Autor Wątek: Kości DDR1 RAM typ BGA co za wynalazek  (Przeczytany 2186 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kości DDR1 RAM typ BGA co za wynalazek
« dnia: Października 31, 2006, 12:58:48 »
No właśnie jak w temacie, co to za wynalazek a mianowicie kostka typu DDR nie DDR2 posiadająca kostki przypominające wyglądem BGA a nie standardowe TSOPy

Ktoś coś wie na ten temat? Jak się kręcą itp.?
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

E.S.P.

• Gość
Odp: Kości DDR1 RAM typ BGA co za wynalazek
« Odpowiedź #1 dnia: Października 31, 2006, 14:47:29 »
TinyBGA to drozsze kosci uzywane glownie w drozszych kartach graficznych - z dowoch powodow - mniejszy apetyt na prad oraz mniejsze wydzielanie ciepla (szczegolnie przy wysokich taktowaniach) = wyzsze czestotliwosci mozliwe do wyciagniecia

kiedys mialem kingmaxy tinyBGA - ale ich nie krecilem - wiec nie odpowiem o mozliwosci OC

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Października 31, 2006, 14:56:19 »
W zasadzie dla zwykłego użytkownika to żadna róznica. To tylko technologia produkcji, Ball Grid Array w skrócie BGA charakteryzuje się tym że wszystkie piny (tak jak w CPU) są pod układem zakończone kuleczką z cyny.

Stąd też sam układ jest mniejszy i można ich więcej wsadzić na PCB. Natomiast z Thin Small Outline Package (TSOP) i TSOP II wychodzą z boku. Osiągi są to inna sprawa, BGA nie gwarantuje nic. Może kiedyś były jakies nadzieje ale teraz już nie. BGA jak dobrze pamiętam zostało wybrane do robienia pamięci DDRII.

http://www.anandtech.com/memory/showdoc.aspx?i=1990&p=2

EDIT>>>

@E.S.P
Na temperaturę ma wiekszy wpływ napięcie niż sama technologia ich wykonania :)
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2006, 15:20:22 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3 dnia: Października 31, 2006, 15:02:20 »
@Kosi nie działają linki :005:

Ja zauważyłem takie "cuś" na allegro

http://allegro.pl/item135299018_nowa_pamie...mhz_tanio_.html
http://allegro.pl/item137818492_goodram_1g..._gwarancja.html

Aktualnie szukam sobie 1GB ramu i zacząłem się rozglądać
Nie chodzi mi konkretnie o tę firmę, ale ogólnie o sam typ pamięci
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2006, 15:09:49 wysłana przez macias13_84 »
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34

E.S.P.

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 31, 2006, 15:24:26 »
Mazak
powiedz to chlopcom z Advanced Micro Devices zeby zamiast inwestowac w coraz to mniejsze mikrometry walneli sobie mniejsze napeicie  :banan

ała czemu od razu w lokiec a nie w kolano?! a gdzie strzal ostrzegawczy i formułka "stac albo bede strzelal"?! :121:

@Macias
zamiast kombinowac kup geil'e - komplet 2*512MB - na tym jeszcze nikt sie nei zawiodl.

« Odpowiedź #5 dnia: Października 31, 2006, 15:32:46 »
no ja mam nF-3/250 na socket 754 więc jedna kostka bedzie dla mnie lepszym rozwiązaniem ewentualnie jak się nie będą gryzły to zostawie sobie tego Apacera co mam teraz (ładne FSB wytrzymuje 267MHz 1:1 z procem :021:)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: Października 31, 2006, 15:40:38 »
Po pierwsze jak masz pisać w ten sposób to lepiej nic nie pisz.

Po drugie chyba logiczne jest że zmniejszanie technologi robienia proca, zmniejsza również napięcie i wydzielanie się ciepełka.

