Autor Wątek: Pozbawione pazurów czyli ... samoloty wojskowe DWS w FS-ach (darmowe dodatki)  (Przeczytany 19426 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

empeck

• Gość
Ciąg dalszy rozmowy z wątku Strona - reaktywacja? (http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8435.msg125154#new) , oraz rozwinięcie tematu rozpoczętego przez Razorblade'a Zanim zasiądziesz za sterami myśliwca ... (darmowe samoloty szkolne do FS) (http://www.il2forum.pl/index.php/topic,8448.0.html)
Wybaczcie braki merytoryczne, oraz stylistyczne, jest to moja pierwsza recenzja w życiu :)

North American P51D Mustang (wersja 'cywilna')

Załoga: 1 (pilot)
Rozpiętość skrzydeł: 37 stóp
Długość: 32 stopy, 2 cale
Masa startowa max.: 11,600 lb.
Silnik: Packard Merlin V-1650-7
Prędkość max.: 437 mph
Zasięg: 950 mil (bez dodatkowych zbiorników)
Pułap praktyczny: 41,900 stóp
Prędkość wznoszenia: 3,475 stóp/minutę

(tak, wiem, jednostki imperialne, ale nie mam w tej chwili innych danych pod ręką)

Amerykański jednosilnikowy myśliwiec okresu II wojny światowej zaprojektowany na zlecenie RAF-u, produkowany w zakładach North American Aviation (NAA) w Stanach Zjednoczonych (zakłady w Kalifornii i Teksasie) oraz w znacznie mniejszej liczbie przez Commonwealth Aircraft Corporation w Australii. Używany był przez USA i ich sojuszników zarówno podczas II wojny światowej jak i wojny koreańskiej (jako samolot szturmowy). Udana konstrukcja z 1940 roku sprawiła, że ostatni projekt samolotu bojowego opartego na P-51 zamknięto dopiero w 1986 roku kończąc tym samym 46 lat rozwoju jednej konstrukcji. Obecnie wiele z tych maszyn znajduje się w rękach prywatnych. Latają one podczas pokazów i zawodów sportowych. Ogółem wyprodukowano 15 000 - 16 000 Mustangów. (źródło: Wikipedia)

P-51 D:
www.sim-outhouse.com/index.php?loc=downloads&page=info&FileID=8128
www.avsim.net – nazwa pliku: p51dver2.zip

Dodatkowe malowania:
www.sim-outhouse.com/index.php?lloc=downloads&loc=downloads&page=downloads&FileUploadName=Bomber_12th

Dodatek zawiera samolot P-51 D autorstwa Warwicka Cartera w wersji cywilnej (zmieniony układ zegarów, brak celownika oraz uzbrojenia). Dodatkowo są dostępne podwieszane zbiorniki paliwa, co ciekawe i niezbyt częste w darmowych samolotach, są one opcjonalne.

1.Exterior.

Model samolotu jest wykonany bardzo dobrze, w widoku zewnętrznym jest widoczny pilot. Odwzorowane są wszystkie podstawowe animacje samolotu, chowanie podwozia, klapy, otwierana owiewka. Dodatkowym smaczkiem jest duża ilość fotorealistycznych malowań dostępnych dla tego modelu, co (wg mnie) potęguje wrażenia wizualne.

2.Kokpit.

Kabina jest wykonana znakomicie. VC jest w pełni klikalny, myszą można m.in. otworzyć/zamknąć owiewkę, a nawet uruchomić silnik! (do pakietu jest dołączona checklista w postaci pliku txt).
Zegary są wykonane w technice 3d, co wg mnie dodaje im płynności.
Niestety nie mogę wiele powiedzieć o współpracy dodatku z TrackIR, jako, że nie posiadam tego urządzenia.

3.Panel 2d.

O panelu 2d wiele powiedzieć nie można, jako, że go nie ma. Co więcej w modelu jest użyty specjalny gauge, który całkowicie usuwa panel 2d, dzięki czemu jego brak nie przeszkadza w trakcie przełączania widoków.

