Autor Wątek: MFD, ICP i podobne panele  (Przeczytany 48514 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MFD, ICP i podobne panele
« Odpowiedź #75 dnia: Maja 15, 2007, 09:08:10 »
Mam prośbę do kolegów z forum o pomoc.Próbując zaimplementować DED do mojego kokpitu trafiłem na program,który realizuje sterowanie nie tylko DED,ale wszystkich przyrządów w falconieAF nazywa się F4Glass i jest do pobrania na stronie
http://www.eagle9.nl/redir2.asp?lokatie=/main/downloads/default.asp
Nam kłopot z zrozumieniem tego programu.Jeśli ktoś jest także zainteresowany tym tematem byłoby łatwiej go poznać.Może jest to ambitne zadanie,ale na zachodnich forum jest to popularne
pozdrawiam
viro_zm

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: Maja 15, 2007, 13:39:47 »
Wchodzę w to !!
Od jakiegoś czasu przymierzam się do wykonania tego właśnie kokpitu mam już plany, i mniej więcej wiem od czego będę zaczynał. Jednak bardziej zaangażować się mogę już po pierwszym tygodniu czerwca.
Jednak jak patrze na stronce, to mfd będzie ciężko zrobić, ponieważ program ich nie implementuje jednak widziałem już na forum viperpit działające mfd.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2007, 13:45:09 wysłana przez Flanker »

« Odpowiedź #77 dnia: Maja 15, 2007, 15:03:22 »
Ja przymierzam się do kokpitu własnego pomysłu. Centralnie będzie umieszczony monitor 21-22 cale a pod nim dwa monitory LCD 15-17cali z matrycami dotykowymi. Będę korzystał z "Touch Buddy" tam niema problemu z niedziałającymi MFD http://www.touch-buddy.com/ppost/showphoto.php?photo=16&size=big&cat=2&perpage=12. Na dwóch monitorach myślę że spokojnie poumieszczam dwa MFD(po jednym na każdym) ICP i resztę, tak żeby było to jakoś przejrzyste.

« Odpowiedź #78 dnia: Maja 15, 2007, 17:36:24 »
Myślałem,że temat jest łatwiejszy.Otrzymałem wiadomość od RedDog.
"That’s a very large questions… You might want to consider visiting viperpit.org
That forum have many solutions to emulate the DED and LEDS.
Basically, there won’t be a cheap solution for that (basically the DED)
The cheaper DED I know of is the logitech G15 keyboard that comes with a LCD on which the DED of AF can be programmed.
Other DED solutions are BetaInnovations cockpit suite or the UCC cockpit suite, but those aren’t cheap.
For leds, there are also solution such as Opencockpits, UCC, betainnovation etc etc
First thing would be to visit the Viperpit.org forum
Hop ethat helps"
Odwiedziłem stronę,podaję linki na temat DED oraz UCC (sterowanie LED oraz LCD)
http://www.viperpit.org/forum/viewtopic.php?t=1450
http://www.viperpit.org/forum/viewforum.php?f=52&sid=e31e18f3327a7785773298b4fa5b0abc
Próbowałem uruchomić program F4Glass.Uruchomienie tego programu ma sens gdy mamy elementy wykonawcze LCD lub wskaźniki np..HSI itp. tak mi się wydaje.
Muszę to przemyśleć.Lepiej orientuję się w elektronice niż w programowaniu,dlatego mam pewne zahamowania.Chciałem wejść w temat robiąc najprostszą aplikację tzn.DED,ale okazuje się,że realizacja DED też wymaga pewnej wiedzy.Wydaje się,że pomysł Fiero_185th VFS byłby najprostszy w realizacji.W związku z czym mam pytanie ile kosztują monitory LCD 15 cali i jak są połączone z pc
pozdrawiam

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: Maja 15, 2007, 18:18:10 »
http://www.alphacool.de/product_info.php/products_id/1578/cPath/176/lcd-displays/alphacool-lcd-display-200x64-pixel-blau-neg.-black.html
Tutaj masz wyświetlacz LCD podpinany za pomocą złącza USB. Jednak ma swoją cenę (coś około 70 E)

Próbowałem uruchomić program F4Glass.Uruchomienie tego programu ma sens gdy mamy elementy wykonawcze LCD lub wskaźniki np..HSI itp. tak mi się wydaje.
Muszę to przemyśleć.Lepiej orientuję się w elektronice niż w programowaniu,dlatego mam pewne zahamowania.Chciałem wejść w temat robiąc najprostszą aplikację tzn.DED,ale okazuje się,że realizacja DED też wymaga pewnej wiedzy.Wydaje się,że pomysł Fiero_185th VFS byłby najprostszy w realizacji.W związku z czym mam pytanie ile kosztują monitory LCD 15 cali i jak są połączone z pc
pozdrawiam. Są one na USB.

