Autor Wątek: Kompatybilność nagranych traków *.trk w wersjach 4.05 i 4.08  (Przeczytany 2242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kompatybilność nagranych traków *.trk w wersjach 4.05 i 4.08
« dnia: Kwietnia 23, 2007, 14:01:35 »
Witam!
Zauważyłem w obu wersjach iłka, że dziwna rzecz się dzieje z trakami nagranymi po zakończeniu misji. Tworzą się pliki z rozszerzeniem *.trk. Dostałem niedawno od Kosa kilka jego zwycięskich traków do obejrzenia, a ponieważ jestem jego uczniem, z zapałem zasiadłem do ich obejrzenia. Jakież było moje zdziwienie, jak we wszystkich trakach, na początku Kos mając przewagę, w jakimś momencie ją tracił, zaczynał strzelać w powietrze, przeciwnik wchodził mu na ogon, trach trach i gleba albo jeszcze gorzej!
Po konsultacjach z Kosem on sprawdził te traki u siebie - wszystko działało OK. Następnie wysłałem jemu kilka swoich zwycięskich traków - u niego identyczna sytuacja - zakończenie zupełnie inne, czyli moja przegrana.
Czy ktoś miał już takie spostrzeżenia? Zachęcam do sprawdzenia, bo wydaje mi się, że to poważny "bug" w samej grze.
Mało tego - przypadkiem sprawdziłem, jak nagrany został przeze mnie trak - odtworzenie za pierwszym razem OK, ale następnym razem - KLAPA!  Zupełnie co innego! Ale wystarczyło zamknąć grę, uruchomić ponownie i trak działa dobrze, ale tylko za pierwszym razem.
Niektóre traki odtwarzane kilka razy kolejno po sobie są OK.

Zaznaczam, że przy szybkim nagrywaniu, kiedy tworzą się traki *.ntrk, ten problem nie występuje.

Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Odp: Kompatybilność nagranych traków *.trk w wersjach 4.05 i 4.08
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 23, 2007, 18:30:31 »
Od tych wielu lat jak na rynku jest pierwsza gra z serii il2, track trk. jest kompatybilny tylko z wersją w której był nagrany. Ntrk został wprowadzony gdzieś tak znaczni później i on jest kompatybilny z wszystkimi wersjami ( zakładając że ma się wersje z odpowiednimi mapami i samolotami w ntrk występującymi)
Trk nagrywa ruchy sterów a gra wylicza zmianę pozycji samolotu  w ntrk, nagrywane są zmiany pozycji samolotu. Tyle o tym wiadomo nic więcej nic się nie da zrobić powiedzieć, zamykam, stara śpiewka.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 23, 2007, 20:25:22 »
Proszę Szanownego Kolegę Moderatora o nie zamykanie wątku. Chociażby ze względu na to iż sam jestem tematem zainteresowany a wspomniane tracki nagrane były dla v. 4.05m i na takiej samej wersji były odtwarzane. Inna partia nagrana była na v. 4.08m i na tej wersji również była odtwarzana. Może jednak ktoś będzie miał inne spojrzenie na to zagadnienie niż Szanowny Kolega Moderator. Jeśli nie to temat umrze śmiercią naturalną albo po kilkunastu dniach bez żadnej odpowiedzi sam go skasuję.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2007, 00:57:50 wysłana przez Elwood »
Dziadek Kos

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 23, 2007, 20:42:00 »
Jakież było moje zdziwienie, jak we wszystkich trakach, na początku Kos mając przewagę, w jakimś momencie ją tracił, zaczynał strzelać w powietrze, przeciwnik wchodził mu na ogon, trach trach i gleba albo jeszcze gorzej!
Można to jakoś sprecyzować?Co jest gorsze od gleby?Zdarza się że czasem track(szczególnie z trybu online) się sypie,ale NIGDY nie zdarzyło mi się żeby wynik walki na tracku był inny niż faktycznie to miało miejsce.