Wg mnie brak panelu 2d, nie jest minusem, wręcz przeciwnie, jakość VC jest tak wysoka, że nie ma sensu z niego wysiadać :).

4.Model lotu.

O mnie można powiedzieć, że jestem niedzielnym pilotem :), ale wrażenia z prowadzenia symulowanej maszyny są niesamowite. Jak na FS9 jest to dosć wymagająca maszyna, w trakcie akrobacji można łatwo doprowadzić do utraty panowania nad samolotem.

Jest to jedna z maszyn która często gości na moim wirtualnym niebie.

Nie jestem wielkim fanem 'konika', wręcz przeciwnie, wolę europejskie maszyny (z przewagą tych od herbatników ;)), ale ten Mustang w w mojej prywatnej dziesięciopunktowej skali zasługuje na solidną dziewiątkę z dużym plusem.

Pozbawione pazurów czyli ... samoloty wojskowe DWS w FS-ach (darmowe dodatki)
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 12, 2007, 18:13:59 »
Część osób jest zdania, że nie warto latać samolotem bojowym, jeśli nie da się strzelać. Tak myślący mają swoje racje i przyznam szczerze, że byłem bliski tego poglądu. W zasadzie nie bawiłem się takimi maszynami w FS-ach, ale ponieważ:

1. Są tacy, którzy uważają że można sobie polatać samolotem bojowym i przy tej okazji niekoniecznie strzelać;

2. Latanie taką maszyną pasuje do sposobu latania, który mi osobiście pasuje czyli bez tych całych VOR-ów, GPS-ów i innych wynalazków "cywilizacji wygodnictwa"  :004:. FS-y z racji terenu dają możliwość latania nawigując za pomocą mapy, cyrkla, linijki, ołówka na stole oraz zegarka i kompasu w symulatorze - czyli tego co "tygrysy lubią najbardziej"  :002:

3. Tylko krowa nie zmienia poglądów;   :004: :021:

4. Takie maszyny pasują klimatem do tego Forum.  :002:

Postanowiłem więc zacząć kolejny temat dotyczący FS-a. Chciałbym aby podobnie do tematu o samolotach szkolnych powstała swego rodzaju baza informacji o sensownych darmowych dodatkach (płatne są recenzowane na bieżąco np. u Yoya), ułatwiająca wyłowienie "perełek" z sieci. Stąd prosiłbym o opisywanie dodatków uważanych przez Was za wartościowe w sposób umożliwiający ocenę przez czytających. Nie chciałbym, aby zrobiła się tutaj baza linków (w stylu: dobry - polecam i "sznurek") - bo chyba każdy wie gdzie są darmowe dodatki do FS-ów w sieci, problem polega na tym, że trudno w tej masie wyłowić coś sensownego. Żeby dodatek sprawdzić trzeba go ściągnąć, co powoduje, że ściagam np. 20-30 dodatków (dobrze, że mam dość szybkie łącze  :020:), a zostawiam sobie 1 (albo żaden). Proszę więc zamieszczać krótkie opisy i screeny, tak aby można było ocenić np. wykonanie wnętrza samolotu (chyba największa bolączka darmowych dodatków), jego odwzorowanie z oryginału i odwzorowanie innych elementów maszyn itd.

Wypada mi zacząć - choć moje doświadczenie z tym rodzajem lotnictwa w FS jest niewielkie i sam chętnie dowiem się w jaki samolot warto się zaopatrzyć. Ostatnio natomiast wygrzebałem ciekawy dodatek dotyczący samolotu P-51D Mustang. Jest to chyba pierwszy darmowy dodatek na temat tego samolotu z przyzwoitym kokpitem 3D. Autorem dodatku jest Warwick Carter i inni.  :001:

Można go ściągnąć tutaj - http://library.avsim.net/esearch.php?CatID=fs2004ac&DLID=95845 pod nazwą "Civilian P51D Mustang" (p51dver2.zip).

