Autor Wątek: MFD, ICP i podobne panele  (Przeczytany 48513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MFD, ICP i podobne panele
« Odpowiedź #135 dnia: Czerwca 17, 2007, 19:49:43 »
Dziękuję BigMac,teraz wiem co ozn. ctrl-3 w AF oraz jak rozwiązać problem composite video.

« Odpowiedź #136 dnia: Czerwca 19, 2007, 13:06:54 »
Witam,jestem po testach programu FalconGauges 2.0 oraz 3.0.Wersja 3.0 jest dla OF,ale pracuje także w AF.Program instaluje się na pc,na którym mają być wyświetlane przyrządy i wskaźniki.Programem komunikacyjnym dla dwóch pc pracujących w sieci lokalnej jest program F4Glass (klient,serwer).
Można w programie ustawiać parametry przyrządów oraz wskaźników np. przesunięcie,obrót, wielkość. Można wybrać rozdzielczość oraz opcję dual view.Ta ostatnia opcja dotyczy prawdopodobnie kart ATI oraz programu hydravision nie jestem pewien.
Wnioski są nastepujące:
-wskazania są dokładne
-nie ma opóźnień (może ma wpływ procesor w laptopie celeron 2.66 MH)
-duża liczba przyrządów oraz wskaźników.
Pozostaje podstawowe pytanie jak to zastosować w praktyce lub konkretnie w kokpicie?Gdyby można podłączyć małe monitory LCD i na nich wyświetlać część pogrupowanych przyrządów to byłoby łatwiej umieścić je w obudowie kokpitu.Program ten powstał na potrzeby autorów i służył im jako pomoc,ale postanowili go udostępnić.Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to niech je przedstawi
pozdrawiam

« Odpowiedź #137 dnia: Czerwca 19, 2007, 19:16:50 »
Witam ponownie i proszę o pomoc oraz radę.Z czego wykonać poszczególne fragmenty panelu nazwanego "aux console" i jaką techniką wykonać napisy?Ramę obecnego kokpitu wykonałem z drewna.Poszczególne panele oraz boki (oprócz MFD-zielone plexi) z płyty pilśniowej oklejonej folią samoprzylepną koloru szarego,napisy nadrukowane na białym papierze samoprzylepnym.Chciałbym przy modernizacji mojego kokpitu zrobić to bardziej fachowo.W internecie można zobaczyć pięknie wykonane panele z opisami.Jestem laikiem w tej dziedzinie dlatego mam następujące pytania.
-Z jakiego materiału wykonać panele(do których będą przykręcone przełączniki)?
-Czy je malować czy pokryć folią?
-Jak wykonać napisy oraz oznaczenia na panelach?
Dołączam zdjęcie z fragmentami mojego kokpitu przed montażem
pozdrawiam i proszę o radę.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #138 dnia: Czerwca 19, 2007, 19:48:07 »
Jeżeli nie mają być podświetlane to najlepiej jakbyś dorwał taką samą bądź podobną czcionkę co w F-16 i porobił szablony. Następnie białą farbą psiknął :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: Czerwca 19, 2007, 19:54:46 »
Oj vito, to się nie skończy na paru panelach, będzie stał cały kokpit w pokoju za rok albo dwa :D

Jeśli znasz angielski, to poczytaj forum na www.viperpit.org. Z tego co widzę, większość kokpitów jest chyba z blachy, wyciętej profesjonalnie zgodnie z planami i wymiarami. Choć pamiętam kilka kokpitów z drewna.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #140 dnia: Czerwca 19, 2007, 19:57:57 »
Ja ostatnio zrobiłem sobie obudowę do Mjoya z polistyrenu 1.5mm, bardzo wdzięczny materiał, stosunkowo tani, bardzo łatwy w obróbce. Ciąć go można nożem do tapet, szlifować pilnikami, kleić acetonem lub nitro (technika ta sama co przy plastikowych modelach) potem wykończyć papierem ściernym 600 i 1200 i na koniec malować, bo niestety jest dostępny wyłącznie kolor biały.