Wystarczy że masz podpięty drugi monitor (nie wiem dokładnie w jakim trybie), bądź robisz sobie lokalnego lana tworzysz mini siec i na jednym z PC masz odczyt danych, a na drugim sobie latasz.

A jeżeli chodzi o LCD'y to ceny wychodza od 4300 zł za nowy, przynajmniej tak w tym sklepie. Nie wiem może chodzą gdzieś taniej, ale nie orientuję się.

http://www.abcpc.pl/index.php?mCOX=803b73a1f4ccc19639aba1c31dfaa746&kategoria=Monitory,%20LCD%20TV&typ2=Monitory+LCD+15&initial_record=0

« Odpowiedź #80 dnia: Maja 15, 2007, 18:44:32 »
http://www.alphacool.de/product_info.php/products_id/1578/cPath/176/lcd-displays/alphacool-lcd-display-200x64-pixel-blau-neg.-black.html
Tutaj masz wyświetlacz LCD podpinany za pomocą złącza USB. Jednak ma swoją cenę (coś około 70 E)
U nas można kupić dużo taniej https://ssl.allegro.pl/item193625887_lcd_4x20_lpt_funkcjonalny_bajerancki_tani_.html co prawda przez port LPT ale jeśli będzie działać to nie widzę problemów.

Co do monitorów dotykowych to są one kosmicznie drogie, dlatego ich nikt nie kupuje. Ale jest sposób żeby to obejść. Kupujemy jakiś używany monitor LCD za parę złotych (za 300zł. powinniśmy już coś dostać), do tego nakładkę dotykową wraz z kontrolerem; http://www.proline.pl/shop.php?prodid=NAK%A3ADKA+DOT+LCD+15%22 ,
http://www.proline.pl/shop.php?prodid=NAK%A3ADKA+KONTR+USB
I za ok 800zł. mamy monitor dotykowy.  :118:

« Odpowiedź #81 dnia: Maja 15, 2007, 21:18:58 »
Z tego co napisaliście wynikają pewne wnioski.Są dwa rozwiązania problemu.Pierwsze rozwiązanie to zakup monitora LCD,nakładki oraz kontrolera.Oprogramowanie jest free i monitor jest połączony poprzez USB.W tym rozwiązaniu można załatwić globalnie MDF,ICP oraz inne wskaźniki.Układy wykonawcze tzn.MDF,ICP itd.są graficznym obrazem na dodatkowym monitorze.Jest to rozwiązanie sugerowane przez Fiero_185th VFS .
W drugim rozwiązaniu elementy wykonawcze są hardwarowe w postaci fizycznej,czyli będą prawdopodobnie drogie.Ja chciałem rozpocząć próby od tego rozwiązania realizując na początek DED.Z tego co napisaliście wynika,że można kupić wyświetlacz LCD albo z wyjściem USB alb LPT.Znalazłem na forum rozwiązanie DED,ale z modułem UCC,który jest dosyć drogi.
http://www.viperpit.org/forum/viewtopic.php?t=537&postdays=0&postorder=asc&start=549
Flanker wspomniał,że ma koncepcję realizacji wskaźników kokpitu.Mam w związku z czym konkretne pytanie.Załóżmy,że mam wyświetlacz LCD z wyjściem USB lub LPT jaki program będzie go sterował.
Wracam do programu F4Glass,który wykorzystuje tzw.dzieloną pamięć,jest to ogólnie wyjąśnione na stronie
http://www.eagle9.nl/redir2.asp?lokatie=/main/downloads/default.asp
Tak jak wspomniałem poprzednio uruchomiłem intuicyjnie ten program oraz falconaAF.Wybrałem dwa wskaźniki DED oraz HIS.Wskaźniki były niewidoczne ponieważ była włączona gra.Po wyłączeniu gry na ekranie były wskaźniki DED oraz HIS z wartościami w momencie wyłączenia gry.Może ktoś bardziej biegły w software wykona parę testów z tym programem.Na wspomnianej stronie można kupić u autora tego programu książkę z opisem,ale może obędzie się bez literatury. Program jest free.Widziałem na forum inne rozwiązanie RedDog DED z wyjściem LPT oraz jakimś programem.ale nie mogę tego znaleźć.Może coś z tego tematu powstanie
pozdrawiam

