Cóż, tak do końca to nie jestem 100% pewien:
Na forum RV ktoś miał podobny problem i poradzono mu, żeby wyłączył antywirusa.
Z własnego doświadczenia - Falcon czasem gryzie się z dźwiękówkami Creative'a, sam kupiłem niegdyś Audigy 4 i po instalacji wystąpiły bardzo podobne objawy (miałem wtedy tylko Open Falcona zainstalowanego). Bardzo muli menu, użycie proca na 100% i wczytuje się strasznie długo. W OF była nawet opcja w configu mająca naprawiać ten bug (czyli problem znany) ale za bardzo nie chciała działać

. Przy czym problem naprawił się "sam" i jakoś to działało przy czym nie katowałem OF'a za bardzo.
Po instalacji RV problem powrócił, wkurzyłem się zatem i włączyłem z powrotem w BIOS'ie zintegrowaną kartę dźwiękową oraz zainstalowałem do niej sterownik. Tym sposobem mam dwie karty dźwiękowe w systemie i mogę w razie potrzeby przełączyć wyjście audio na zintegrowaną, menu muli trochę mniej i wczytuje się z normalnym czasem, ale to jeszcze nie to. Zresztą znowu "samo" zaczęło działać i mimo kiepskiej wydajności w menu mogę grać z wyjściem ustawionym na Audigy, jak na moje potrzeby to wystarcza bo w kampanię nie gram.
A HiTilesy ładne, tylko szkoda, że nadal widoczny jest powtarzający się wzór.