Zdjęcia słabe, bo to nadal Work in Progress, przednia ścianka zostanie zmieniona - wejdzie na nią inna o 3mm grubości, bez tego 15pin portu i będzie pomalowana na czarno.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2007, 20:13:52 wysłana przez Sundowner »

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #141 dnia: Czerwca 19, 2007, 21:40:25 »
Oj vito, to się nie skończy na paru panelach, będzie stał cały kokpit w pokoju za rok albo dwa :D

Dokładnie o tym samym pomyślałem jeszcze jak vito zaczął się wgłębiać, jakby tu przerzucić MFD, czy RWR na inny ekran. Nie ma co.. zaraził się chłopak i być może będzie pierwszym w RP posiadaczem własnego full kokpitu F-16 :)

Odnośnie zastosowania małych monitorków:
http://users.adelphia.net/~martin1jam/
http://forums.frugalsworld.com/vbb/showthread.php?t=82563&page=2

budowa kokpitu:
http://forums.frugalsworld.com/vbb/showthread.php?t=90141

A tu rarytas - W pełni funkcjonalny ZEWNĘTRZY HUD do Falcona !!!
http://forums.frugalsworld.com/vbb/showthread.php?t=93328

Niestety ostatni topik jest dość stary i wcięło obrazki.. :/

http://forums.frugalsworld.com/vbb/showthread.php?t=82563

"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #142 dnia: Czerwca 19, 2007, 23:11:11 »
Dziękuję kolegom za rady,na pewno z nich skorzystam.Macie rację bardzo mnie ten temat wciągnął.Ma to parę zalet,można poznać lepiej F16,poznać parę programów,zobaczyć jak inni rozwiązują podobne problemy,poza tym jest to inspirujące.Gdyby nie ograniczenia finansowe można by rozwinąć skrzydła.Tym tematem interesuję się dopiero od lutego i na początku miała to być tylko "dydaktyczna" pomoc ułatwiająca grę.Temat poczułem gdy doceniłem zalety MJoya.Tutaj jedna uwaga,gdybym czekał na zamówioną płytę do Mjoya to temat by upadł.Chciałbym podziękować kolegom za wsparcie,ponieważ od czasu do czasu mam pewne zahamowania.Jeśli ktoś skorzysta z moich doświadczeń to będę miał satysfakcję.Będę informował na bieżąco o postępie prac.Modernizację rozpocznę dopiero w wrześniu,do końca czerwca zrobię tylko projekt przewidywanych zmian.Jeszcze jedna uwaga związana z budową kokpitu.Jest to temat wielowątkowy dlatego ciekawy,podobnie jak temat falcon.Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie
pozdrawiam

« Odpowiedź #143 dnia: Czerwca 20, 2007, 08:35:17 »
Chciałbym uzupełnić ostatni post zdjęciami prawdziwego kokpitu z muzeum na lotniskowcu INTERPID,który miałem okazję zwiedzić.

pozdrawiam

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Czerwca 20, 2007, 10:06:30 »
Myślałem, że jesteś starszy ;)

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: Czerwca 20, 2007, 11:00:59 »
Lol, ja też :002:

« Odpowiedź #146 dnia: Czerwca 20, 2007, 13:35:23 »
Dziękuję za komplement,chciałbym być w jego wieku.

« Odpowiedź #147 dnia: Czerwca 21, 2007, 11:53:12 »
Witam,mam następne pytania dotyczące niektórych funkcji w AF,które chciałbym zastosować w kokpicie.
Horn Silencer.
Czy jest to przełącznik wyłączający ostrzeżenie o zbyt małej prędkości?Jaki klawisz mu odpowiada?
Następne pytania dotyczą radaru.
Gain INS,DEC (shift+F4,shift+F3).W manuale piszą,że zmienia wzmocnienie radaru w modzie ground (AG).Nie obserwuję zmian na MFD przy zmianie nastaw.
Następne pytanie dotyczy opcji Range knob Down,Up (ctrl+F3,F4) oraz Range Dec,Ins (F3,F4).Obserwuję na MFD takie same zmiany zakresu działania radaru dla obu nastaw.Na czym polega różnica?
Ostatnie pytanie dotyczy HSD Range Dec,Ins (shift+F11,F12).Czy zmiany dotyczą zakresu obserwacji obiektów na MFD przy stałych parametrach radaru?
Proszę o wyrozumiałość za brak wiedzy,ale dopiero się uczę.

