Autor Wątek: Zakup Ił-2  (Przeczytany 4678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

akuku57

• Gość
Zakup Ił-2
« dnia: Grudnia 05, 2006, 21:16:34 »
Mam zasadniczy problem z zakupem gry Ił-2 Sturmovik otóż:

1.Czy oferta http://www.maxgame.pl/x_C_I__P_1111169-1110001.html zawiera grę Ił-2 Sturmovik + Ił-2 Sturmovik FB? a jak nie zawiera to czy nie skorzystac z tej oferty?: http://www.maxgame.pl/x_C_I__P_1113660-1110001.html

2.W jaką grę gra najwięcej osób przez internet ? Czy w FB? Czy w zwykłego Iła ? Czy w jakiś inny dodatek do tej gry ?

3.Czy znacie jakiś sprawdzony sklep z grami komputerowymi gdzie są atrakcyjniejsze cenowo oferty z Iłem?

4.Czy do gry potrzeba CD-Keya? :007:

Prosze o udzielenie odpowiedzi na powyższe pytania ;)

Odp: Zakup Ił-2
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 05, 2006, 21:27:19 »
Ad1. Żadna z tych ofert nie zawiera IŁa-2. FB to samodzielny dodatek. Wersja Delux zawiera dodatek Ace Expansion Pack i płytkę z misjami.
Ad2. Najwięcej osób gra w Pacific Fighters- czyli kolejny dodatek z setką patchów, a jeśli chodzi o FB vs IŁ to raczej w tego pierwszego (w tym ja :-)),ale na serwerze Ubi, bo w Hyper Lobby nikt nie gra.
Ad4. Nie
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 05, 2006, 21:31:39 »
Go to your brother
Kill him with your gun
Leave him lying in his uniform
Dying in the sun.

akuku57

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 05, 2006, 21:33:21 »
Aha czyli wydedukowałem z tego tyle:
 :001:
1.Że w Iła nie potrzeba Cd-keya,

2.Że bardziel opłaca się grać w Iła FB

ALE:

Czy jak kupie FB czyli ta pierwsza oferte to jak ją zamowie to moge ją bezpośrednio zainstalować bez posiadania podstawowej wersji Iła?

Prosze o szybkoą i zbiorową odbowiedź  :012:

« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 05, 2006, 21:48:31 »
Możesz.
Poczytaj - link od Ravenika.
Spokój cechuje Mistrza.

akuku57

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 05, 2006, 21:59:54 »

Aha czyli reasumując:
1.w ile nie ma cd-key
2.kupując ofertę http://www.maxgame.pl/x_C_I__P_1111169-1110001.html  <--- tą odrazu po otrzymaniu jej mogę zainstalować (czyli Ił - 2 standard jest inną grą od Ił 2 FB?) bez kupowania lub posiadania podstawowej (standard) wersji Iła...
3.I jak przeglądałem posty to słyszałem, że gdy ma się wersję Polskojęzyczną gra jest łagodnie mówiąc (wnioskując z wypowiedzi innych) zepsuta. czy to prawda?
TAK?

PS:Czyli sobie zamowić http://www.maxgame.pl/x_C_I__P_1111169-1110001.html? i grać ile wlezie? (jupi jak byłem w Krakowie kupiłem sobie Dżoja za 70zł) głownie zależy mi na graniu ONLINE czyli przez neta czy to się opłaci ?

« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2006, 22:08:36 wysłana przez akuku57 »

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 05, 2006, 22:20:27 »
głownie zależy mi na graniu ONLINE czyli przez neta czy to się opłaci ?
Kokosów to raczej z tego mieć nie będziesz  :020:
A ,,opłaci"... to dobrze? ...czy źle?  :020:   
Spokój cechuje Mistrza.

Sky

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 05, 2006, 22:31:45 »
Żeby pograć na necie kup IŁ 2 FB +IŁ2 ACE EXPANSION PACK +Pacyfic Fighters i podobno jeszcze jakis dodatek którego nie kupisz w Polsce 4.05 no i za chwilę następny itd.
Podobno dla nowych chcących to najlepiej poczekać na jakies DVD z kompletem tych wszystkich dodatków ale kiedy to wyjdzie to??

« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 05, 2006, 23:04:39 »
3.I jak przeglądałem posty to słyszałem, że gdy ma się wersję Polskojęzyczną gra jest łagodnie mówiąc (wnioskując z wypowiedzi innych) zepsuta. czy to prawda?
TAK?

Mylisz chyba pojęcia!

Rozróżnij dwie gry:

1. IŁ-2 Szturmowik
2. IŁ-2 Szturmowik Forgotten Battles

Ta druga jest osobną grą opisaną jako "Oficjalna Kontynuacja IŁ-2 Szturmowik" (cytat z pudełka)

1. Możesz kupić sobie zarówno tzw. "starego iłka" czyli IŁ-2 Szturmowik - pudełko wygląda tak:

i faktycznie otrzymujesz wersje polską, która posiada pewne błędy np. w grafice - brak wybuchów. Możesz jednak je łatwo usunąć poprzez instalacją patchy dostępnych w sieci bezpłatnie. Gra o ile jeszcze jest dostępna w sklepach z programami komputerowymi (np. EMPiK) jest za chyba 19.90 i oferuje trochę gorszą grafikę i "trochę" lepszy FM.