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Maja 15, 2007, 22:23:24 »
Swoją drogą, czy jest gdzieś dostępna rozpiska wejścia/wyjścia do takiego DEDa (z pamięci współdzielonej Falcona), żeby móc samemu zaprogramować układzik do wyświetlania tych danych? Nie wiem, co byłoby potrzebne, nie znam się - ale brat wczoraj się pochwalił, że zapisał się na takie kółko (studiuje informatykę na wydziale elektroniki) i na nim właśnie się bawią w takie układziki, assemblery i inne cuda :) Byłoby zadanko dla niego ;)

« Odpowiedź #83 dnia: Maja 16, 2007, 10:53:23 »
Witam,
cieszę się,że temat wzbudził zainteresowanie,może coś z tego powstanie.Przejrzałem jeszcze raz informacje na temat programu F4 Glass i doszedłem do wniosku,że ten program może być przydatny do realizacji dwóch rodzajów projektów."Add one or more displays (multi monitor or networked PC’s) and show all the instruments on separate displays.This solution is also perfect for cockpit builders. Drive several small LCD panel displays and have F4 Glass run instruments on them."Jeśli dobrze rozumiem to można realizować wskaźniki kokpitu na dodatkowych monitorach (lub pc)  oraz na panelach LCD.To pierwsze zastosowanie realizuje wyświetlanie wskaźników kokpitu na innym monitorze,ale nie ma interakcji.W drugim zastosowaniu jest to samo tylko rozłożone na kilka wyświetlaczy typu LCD.Prawdopodobnie nie ma problemu gdy podłączymy dodatkowy pc,który będzie pracował jako slave wyświetlając wskaźniki.Mnie interesuje jak sterować tym programem zew.mały LCD.Sterowanie wyświetlacza LCD można rozwiązać biorąc aplikację z katalogu,gorzej z komunikacją z pc,tutaj jest potrzebny program obsługujący wskaźnik po styku np.USB.
Rozwiązanie z Touch Buddy ma zaletę polegającą na tym,że jest interaktywny.
Przy okazji mam pytanie do Fiero_185th VFS, jaki proram realizuje  rozwiązanie z Touch Buddy ?
Pytanie do Flankera czy chcesz stosować program F4 Glass ,a jeśli tak to na czym będą wyświetlane wskaźniki  czy na oddzielnym pc czy na dodatkowym monitorze podpiętym do pc?Na MFD można wyświetlić tylko mapę.
Co do uwagi BigMac to przydałby się informatyk z znajomością hardware na naszym forum,ponieważ większość zagadnień związana z budową kokpitu dotyczy i softu i hardware.Jeszcze jedna uwaga dotycząca budowy prostych i tanich kokpitów.Do pewnego momentu można stosować MJoya,ale gdy chcemy coś wyświetlić to niestety trzeba zastosować dodatkowe rozwiązania.Myślę,że w tym wątku od czasu do czasu ktoś z forum coś dopisze i może za jakiś czas będziemy także mogli pochwalić się swoimi rozwiązaniami
pozdrawiam

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: Maja 16, 2007, 14:33:17 »
Taaaa, jak na dzień dzisiejszy oparłbym większość na F4 Glass. Dysponuje jeszcze starym rzęchem, więc myślałem że dokupię do niego lepszą grafikę (jak narazie jest GeForce 2 ) i jakieś monitory. Jednak problem będzie z wykonaniem wskaźników w konsoli znajdującej się pomiędzy nogami pilota, i nad nimi, słupek ten nie jest zbyt szeroki a trzeba było by tam wpakować jakiś monitorek, więc z tym będzie zapewne największy problem, jednak tak jak mówię wszystko to jest w planach i do momentu wykonania wszystko się może zmienić. Czyli wykonałbym to sposobem na LAN'a.  :banan