Samolot nie ma kokpitu 2D, ale można sobie oczywiście jakiś zainstalować. Natomiast kokpit 3D jest w większości klikalny i wykonany w dobrej jakości (oczywiście w skali oceny darmowych dodatków). Ponieważ przedstawia "cywilne" Mustangi - celownik został przez autora "usunięty".

...do porównania oryginał:

Model zewnętrzny jest wykonany dobrze, pakiet zawiera kilka skinów zrobionych na podstawie samolotów latających po wojnie np.

- dla przykładu jeden ze przedstawionych samolotów w oryginale: FF-525 na pokazach razem z F-16

Model lotu jest przyzwoity, biorąc pod uwagę ograniczenia i uproszczenia w FS (ale skoro przetrawiliśmy FM z FB/PF to ...  :021:) - wg mnie "kucyk" zachowuje się w miarę prawidłowo. Autor zadbał o ciekawe i rzadko spotykane efekty wizualne jak np. pojawiające się iskry na końcach rur wydechowych. Trudno to "złapać" i zrobić screena - ale efekt wygląda ciekawie (mała rzecz, a cieszy). Podobnie jest z korbką kręcącą się podczas odsuwania owiewki kabiny itd.

Ze względu na moją gapowatość  :icon_redface: - nie zauważyłem wątku (Warbirds ...), który rozpoczął empeck - powstały dwa niezależne opisy samolotu P-51D Mustang dla FS9 (FS2004). Połączyłem więc oba wątki i tak powstały dwa spojrzenia na ten ciekawy dodatek. Co chyba dobrze o nim świadczy.

W dalszej cześci wątku proszę opisywać nie tylko maszyny bojowe, ale w zasadzie wszystkie samoloty wojskowe warte polecenia których okres służby pokrywał się z czasami Drugiej Wojny Światowej.
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2007, 20:12:44 wysłana przez Razorblade1967 »

empeck

• Gość
Następna maszyna.

Bf110G-4/R3 Oberleutnanta Wilhelma Johnena (Staffelkapitän of 5/NJG5), kwiecień 1944.

Typ: nocny myśliwiec
Załoga: 2
Rozpiętość skrzydeł: 16,25m
Długość: 12,1m
Silnik: 2x Daimler-Benz DB605B-1
Prędkość max.: 562km/h @ 7000m
Zasięg: 850 km
Pułap praktyczny: 10000m

Model jest wykonany przez znaną ekipę w światku CFS, mianowicie GroundCrew Design (http://www.groundcrewdesign.com/). W ich dorobku jest kilka ciekawych maszyn do CFS2, 3, oraz FS2004, w tej chwili współpracują oni z teamem Desert Rats nad modem do CFS3: Mediterraen Air War (http://www.medairwar.com/)

VC spełnia swą rolę, niestety nie jest tak imponujący jak w przypadku w/w Mustanga. Część geometrii pozbawiona jest textur, zegary sprawiają wrażenie dość chaotycznie rozmieszczonych, czasem niestety się przenikają. Kilka przełączników jest klikalnych, choć nie wszystkie. Jeśli się przymknie oko na te mankamenty, to samolot staje się całkiem przyjemny w prowadzeniu z kokpitu.

Panel 2d jest wykonany lepiej niż VC, choć osobiście uważam, że jest to typ samolotu którym powinno się latać z kokpitu 3d, pomimo jego minusów.

Exterior jest przyzwoity, bryła kadłuba płynnie przechodzi w skrzydła, dużo detalu jest wymodelowane. Smaczkiem są smugi spalin zostające za samolotem.
Model 3d jest dość szybką konwersją samolotu GroundCrew z Combat Flight Simulator 3, stąd pewne niedociągnięcia, niemniej jest to wg mnie bardzo przyzwoity Bf110 dla FS9. Mała wycieczka nad Kanał:

Model lotu jest bardzo dobry, maszyna nieźle się trzyma w powietrzu, przy czym sprawia przyjemne wrażenie 'unoszenia się' w powietrzu (jakkolwiek by to głupio nie brzmiało ;))

Samolot można pobrać ze strony http://www.groundcrewdesign.com/

Ja natomiast wynalazłem (już jakiś czas temu) kilka dodatków autorstwa Raberta Sandersona dotyczących samolotu typu Hawker Hurricane.