« Odpowiedź #148 dnia: Czerwca 21, 2007, 15:27:48 »
Wnioski.
Po wykonanu testów na moim mini kokpicie doszedłem do następujących wniosków.
Mini kokpit.
1.Mini kokpit jest tylko uzupełnieniem hotasa i realizuje funkcje niezaimplementowane w joystiku.
2.Możliwości kontrolera MJoy w zastosowaniu do budowy kokpitu falcona są ograniczone.Można go wykorzystać do sterowania AF stosując przełączniki typu push button,toggle switch,enkodery lub wejścia analogowe.Potrzeba co najmniej 2 MJoye aby zrealizować ważniejsze funkcje falcona.
Pełniejsza wersja.
Ta wersja oprócz realizacji funkcji w mini kokpicie realizuje także wyświetlanie niektórych parametrów.Można ją zrealizować na parę sposobów.
1.Sterowanie można wykonać na bazie 2 MJoyów lub wykorzystując pakiety Beta Innovations lub sterownik UCC.
2.Wyświetlanie parametrów typu DED,PFD,RWR oraz sterowanie lampkami (Light Driver) można zrealizować za pomocą pakietów Beta Innovations,sterownika UCC lub za pomocą programów (free) FalconGauges oraz F4 Glass.Dwa pierwsze rozwiązania wymagają zastosowania elementów wykonawczych np.RWR (crt).Ostatnie rozwiązanie wymaga dodatkowego pc z WinXP oraz monitora LCD.Wadą ostatniego rozwiązania jest trudność związana z umieszczeniem monitora w kokpicie i w związku z czym wybór tylko paru wskaźników.
Oba rozwiązania opisane w p.2 nie są tanie.
Wersja z MFD.
Jest to najciekawszy projekt.Przyznaję szczerze,że nie miałem czasu aby zdobyć szczegółowe informacje na ten temat.Jest to temat otwarty,podobnie jak pozostale moje propozycje.
Co do moich dalszych planów to prawdopodobnie zrealizuję modyfikację swojego mini kokpitu o funkcje przydatne w grze.Cały czas pytam kolegów na forum o różne szczegóły.Mam zamiar śledzić na forum jak inni rozwiązali swoje kokpity.Doszedłem do wniosku,że nie ma sensu wydawać paru tysięcy złotych tylko po to aby zrealizować kokpit służący jako eksponat,dlatego szukam tanich rozwiązań kosztem pewnych ograniczeń.Gdyby na forum znalazła się grupa osób gotowa realizować jakąś wersję kokpitu byliby łatwiej.
Na tym kończę swoje rozważania i proszę o pomoc w związku z moimi pytaniami związanymi z niektórymi funkcjami w AF (poprzedni post).
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły lub komentarze chętnie wysłucham
pozdrawiam

« Odpowiedź #149 dnia: Czerwca 21, 2007, 19:29:46 »
Mam jeszcze jedną prośbę.Podaję link http://www.simmeters.com/exportView.html
Na tej stronie jest schemat połączeń w sieci lokalnej pc realizującej MFD oraz oferta kupna programu do "przechwytywania" danych z AF na MFD.Ponieważ cena tego programu jest moim zdaniem zbyt mała (nie mam na myśli rozwiązania HUD) to mam podejrzenie,że nie rozumiem o co chodzi w tej propozycji.Może ktoś bardziej kompetentny przejrzy tę ofertę i wyjaśni o co w niej chodzi.