« Odpowiedź #85 dnia: Maja 16, 2007, 16:02:25 »
Trochę poczytałem na forum na temat  sterowania wskaźnikami kokpitu.Tak jak wspomniałem na początku chcę na początek zrealizować DED tak aby rozpoznać temat.Wspomniany RedDog jest dystrybutorem urządzenia UCC do którego można połączyć 3 LCD realizujące DED,RWR, PFD oraz diody.Oprócz boxu jest także oprogramowanie.Kosztuje to około 400 euro. http://users.skynet.be/fa551125/main.htm
Na stronie Touch Buddy jest opis programu, historia jego powstania oraz inne informacje.Z opisu wynika,że można połączyć drugi monitor do pc i za pomocą myszy wybierać klawisze.Gdybym miał drugi monitor z interfejsem DVI to mógłbym eksperymentować z programem.Monitory dotykowe są rzeczywiście dosyć drogie i rozwiązanie  Fiero_185th VFS wydaje się interesujące.
Co do F4 Glass to nie wiem jak go ugryźć.Mam stary laptop,ale bez karty sieciowej,podobnie z monitorem (mam stary VGA a potrzeba DVI).Chciałbym po eksperymentować z tym programem ale nie wie wiem jak to zrobić.Można kupić na forum wskaźnik LCD z wyjściem LPT lub USB i prawdopodobnie z jakimś driverem ale jak to zaimplementować w F4 Glass.Nie mam pomysłu co dalej
pozdrawiam

« Odpowiedź #86 dnia: Maja 16, 2007, 17:32:41 »
Co do F4 Glass eksperymentowałem kilka miesięcy temu z tym programem ale niezbyt przypadł mi do gustu. Wszystko działa ale "skokowo" może to wina mojego sprzętu bo obraz miałem po LANie a komp to jakiś Duron900.
Jutro mam urlop więc będę testował TouchBuddy. Podepnę Laptoka 1ghz i przetestujemy jak się sprawa ma z F4AF. Nie mam ekranu dotykowego więc będę używał myszki ale jeśli wszystko będzie działało MFD, ICP oraz inne przełączniki to zacznę poważnie myśleć o własnym kokpicie. Na plus TouchBuddy przemawia jeszcze to że ma on wiele zastosowań można go używać w ARMA, LockOn, Il2, Orbiter.

« Odpowiedź #87 dnia: Maja 16, 2007, 18:39:46 »
Daj znać jak poszły próby.Może zrobisz jakieś zdjęcia.Nakładki dotykowe są na 15'',czyli to określa wielkość monitora.Oryginalne monitory dotykowe są na 8'' o ile dobrze przeczytałem,czyli w naszym przypadku minimalna wielkość to 15''.Autor twierdzi,że jest niewielki spadek FPS,dlatego ciekawy jestem Twoich testów.Czytając historię powstania tego programu doszedłem do wniosku,że jestem na przedostatnim etapie jego eksperymentów tzn.programowalna klawiatura z dowolnym profilem dla danej gry
pozdrawiam

« Odpowiedź #88 dnia: Maja 16, 2007, 19:09:21 »
Nakładki dotykowe są różnej wielkości i to dla monitorów LCD jak i CRT. Spróbuje nagrać krótki filmik ale niestety za pomocą komórki więc jakoś będzie gorzej niż kiepska. Co do spadku FPS to chyba ma znaczenie jeśli uruchomimy to w "Local Mode"
PS.
Właśnie przeprowadziłem kilka prób odpalenia TB i coś mi się widzi że jednak tutaj również niema działających MFDs  :008: :008: :118: 

« Odpowiedź #89 dnia: Maja 17, 2007, 12:21:53 »
Witam,
mam prośbę.Chciałbym testować dwa programy F4Glass oraz Touch Buddy w związku z pomysłem implementacji wskaźników a kokpicie.Moja karta graficzna posiada 3 wejścia:VGA,S-Video oraz DVI.Na VGA mam monitor nie mam drugiego monitora z DVI pozostaje TV z S-Video.
Program F4Grass ma po rozpakowaniu dostępne 4 opcje:F4 Data Mirror Client,F4 Data Mirror Server,F4 Glass oraz F4 Glass Simulator.W związku z czym mam pytanie:co mam ustawić i gdzie oraz jaką należy wybrać opcję.
Drugie pytanie dotyczy programu Touch Buddy.Gdzie mogę go pobrać oraz podobnie jak dla F4Glass co i gdzie ustawić
pozdrawiam