Są to w sumie trzy dodatki zawierające:

1. Hurricane IIA - http://www.simviation.com/fs2004vintage18.htm
2. Hurricane IID - http://www.simviation.com/fs2004vintage66.htm
3. Sea Hurricane IB - http://www.simviation.com/fs2004vintage29.htm

Dodatki są wykonane w dość wysokiej jakości i posiadają zarówno kokpity 2D (kolejno H.IIA, H.IID i SH.IB):

Wszystkie wersje samolotu posiadają w pełni klikalne i różniące się od siebie nieco kokpity 3D. Widać że autor wykonywał każdy model osobno. Ale żeby nie było za dobrze to nieciekawa informacja dla posiadaczy Tracka4 lub 3+VE - model wewnętrzy samolotu ma sporo luk i przy przesunięciu widoku w boki od razu widać "niedoróbki". Jest ich wiecej niż w wielu innych dodatkach, bo nawet górna część kadłuba przy kabinie jest "niedorobiona". Natomiast wszystko jest OK gdy używamy Tracka IR2 lub 3 bez VE.

H.IIA

H.IID

SH.IB

Model (a w zasadzie modele) zewnętrzny jest zrobiony dość dobrze. Mamy do wyboru po jednej wersji malowania dla Hurricane IIA i IID, oraz dwa malowania (każde w dwóch wersjach) dla Sea Hurricane.

Jest też ładny "bajer" w postaci widoku samolotu po zdjęciu niektórych pokryw obsługowych - mamy dostep do silnika czy wyposażenia radiowego - klawisze Shift+E+2

Dodatkowo w pakietach można znaleźć dodatkowe scenerie (lotniskowce i lotniska pustynne RAF) i loty

Model lotu jak na FS jest wg mojej opinii poprawny, nieźle dobrane są chyba też dźwięki. Ogólnie dodatek jest zrobiony dobrze, jedynym mankamentem są te dziury w strukturze podczas używania Tracka IR4.

hellkitty

• Gość
Hej,

Temat wydał mi się ciekawy, gdyż od pewnego czasu kolekcjonuję darmowe drugowojenne samoloty pod FS'a 9. Niestety, z przykrością muszę stwierdzić, że większość freewarowych modeli z tej dziedziny stoi conajmniej na poziomie miernym. Nawala przede wszystkim model lotu oraz wykonanie kokpitów, zarówno tych 2 jak i 3D. Przełamując z trudem te bariery, z uporem maniaka zbieram sobie jednak pomału tu i ówdzie różne ustrojstwa tak iż na chwilę obecną mój park maszynowy (jej, jak to dostojnie brzmi) tworzą:

Arado Project 1 (Luft '46)
Avro Manchaster Mk Ia
Boeing YB 17
Boeing B 29B
Consolidated B 24D
Curtiss P 40F
De Havilland DH 82
Dornier Do 335
Fiat Cr 42
Focke Wulf Fw 190 A8
Focke Wulf Triebflugel (Luft '46)
Hawker Hurricane Mk IIA
Heinkel He 111 H6
Junkers Ju 87 D2
Junkers Ju 52/m3 (chwilowo nieobecny, ale świetny model)
Messerschmitt Bf 108
Messerschmitt Bf 109 G6/R6 Trop
Messerschmitt Bf 109 G6 Trop
Messerschmitt Bf 110 G2
Messerschmitt Bf 110 G4/R3 (dzięki empeck!)
Mitsubishi A5M4
North American P 51D
Northrop P 61B
PZL P 24F
PZL P 24G
Republic P 47- M1- RE
Supermarine Spitfire Mk IXe
Supermarine Spitfire Mk XII
Vickers Wellington Mk X
Vought Corsair F4U 7

Z czasem postaram się umieścić tu kilka szerszych informacji odnośnie kilku, w moim mniemaniu, bardziej interesujących maszyn. W miarę możliwości podam też adresy pod którymi można te modele znaleźć.