2. Możesz kupić sobie IŁ-2 Szturmowik Forgotten Battles Deluxe - czyli podstawową grę (inna, nowsza niż IŁ-2 Szturmowik) IŁ-2 Szturmowik Forgotten Battles wraz z wydanym później płatnym dodatkiem IŁ-2 Szturmowik Forgotten Battles - Ace Expansion Pack (który daje Ci nowe samoloty i mapy) oraz pakietem misji i kampanii "Battle over Europe"*.

Zestaw:

Składniki:

*) Nie mam dodatku "Battle over Europe" więc nie zamieszcze okładki - latam tylko swoje własne misje  :020:

Do tego drugiego zestawu aby być "kompatybilnym w sieci" możesz nabyć jeszcze kolejną grę - Pacific Fighters, która to znowu może być samodzielną gra lub może być wgrana do folderu IŁ-2 FB i IŁ-2FB/AEP i być ich rozbudowaniem o "Wojnę na Pacyfiku".

Możesz następnie rozbudować grę poprzez darmowe patche, aż do wersji 4.04 oraz zakupić płatny dodatek 4.05 (Pe-2 "Peszka"), dostępny niestety na razie tylko w wersji "downloable"

Z instalacją patchy nie ma problemu ponieważ zarówno FB jak PF ma wybór instalacji w językach polskim lub angielskim. Wystarczy wybrać język angielski przy instalacji, aby żadne spolszczenia się nie wgrywały.

Np. tutaj możesz kupić poszczególne elementy tej serii gier:

http://www.maxgame.pl/

IL - 2 STURMOVIK - 17,90 PLN
IL - 2 STURMOVIK ACES - PAKIET DODATKÓW PL - 35,00  PLN   
IL - 2 STURMOVIK: FORGOTTEN BATTLES - 45,00  PLN   
IL - 2 STURMOVIK: FORGOTTEN BATTLES DELUX PL - 67,00  PLN   
PACIFIC FIGHTERS - 84,00  PLN

Wkrótce jednak wyjdzie kompletne DVD z poszczególnymi cześciami:

1. IŁ-2 Szturmowik Forgotten Battles
2. IŁ-2 Szturmowik Forgotten Battles - Ace Expansion Pack
3. Pacific Fighters
4. Darmowe patche - do wersji 4.04
5. Płatne dodatki:
- Pe-2 (4.05)
- Mandżuria (4.06)
- 1946 (4.07)

Nie wiem czy będzie polski dystrybutor - sklepy wysyłkowe na zachodzie oferują ten zestaw od 15.12.2006 (na razie  :021: bo data wydania już była 3 razy zmieniana) - cena około 200PLN. Ja zamówiłem sobie z Nowej Zelandii i wyszło razem z przesyłką 216 PLN  :001:

Czy teraz jest wszystko jasne   :010: :002:

PS. Nie przejmuj się za bardzo naszymi komentarzami na temat gier tej serii  i dodatków do nich - my jesteśmy po prostu tacy "jeszcze bardziej zgryźliwi tetrycy" (widziałeś pewnie ten film) - to zapewne skutek odcisków na rączkach od joya i ucisku czaszki czapeczką od Tracka etc. :karpik
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2006, 23:45:15 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 06, 2006, 00:02:39 »
(...) a jeśli chodzi o FB vs IŁ to raczej w tego pierwszego (w tym ja :-)),ale na serwerze Ubi, bo w Hyper Lobby nikt nie gra.

Na Ubi nie ma już Sturmovika od jakiegoś czasu, jest tylko FB.
Zapraszam właśnie na HyperLobby.
PFS_milo

Owl

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 06, 2006, 00:12:54 »
Witam wszystkich.Moje pytanie jest związane z Polska wersja FB.Jak wiadomo wersja PL gołego iła była troszke skaszaniona a poniewaz przygotowuje sie do kupna FB deluxe które jest w wersji PL mam pare pytan:
ad1)Czy wersja Fb Pl tez posiada błedy tak jak podstawowy ił?
ad2)Czy jesli opdowiedź na pierwsze pytanie brzmi tak to czy istnieje mozliwosc zainstalowanie wersji angielskiej?
ad3)Czy jesli wersja Pl jest ok bez problemu zainstaluja sie na niej patche(Polskich patchy chyba nie ma...)
ad4)Jesli dobra zona pozwoli zakupic mi również PF to czy instalowac ja w tym samym folderze co FB czy jako samodzielny produkt a takze czy wiaza sie z tym jakies róznice(poza miejscem instalacji) sa jakies róznice?
ad5)Czy instalowac PDF w wersji PL czy ENG?(patche)

Pozdrawiam i mam nadzieje na to ze mi pomozecie.

« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 06, 2006, 10:08:18 »
Moje pytanie jest związane z Polska wersja FB.Jak wiadomo wersja PL gołego iła była troszke skaszaniona a poniewaz przygotowuje sie do kupna FB deluxe ...

