Autor Wątek: Evo - problem ze skrzypieniem  (Przeczytany 8420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bartolnikow

• Gość
Evo - problem ze skrzypieniem
« dnia: Sierpnia 15, 2006, 10:59:59 »
Panowie. Przez 2 tygodnie urlopu mój Cyborg Evo stał na półce i się kurzył. Niestety nie wpadłem na pomysł zabezpieczenia go - choćby przykryciem czymkolwiek :) No i doigrałem się. Joystick zakurzył się i skrzypi. Oczyściłem go, ale to nic nie pomogło. Zaobserwowałem, że powodem tego jest tarcie pierścienia (dociskanego przez sprężynę) o podstawę. Zauważyłem też, że pierścień jest już nieco sfatygowany - czytaj porysowany. Tarcie - to nie tylko wnerwiający dźwięk, ale i utrata płynności w sterowaniu. W związku z tym, że odczułem nieodpartą chęć grania - zastosowałem metodę szybką i chałupniczą - smarowanie.... wazeliną kosmetyczną  :008: (a niech się któryś tylko uśmieje). Pomogło na 30 min... Nie spodziewałem się lepszego efektu :)
Jak ten defekt usunąć - szybko i najtaniej - czy smarowanie tych części wogóle wchodzi w rachubę? Jeśli tak - podajcie laikowi proszę nazwę substancji, którą miałbym zakupić..

Schmeisser

• Gość
Odp: Evo - problem ze skrzypieniem
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 15, 2006, 11:15:19 »
Syntetyczny smar na bazie grafitu lub jakaś pasta termoprzewodząca na bazie pyłu srebnego lub miedzianego.
Pierwsze do kupienia w sklepach samochodowych drugie gdziekolwiek

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 15, 2006, 11:39:27 »
Merci Masta :D

Ps. Nie zeżre to ustrojstwo plastiku?

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 15, 2006, 12:19:55 »
Gdzieżby tam,można jeszcze spróbować smaru silikonowego
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 20, 2006, 00:59:58 »
Sprawdziłem smaru silikonowego. Objaw skrzypienia zniknął, jednak opór przy ruchu pozostał. Nie da się z tym latać, nie mówiąc o celowaniu. Wygląda to tak, że przy małym ruchu, joystick zatrzymuje się (opór) i muszę mocniej pchać - co oczywiście wpływa na precyzję ruchu... nie ma jej przktycznie. Macie jakieś pomysły? Mnie się wydaje, że problemem może być plastikowy pierścień dociskany sprężyną. Ale nie wiem, jak sobie z tym poradzić.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 20, 2006, 09:26:38 »
Witam.
Ja używam wazelinę techniczną. Patyczkiem do czyszczenia uszu :D co jakiś czas smaruję "kulę" joysticka. Wcześniej jednak w miarę dokładnie czyszczę go z pozostałości po poprzednim smarowaniu.
Odkręć podstawę joysticka i postaraj się wysmarować całą "kulę" ale wscześniej ją oczyść wacikiem albo czymś co nie zostawi Ci tam śmieci.

« Odpowiedź #6 dnia: Września 15, 2006, 17:03:31 »
Wracam do tematu , bo problemy ze smarowaniem joya to nie żarty!
Identyczne problemy miałem z X45 , a teraz z X52.
Problem tkwi na smarowaniu styku płytki centrujacej / pod speżyną / z metalowym trzpieniem fajchy.
Próbowałem chyba wszystkiego: Łt-...,smar grafitowy,mielony grafit techniczny,WD-40 - odradzam bo efekt odwrotny, a nawet ...olej jadalny ,krem nivea  i smalec ....  :karpik . Wszystkiego co daje efekt smarowania / i bez głupich skojarzeń prosze!   :020: /.Nie próbowałem smaru teflonowego i silikonowego, ten ostatni ma za dużą lepkość.
W sumie najlepiej / czyt. najdłużej / sprawdza się smarowanie fabryczne - czy ktoś wie czego używają?   
Spokój cechuje Mistrza.

olo8

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 15, 2006, 20:56:31 »
Witam.
A sprawdzałes może coś takiego:
http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=132
lub
http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=738
Jak na mój gust powinno zadziałać :001:

Pozdrawiam
Olo

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #8 dnia: Września 15, 2006, 21:35:18 »
Ja moim staremu logitechowi aplikowałem olej firmy Berreta do rewolwerów :002: :002: działało całkiem długo.
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #9 dnia: Września 16, 2006, 06:45:49 »
Ja tam smaruję cały czas smarem silikonowym i nie mam żadnych oporów.Nawet przycelówki przy hedzie wychodzą pięknie,tak że szpryca idzie od maski do kabiny  :021:Zainteresowani wiedzą  :002:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

« Odpowiedź #10 dnia: Września 16, 2006, 12:28:31 »
Dzieki Panowie za rady!Ruszam do sklepów na zakupy.
Smarowania czas zacząć  :banan !
A jak cos z tego wyjdzie dam znać.
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2006, 12:36:21 wysłana przez Destracto »
Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #11 dnia: Października 01, 2006, 19:53:27 »
Po kolejnych bezowocnych próbach usprawnienia joya  :005: zdecydowałem się na desperacki krok - wysłałem maila do serwisu Saitka z zapytaniem o smarowidło, które zalecają.
I oto bardzo prosze cieplutka odpowiedz z serwisu:

Witam
Prosze przesmarowac trzon po ktorym przesuwa sie talerzyk (gora-dol) smarem teflonowym
serwis

No to chyba mamy problem rozwiązany.
Spokój cechuje Mistrza.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Października 01, 2006, 23:06:37 »
Silikonowo-teflonowym żeby uściślić. (to cynk do serwisanta drukarek, nabyty przez Apacza w celu redukcji skrzypienia x52).
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

« Odpowiedź #13 dnia: Października 01, 2006, 23:36:59 »
A moja rada odnośnie przeciwdziałania skrzypieniu itp. jest taka: trzymać joya w.... szafce gdy się go nie używa. :banan No w każdym razie w jakimś miejscu gdzie się nie zakurzy. Oczywiście "zmęczenie materiału" spowodowane długotrwałą eksploatacją to już inna kwestia.

Brzmi cokolwiek głupio, ale ja swój joystick (Saitek Evo) mam już jakieś 2 lata i nadal śmiga bez zarzutu i nic nie skrzypi.

« Odpowiedź #14 dnia: Października 02, 2006, 12:42:32 »
Proszę nie mieszać w temacie - smar silikonowo-teflonowy to nie to samo co smar teflonowy !!!  :021:
Spokój cechuje Mistrza.