Tymczasem pozdrawiam.  

Niestety, z przykrością muszę stwierdzić, że większość freewarowych modeli z tej dziedziny stoi conajmniej na poziomie miernym. Nawala przede wszystkim model lotu oraz wykonanie kokpitów, zarówno tych 2 jak i 3D.

Dlatego ideą tego wątku (i podobnych - np. o samolotach szkolnych do FS) jest wybranie ze stosu tego chłamu maszyn, które warto zainstalować. Czyli ułatwienie sobie nawzajem życia w "sieci"  :002:. Osobiście ściągam prawie wszystkie darmowe samoloty i zwykle wywalam po zainstalowaniu, a najczęściej po obejrzeniu "wnętrza" folderu samolotu. Na 100, które ściągam zostawiam sobie pewnie jeden samolot czy śmigłowiec.

Z czasem postaram się umieścić tu kilka szerszych informacji odnośnie kilku, w moim mniemaniu, bardziej interesujących maszyn. W miarę możliwości podam też adresy pod którymi można te modele znaleźć.

Właśnie chodzi o opisy maszyn, które uważasz za warte zainstalowania. Moim zdaniem w dobie Tracków, dobry VC jest warunkiem niezbędnym do wystawienia takiemu dodatkowi jakiejkolwiek pozytywnej oceny. Brak kokpitu 2D nie jest wadą, jeżeli kokpit jest kiepski i "razi w oczy" to za pomocą "gaugesa" z P-51D (z tego addonu opisanego tu wcześniej) można spowodować aby kokpit ten się nie pojawiał.

W Twoim spisie nie zauważyłem A-26, a niedawno "wygrzebałem" (dodatek jest chyba "świeży") w sieci ten samolot autorstwa grupy z Sim-Outhouse (Rich Murray, John Terrell, David Copley, Jerry "Sparks" Beckwith, Doug Dawson, Jan Visser, Tom Falley, Milton Shupe). Samolot jest o tyle wartościowy, że może pogodzić zwolenników i przeciwników maszyn wojskowych w FS. Maszyna ta brała udział w III wojnach (DWS, Korea, Wietnam), ale także służyła "w cywilu". Była znana m.in. jako świetny samolot pożarniczy.

Dodatek do ściągnięcia tutaj:

A-26 Invader

http://www.sim-outhouse.com/index.php?lloc=downloads&loc=downloads&page=info&FileID=8600 - instalacja manualna
http://www.sim-outhouse.com/index.php?lloc=downloads&loc=downloads&page=info&FileID=8599 - autoinstalator

Dwie wersje instalacyjne ułatwiają nam życie, bo spora grupa użytkowników ma wiele dodatkowych maszyn i w takim przypadku używanie "automatów instalujących" jest niekorzystne, bo nie widać co zmieniamy. Takie dwie wersje to wygodniejsze niż instalowanie do osobnego foldera i potem ręcznie do FS, a potem usuwanie instalacji.

Samolot posiada dobrze zrobione panele:

2D

3D

Kokpit 3D ma "klikalne" podstawowe przyrządy wewnątrz i jest pełny czyli przy użytkowaniu Tracka nie ma "dziur" w teksturach.

Samolot wykonany jest w 2 wersjach A-26B i A-26C, a oryginalnej paczki jest kilka tekstur, zarówno wojskowych jak i cywilnych:

Model lotu jest wykonany moim zdaniem dobrze jak na możliwości FS-a. Model wizualnie ładny, a dźwięki są moim zdaniem całkiem dobre. Dodatek warty ściągnięcia i "polatania" - maszyna ogólnie ładna i przyjemna w "pilotażu".

Pojawiają się też powoli repainty do tego dodatku - kilka jest tutaj: http://www.sim-outhouse.com/index.php?loc=downloads&page=downloads&FileUploadName=Bomber_12th

« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2007, 14:21:10 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
Dopowiem, że te pozbawione pazurów, dzisiaj wykorzystuje się tak:

1. Target for to day

2. Ready....

3. ....bombs gone !

« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2007, 23:34:19 wysłana przez Ranwers »
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
Widzę, że "polewaczka" się spodobała  :banan i zostałem poproszony przez Razora o podanie szczegółów co i jak. Tak więc donoszę.
Ten mod jest skompilowany przeze mnie i trzeba wykonać następujące czynności:

1) Pobrać ten samolocik http://restauravia.com/grumman_01.htm (nacisnąć telecharger)  :004:
2) Z tego samolotu (jeśli go nie chcemy) wyłuskać efekt fx_Nr_largage i skopiować do katalogu effects w fs9.
3) W aircraft.cfg A-26 wpisać:

[smokesystem]
smoke.0 = 2.00,0.00,0.00,  fx_Nr_largage

Efekt działa po naciśnięciu "I". Nie uruchamiać w wersjach bojowych   :020:

4) Latać i cieszyć się.
5) Pożary można znależć na Avsim

PS. Nie oczekujcie jednak, że ugasicie pożar - to trudna sztuka  :021:
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2007, 11:00:29 wysłana przez Ranwers »
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Przepraszam, że nie w temacie, ale widoczki z kokpitu invadera sa tak śliczne, że aż musiałem...

taka mini obróbka ;)

Achtung Spitfeuer!

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
Fajny ten Invader na ostatniej focie  :003:

No to jeszcze takie pogaduchy w cockpicie.....
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "

Panowie , a co z P24 , miałem kiedyś te pliczki ale nie miałem FS , teraz mam FS 2004  ale pliczki przepadły :( .

... ale pliczki przepadły

Eeee tam przepadły ... w sieci nic nie ginie:

P.24F/G do FS9 - http://www.simviation.com/fs2004vintage9.htm

Choć osobiście nie oceniam tego dodatku zbyt wysoko to mam go na dysku tylko z powodu rodowodu maszyny.
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2007, 21:07:13 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Cała seria P.24 jest na serwisie Sim Outhouse: http://www.sim-outhouse.com

Klikasz tam na add-ons potem na Resources, a na koniec na FS 2004 Add-ons.  Na samym dole możesz wybrać rzeczy wypuszczone przez danego autora (choose author's name library). Wybierz stamtąd Elias.
No i wyskoczy Ci cała seria P.24. Wersja F i G jest do FS2004. Wersja A,B i E jest do CFS2, ale również zadziała w FS9. Tyle że będą dostępne w zakładce unspecified.
Nie jestem pewien natomiast gdzie było świetne nagranie silnika Gnome-Rhone 14, które idealnie pasuje do samolotu.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Wersja A,B i E jest do CFS2, ale również zadziała w FS9. Tyle że będą dostępne w zakładce unspecified.

To jest do "opanowania" - wystarczy zamiast pierwszej części tekstu z pliku Aircraft.cfg:

[fltsim.0]
title = PZL P.24A
sim = pzlA
model =
panel =
sound =
texture =
kb_checklists =

Wpisać taki sam, ale na wzór FS-owego np.:

[fltsim.0]
title = PZL P.24A
sim = pzlA
model =
panel =
sound =
texture =
panel_alias =
sound_alias =
kb_checklists =
kb_reference =
atc_id =
atc_id_color = 0xffffffff
atc_parking_types =
atc_parking_code = 1
ui_manufacturer = PZL
ui_type = P.24A
ui_variation = Turkish AF 1938
visual_damage=
description =

I już wszystko jest OK i maszyna pojawi się jako wyprodukowany w PZL, typ P.24A itd. Przy dokonywaniu zmian korzystamy po prostu z notatnika.

hellkitty

• Gość
Razorblade, a czy miałeś styczność z wymienianym tu przeze mnie Dzbankiem M1- RE? Jak oceniasz ten samolot? Chodzi mi przede wszystkim o opinię na temat FM.
A tak przy okazji, zwróciłeś może uwagę na ten płomienie z kolektorów wydechowych? Naprawdę ostro trzeba zdjąć gaz, żeby zniknęły. Czy to normalne?
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2007, 21:10:16 wysłana przez hellkitty »