Nie mam wersji "Deluxe", natomiast mam wszystkie części tej gry, które były w sprzedaży w Polsce, więc tych produktów dotyczy moja odpowiedź. Sądzę jednak, że FB PL z pudełka Deluxe to to samo co FB PL z osobnego pudełka - może ktoś kto ma ten zestaw to potwierdzi?

ad.1 - Nie, ta wersja nie ma jakiś specjalnie występujących w wersji polskiej błędów. Jeżeli są to identyczne jak w angielskiej wersji FB.

ad.2 - Tak jak napisałem w poprzednim poście, podczas instalacji gry pojawia się "okienko" z wyborem wersji gry angielskiej lub polskiej.

ad.3 - Nie wiem, zawsze instalowałem grę w wersji angielskiej (nie lubię spolszczeń gier) - ale z tego co wiem problemu nie ma, tyle że może zmienić się język - niech inni Ci odpowiedzą ...

ad.4 - PF dodaje nowy teatr działań czyli Daleki Wschód i jeżeli zainstalujesz ją osobno to masz tylko te samoloty i mapy, które są w PF. Natomiast instalując PF na FB/AEP po prostu dołączasz te samoloty oraz mapy do już istniejącej gry i w konsekwencji możesz używać więcej maszyn w jednej grze i np. latać radziecką maszyną przeciw Japonii czy mieć np. więcej wersji Spitfire itd.
Możesz także np. używać lotniskowców i amerykańskich (czy brytyjskich) maszyn pokładowych na Europejskim TDW - po prostu masz więcej możliwości.
Czyli różnica jest taka, że zamiast dwóch gier masz jedną bardziej rozbudowaną. Jednocześnie w sieci raczej "lata się" na zestawie "merged" czyli FB/AEP i PF zainstalowane razem.
Przy okazji instalując patche po instalacji PF do foldera FB/AEP należy wybierać te oznaczone literą "m" czyli np. 3.03m, 3.04m i 4.02m itd.

ad.5 - Moim osobistym zdaniem lepiej instalować wersję angielską, ale z zasady nie instaluje spolszczeń więc jest to subiektywny punkt widzenia.

Jeszcze dwie informacje:

1. Po zakupie PF w wersji PL należy się nie przejmować tym, że nie ma opcji wspólnej instalacji i postąpić tak jak to opisano na tej stronie: http://acn.waw.pl/sturm/opinie_PF.html

2. Po instalacji PF PL pojawia się informacja, że jest to wersja 3.04 - jest to bzdura, bo gra jest w wersji 3.0 i trzeba instalować patche do PF "od początku" czyli o ile dobrze pamiętam, pierwszym zbiorczym patchem jest 3.03 (zawiera w sobie poprzednie patche).

PS. Proszę na przyszłość zwracać większą uwagę na pisownię czyli używać polski liter (bo widzę, że są zainstalowane - parę razy Ci "się udało"  :002:) i starać się zastosować "spację" tam gdzie powinna być - to naprawdę poprawi czytelność Twojej wypowiedzi.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2006, 10:50:15 wysłana przez Razorblade1967 »

Owl

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 06, 2006, 11:14:02 »
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź która rozjaśniła  mi chyba wszystkie wątpliwości. :001:.Co do pisowni i używania polskich liter cóz pisze automatycznie i moja klawiatura nie zawsze nadąża wiec posrednio nie jest to moja wina lecz spróbuje pisać wolniej :001: Cóż jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

akuku57

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 06, 2006, 11:15:49 »
Jeszcze jedno moje pytanie ale takie już ostateczne...

Czy jak kupie FB to opłaci się to w graniu przez neta z innymi graczami oraz z moimi kumplami przez HAMACHI?? (mam hamchi i grałem w dużo gier przez niego 100%rulez oraz zassajdzie sobie program THE ALL SEEING EYE - automatyczna wyszukiwarka serverów także na FB oraz innych grach :021:)

« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 06, 2006, 23:05:53 »
Czy jak kupie FB to opłaci się to w graniu przez neta z innymi graczami oraz z moimi kumplami przez HAMACHI??

Nie wiem co rozumiesz przez pojęcie "opłaci się"?

Trudno mówić o opłacalności gry, zarobić się na niej przecież nie da! Jeżeli natomiast masz na myśli czy gra się dobrze w sieci, to trzeba stwierdzić, że opcje gry on-line są dość ciekawe i możliwości jest wiele. Możesz bawić się w typowy dogfight, realizować misje w trybie współpracy, a ponadto gra ma bardzo rozbudowany edytor pozwalający stworzyć własne TDW, misje historyczne (cześć map jest odzwierciedleniem faktycznie istniejącego terenu) lub fikcyjne itd. - zarówna dla trybu SP jak i MP. Zestaw FB/AEP + PF zawiera kilkadziesiąt samolotów flyable z okesu praktycznie całej wojny i dodatkowo sporo maszyn AI  - tak więc jest z czego wybierać i gra chyba tak szybko się nie znudzi.

Co do tego HAMACHI to nie wiem, nigdy nie używałem - w sumie to nawet nie wiem co to jest.  :karpik