Proszę Szanownego Kolegę Moderatora o nie zamykanie wątka.
Powinno chyba być "wątku"?  :004:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Mazi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 23, 2007, 20:52:07 »
mi się przytrafiło
offline wersja fb 1.X lub 2.X nie pamiętam dokładnie
walka bf'a z la7
w grze zestrzeliłem parcha
w tracku on mnie :banan
w nagraniu moja seria minimalnie chybia, a jego nie
nie mam pojęcia od czego to zależy  :005:

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 24, 2007, 01:05:43 »
A no to przepraszam pochopnie oceniłem temat. Ale po części odpowiedziałem. Trk to schemat zachowań jednostki odpalany w alternatywnym wszechświecie (gdzie odmienne zamachanie skrzydeł motyla na Karaibach wywołuje tornado na florydzie [cpu spędzi 0,0001sek więcej nad jakąś operacją]) i coś może pójść inaczej. A ntrk to zapis co dokładnie się zdarzyło z wszystkimi obiektami. Mam nadzieję, że chodź ktoś zrozumiał tą teorię opartą na faktach...  :]
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 24, 2007, 07:33:12 »
Heh, czasami to nawet track nagrany i puszczony na tej samej wersji potrafi się róznie skończyć, lol. Tak zdarza się np w starym iłku 1.2, gdzie można mieć różną kolejność wgrywanych patczy. Niby to samo, ale nie to samo.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 24, 2007, 07:45:09 »
A no to przepraszam pochopnie oceniłem temat. Ale po części odpowiedziałem. Trk to schemat zachowań jednostki odpalany w alternatywnym wszechświecie (gdzie odmienne zamachanie skrzydeł motyla na Karaibach wywołuje tornado na florydzie [cpu spędzi 0,0001sek więcej nad jakąś operacją]) i coś może pójść inaczej. A ntrk to zapis co dokładnie się zdarzyło z wszystkimi obiektami. Mam nadzieję, że chodź ktoś zrozumiał tą teorię opartą na faktach...  :]
Według mnie, wszystko jest tak jak przedstawił Josiv.
Plik *.trk rejestruje tylko kilka parametrów a wychylenia sterów i samą dynamikę lotu tylko w pewnym zakresie. To wszystko jest odtwarzane przez "engin fizyczny gry" ( jak to fajnie brzmi w przypadku Ola) i z tego powodu odtwarzany jest za każdym razem trochę inaczej. Najłatwiej jest przekonać się o tym rejestrując trak z "krytycznymi" stanami lotu tzn zawracając w miejscu, przekraczając 5g, prędkość dźwięku, wyprowadzając z nurkowania tuż nad glebą itd. U mnie zmiana profilu joya spowodowała błędne odtwarzanie większości wcześniejszych traków *.trk.
A teraz gdybologia:
jeśli jest wersja gry 4.08m "przełączana" do 4.05m , to "obowiązujący engin" i "model lotu" jest z 4.08.
Po przełączeniu do 4.05m i nagraniu traka, w pliku trk mamy ["obowiązujący engin" i "model lotu"] z 4.08m.
Odtworzenie tego traka w oryginalnej/niepaczowanej 4.05m może być "niedokładne" gdy nastąpiła choć minimalna zmiana w ["obowiązujący engin" i "model lotu"] między 4.05m i 4.08m.
Olo już kiedyś tłumaczył "niuanse" traków, dziwne że nie zrezygnował z archaicznego już ( ze względu na możliwości obliczeniowe procków) sposobu zapisu na rzecz formatu *ntrk.
Leszek

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 24, 2007, 08:16:01 »
Można to jakoś sprecyzować?Co jest gorsze od gleby?
No cóż. Wyjaśnienie jest proste - samolot zalicza glebę, a pilot wyskakuje czasami przed. Gorsze jest zestrzelenie, kiedy samolot wybucha w powietrzu, oczywiście gorsze dla pilota ...  :004:
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...