Autor Wątek: Beczka (barrel roll) w którą stronę lepiej?  (Przeczytany 6191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Beczka (barrel roll) w którą stronę lepiej?
« dnia: Marca 16, 2007, 11:57:12 »
    Czy ze względu na moment obrotowy śmigła (lewy lub prawy) jest szansa na szybsze wykonywanie beczki w którąś z tych stron? Czy miałoby to realny wpływ na ten manewr? I o ile to może byc szybszy roll od tego w przeciwną stronę ruchu śmigła? Czy prędkość i wysokość ma duży wpływ na prędkość wykonania pełnej beczki? Wydaję mi się że tak. Ale może fachowcy rzucą jakimś wzorem. Nawet jak go niezrozumię (duże szanse) przyda się :D.
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2007, 12:02:15 wysłana przez rutkov »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
Odp: Beczka (barrel roll) w którą stronę lepiej?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 16, 2007, 12:29:49 »
Generalnie nie ma znaczenia. Żółtodzioby robią najczęściej w lewo. 
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 16, 2007, 13:04:26 »
Szybciej w kierunku obrotu śmigła, tak samo zakręty lepiej wychodzą i spirala defensywna w górę. Ruski sprzęt przed ła 5 ma w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i lepiej kręcić w prawo, szkopki w lewo. Można to wykorzystać w walce.
Martwi mnie słabe odzwierciedlenie Gyro torque effect w FS 2004. Czy też macie podobne odczucia?

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 16, 2007, 14:13:17 »
Szybciej w kierunku obrotu śmigła,
Raczej przeciwnie
Martwi mnie słabe odzwierciedlenie Gyro torque effect w FS 2004
Polataj tym Corsairem http://library.avsim.net/download.php?DLID=53725 to się przekonasz  :karpik
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 16, 2007, 15:10:25 »
Generalnie nie ma znaczenia. Żółtodzioby robią najczęściej w lewo. 
Nawyk z kierowania samochodem.Łatwiej zakręca się w lewo.Po za tym nie jest to żaden wykładnik,bo zaraz każdy będzie mówił że robi w prawo
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 16, 2007, 15:53:54 »
Nawyk z kierowania samochodem.Łatwiej zakręca się w lewo.

Raczej bym powiedział, że jak ktoś jest praworęczny to mu wygodniej dżoja /drążek pchać (czyli robić w lewo) niż ciągnąć... :021: Dlatego ja w simach zazwyczaj robie beczki w prawo - bo jestem leworęczny i mi wygodniej (j.w.  :021:)

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 16, 2007, 16:30:33 »
Chłopoki, ustalcie najpierw o czym mówicie ( Wstyd Panie Ranwers :P i Panie Śmierdzący Jasiu :D) o momencie reakcyjnym generowanym przez śmigło czy o momencie żyroskopowym, bo i ile pierwszy istotnie ma wpływ na zdolność przechylania maszyny ( Casus Spad'a i prawego zakrętu) , o tyle drugi powoduje iż użycie steru wysokości łączy sie z odchyleniem dziobu

Kurdebele co Wy jestescie fanami PF'a żeby łączyc te zjawiska ze sobą? :P :>

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 16, 2007, 17:27:24 »
Wstyd Panie Ranwers :P ....
:001:
To proszę mi odpowiedzieć - teoretycznie - jeżeli samolot straci skrzydła, silnik pracuje, śmigło jest napędzane  ... i obraca się przykładowo w lewo - to w którą stronę obracać się będzie kadłub ? Przeciwnie.
Tak trochę poprzez analogię ze śmigłowcem.
Najlepszą odpowiedzią jest konstrukcja MC-200 (i późniejszych), która to posiada lewy płat dłuższy (a w konsekwencji większa siła nośna na nim występuje) przy śmigle obracającym się w prawo.

Rozróżnijmy również o jakiej beczce mówimy, jeśli o szybkiej to rozważania nie mają sensu. Odróżnijmy także ściąganie i skręcanie od obracania  :003:
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2007, 17:34:02 wysłana przez Ranwers »
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 17, 2007, 10:36:40 »
(...) Panie Śmierdzący Jasiu :D) o momencie reakcyjnym generowanym przez śmigło czy o momencie żyroskopowym (...)

10 minut myślałem, nim do mnie dotarło że to ja  :003:...

Odpowiedż - ja pisałem tylko o tym, w którą stronę wygodniej wychylać drążek, bez żadnego odniesienia do mechaniki lotu, za to z odniesieniem do cytowanego fragmentu wypowiedzi Angela  :118:..

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 17, 2007, 11:44:31 »
z odniesieniem do cytowanego fragmentu wypowiedzi Angela  :118:..
To ja sobie na Spidiego pozwolę zwalić w takim razie  :021:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 17, 2007, 12:28:03 »
To proszę mi odpowiedzieć - teoretycznie - jeżeli samolot straci skrzydła, silnik pracuje, śmigło jest napędzane  ... i obraca się przykładowo w lewo - to w którą stronę obracać się będzie kadłub ? Przeciwnie.
Tak trochę poprzez analogię ze śmigłowcem.
Nieprawda, kadłub zawsze dąży do obracania się razem ze śmigłem. Widać, że w dzieciństwie nie składałeś latających modeli z napędem gumowym. Aby temu przeciwdziałać trzeba było go "podtrymować" wyginając powierzchnie sterowe w odpowiednią stronę. Z helikopterem jest to samo. Gdyby nie śmigło ogonowe to z czasem kadłub kręciłby się razem z wirnikiem w tą samą stronę.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 17, 2007, 13:37:16 »
Oj Piniol, masz jeszcze jedną próbę  :004:

Podpowiedź, Bell 206: wirnik główny kręci się w lewo, śmigło ogonowe jest po lewej stronie i jest typu pchającego, według twojej teorii to byłby jeden wielki młynek do kawy :D

« Odpowiedź #12 dnia: Marca 17, 2007, 13:56:12 »
Może ten schemat pomoże zrozumieć zjawiska zachodzące przy obrocie wirnika śmigłowca:

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 17, 2007, 14:26:09 »
Rzeczywiście co do śmigłowców to się pomyliłem - przepraszam, chociaż ciężko mi to pojąć dla czego jest tu na odwrót niż w samolotach. Może ktoś to wytłumaczyć? Chyba muszę poszukać czeskiego Komarzika w piwnicy i wykonać znowu kilka lotów na Muchowcu, może model lotu się ostatnio zmienił.  :002:

« Odpowiedź #14 dnia: Marca 17, 2007, 15:32:06 »
Naa odwrot to raczej moze byc w modelach ze smiglem napedzanym gumka  :002: Co do smiglowca, III zasada dynamiki chyba jest jasna

Kapitan Bomba nie pie...li się z kosmitami.
Nap.....la z karabina, nie pyta.
Kapitan Bomba, i nie ma ch..a!