Autor Wątek: Saitek X52 - pytanie o modyfikacje zastowowane przez użytkowników  (Przeczytany 15744 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Witam.

Mam pytanie do obecnych i poprzednich właścicieli joystick-ów Saitek X52 (X45 też wchodzi w rachubę):

"Jakich Panowie dokonywali modyfikacji w sprzęcie aby polepszyć jego dokładność?."

Nie da się ukryć, że joystick ten nie zachwyca dokładnością i wielkością deadzone (joystick, nie przepustnica). Na sieci znalazłem parę porad, m.in.
1. tajemniczy mod "zwarcie przycisku na przepustnicy"
2. lepsze/pewniejsze przymocowanie magnesów przy czujnikach Hala
3. usunięcie luzów drążka (podstawa)
4. zmiany sprężyny pod rączką na twardszą (ew. wstawienie podkładek)

Ciekawi mnie, czy ktoś już podążał którąś z tych wydeptanych ścieżek i ma jakieś przemyślenia czy komentarze do dodania. A może są jakieś inne rozwiązania?

Z góry dziękuję,
pozdrawiam,

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Rolam

Odp: Saitek X52 - pytanie o modyfikacje zastowowane przez użytkowników
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 25, 2007, 23:44:22 »
Najskuteczniejszy mod, to wyrzucenie "wózków" z magnesami i zastąpienie je magnesami mocowanymi na stałe. Duży deadzone, oraz luz powstaje na zębatkach przesuwających wózki.
Druga uwaga to oliwa do maszyn :) na sztycę, tak aby dostała się między sztycę a tuleję talerza. W tym joyu akurat wiele zależy od stawianego oporu,często aby przesunąć go o 2mm trzeba niemal szarpnąć z powodu tarcia.
Trzeci Add-on to kartonowa, lub inna podkładka grubości 2-3 mm po sprężynę montowana pod rękojęść (jest tam taka wnęka.

Zdjęcia wrzucę w tygodniu. Teraz dość zarobiony jestem :)
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 26, 2007, 10:22:00 »
Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź.

Podkładkę zastosowałem, także smarowanie. "Moda z wózkami" nie robiłem, ponieważ jednak trochę obawiam się otwierania joy-a - ryzykowna sprawa przy moim pechu :-(

Zabawny natomiast jest "mod" na naciśnięcie na stałe (zwarcie) przycisku Reset na przepustnicy. Może to moje przewidzenia, ale rzeczywiście to chyba działa i oś Y ma większą rozdzielczość? Ciekawe...

Dzięki raz jeszcze, bardzo liczę na te zdjęcia, może dodadzą mi odwagi przy otwarciu obudowy joystick-a...

Pozdrawiam,
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2007, 11:35:10 »
Może się przydadzą albo przy rozbieraniu:

http://www.saitek.ru/other/x52inside/
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 26, 2007, 22:24:27 »
Witaj.
Mój mod do X52 to :

- Ingerencja w rejestr systemu w celu przywrócenia jednego przycisku na przepustnicy
- Częste smarowanie talerzyka ślizgowego pod rękojeścią joya bo rzeczywiście potrafi się tam zacinać.

Jeśli chodzi o cała resztę przytoczoną przez Ciebie, to nie zastosowałem jej. Może nie jestem zbyt wymagający, ale dla mnie X52 jest bardzo dobry. Ten dead zone w przepustnicy, to chyba występuje losowo, bo u mnie nie ma czegoś takiego.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

empeck

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 26, 2007, 22:53:23 »
Mam podobne wrażenia do PolBaj'a. Po lataniu na tanim wynalazku Geniusa, potem na ST290 Saiteka, x52 jest dla mnie ideałem. Pewnie też nie jestem zbyt wymagający  :118:

Talerzyk pod sprężyną na początku faktycznie się zacinał, ale teraz nie mam tego problemu.

Offline Zodiak

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 27, 2007, 12:54:04 »
Zobaczcie jak jest U was bo ja mam tak że kiedy wcisnę i przytrzymam przycisk nr. 7 to problemy z precyzją joyka znikają. Widziałem też fajnego i prostego moda na liniowość działania ale był na rosyjskiej stronie i nie mogę tego raz jeszcze odszukać.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 27, 2007, 19:48:00 »
kiedy wcisnę i przytrzymam przycisk nr. 7 to problemy z precyzją joyka znikają.

U mnie nic takiego się nie nie dzieje. Precyzja jest cały czas na takim samym ( wysokim ) poziomie
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 28, 2007, 08:44:30 »
U mnie nic takiego się nie nie dzieje. Precyzja jest cały czas na takim samym ( wysokim ) poziomie

A u mnie i owszem. Nie próbowałem przycisku 7, zresztą używam go jako WEP, ale przycisk Reset na podstawie przepustnicy działa podobnie. Pewnie wszystkie przyciski przepustnicy tak robią. Zabawne. Zakładam, że jest to cecha firmware lub elektroniki, która występuje tylko w jakiejś partii X52 - np. w pierwszym batch-u. Potem i tak zdaje się był upgrade firmware w środku, czy też po prostu wymiana jakiegoś chip-a i część problemów zniknęła.

Reasumując: posmarowany talerzyk oraz zwarty przycisk Reset i jestem cały happy! Dołączam do grona zadowolonych użytkowników i jestem na TAK :-)

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepski.

PS: A ktoś w ogóle używa wbudowanego zegara i/lub stopera? Ja nie, więc Reset używam jak wyżej, a lewy przycisk resetuje mi Cam2Pan. Tylko co zrobić z środkowym? Hmmm... Niech pomyślę...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 02, 2007, 12:27:42 »
Jeszcze małe, szybkie pytanko: czym Panowie smarują talerzyk i "sztycę" (czy jak to się nazywa) ? Użyłem wcześniej opisanej oliwy do maszyn i za długo nie działało... Jakiś pomysł na lepsze smarowanie dłuższego zasięgu?

PS: Dzięki za pomoc,

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 02, 2007, 13:05:29 »
Każdy ma swoje patenty, ja smaruję smarem poleconym przez znajomego. Jest to jakieś teflonowo-silikonowy wymysł, do kopiarek. Generalnie możesz nawet zwykła wazelina kosmetyczną. Też działa a dostępna jest w każdej aptece.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 02, 2007, 14:43:17 »
Byle nie zżerało plastiku

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 02, 2007, 19:07:11 »
@ Sorbifer
Problem smarowania / też X52 / był omawiany tu: http://www.il2forum.pl/index.php/topic,7325.0.html.
Moje doświadczenia ze smarowaniem skończyły się ... oddaniem yoja do serwu  :002: / przecież w instrukcji obsługi nic nie piszą, czym i w jaki sposób smarować talerzyk i trzon  :020:, a tarcie to ... usterka / . Serwis reklamację uwzględnił , yoja nasmarował , ale w karcie sewisowej napisali , że użyto niewłasciwego smaru  :021:/.Prawdopodobnie użyłem smaru teflonowego z substancjami oleistymi i to był błąd  :004:.
W sprzedaży pojawił się tzw. suchy smar teflonowy i pewnie niedługo go wypróbuję / znowu wyczuwalne tarcie  :005:/,a jak nic z tego nie wyjdzie to ... znowu yoja do serwisu ... puki jest na gwarancji  :021:   
Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 02, 2007, 19:11:25 »
yoja
Joy(stick), chyba Ci się pomyliło z wolantem (yoke) ;)

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 02, 2007, 19:16:55 »
Racja Belfegor  :004:, coś mi się przerzuciło na klawiaturze.
Spokój cechuje Mistrza.