Po trzecie weż palucha i dotknij pamięci na Radeonie 9800pro a póżniej tych samych na Radeonie X800pro. Obie są robione w technologii BGA tylko czemu DDR3 jest chlodniejszy pomimo że jest taktowany wyżej niż DDR1. Wg. Ciebie tego co napisałeś napewno dlatego że sa BGA. Powiem więcej  bawiłem się pamięciami na układach BGA i wcale nie były chłodniejsze od moich poprzednich HyperXów.

Po czwarte jak już polecasz Geile to napisz chociaż jakie bo ich trochę jest, a kwestię czy nikt się nie zawiódł to przemilczę. Ja głupi myślałem że dobiera się na zasadzie "do czego mi są potrzebne", więc pytanie "A co będziesz chciał z nimi robić?" było by na miejscu. Można też dobierać na zasadzie ceny czy też komptybilności z platformą lub rodzaju kości użytych do ich zrobienia, no ale coż można też po kolorze radiatora wybrać.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 31, 2006, 16:01:41 »
I tu Mazak trafiłeś w sedno moich trosk :D
Czy kupując pamięci, powinienem zawaracać sobie głowe radiatorami? Obecnie mam bez i żyję (one też). Można przecież w tej samej cenie kupić z, bądź bez radiatorów.

E.S.P.

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 31, 2006, 16:06:27 »
Mazak
ad1+2
nie stresuj sie - nie po to mam mgr inz informatyki przed nazwiskiem abys mi to tlumaczyl :118: - to co napisalem o AMD bylo ironia. :banan

ad3.
gratuluje swietnego pomyslu macania goracych ukladow scalonych (ciekawe czy robisz to przy wlaczonym komputerze?) :020:
jak czesto to robisz i jak czesto zastanawiasz sie czemu memtest wywala tyle bledow na nowych pamieciach ?:121:
po drugie mialem kingmaxy bga 2*256 - teraz mam geile 2*512 - na tej samej plycie (abit nf7s v2) BGA mialy temperature o 8stC mniejsza - mimo ze i latency i MHz mialy takie same (ale to pewnie przez to ze kingmaxy mialy mniejsza pojemnosc :banan -> ironia

ad4.
jak napisalem Geile to znaczy ze mialem na mysli wszystkie - typ zalezy juz od zasobnosci portfela oraz zastosowania.
Macias nie wydaje sie byc laikiem wiec napewno cos sobie dobierze - nie polecam konkretnego modelu ale ogolnie marke.
Pozatym z tego co wiem to przy pamieciach markowych bez mieszania ich z innymi markami NIGDY nie bylo problemow z kompatybilnoscia - czasu nforce1 odeszly.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: Października 31, 2006, 17:27:52 »
nie stresuj sie - nie po to mam mgr inz informatyki przed nazwiskiem abys mi to tlumaczyl

Gratuluje tytułu, zrób sobie koszulkę :118: (ironia). Ja znam masę informatyków, niektórzy z nich to mgr inż, szkoda tylko że kompa nie potrafią sami sobie naprawić, nie wspominając już o znajomości jego podstaw...ale szyk jesteś informatykiem - oni też :P. Gdybyś był elektronikiem to może bym więcej nie pisał, a tak zaryzykuję (ironia).

Wiesz co różnica między nami jest taka że ja posiłkuję się skromnym bo skromnym doświadczeniem a Ty zasłaniasz się papierem.

jak czesto to robisz i jak czesto zastanawiasz sie czemu memtest wywala tyle bledow na nowych pamieciach ?
po drugie mialem kingmaxy bga 2*256 - teraz mam geile 2*512 - na tej samej plycie (abit nf7s v2) BGA mialy temperature o 8stC mniejsza - mimo ze i latency i MHz mialy takie same (ale to pewnie przez to ze kingmaxy mialy

Oczywiście że dotykam, robię to ja i miliony innych osób którzy zajmują się, zajmowali OC. Podstawowy test na to żeby sprawdzić ich warunki pracy, mówiąc wprost czy nie mają za ciepło. Z ciekawości jak kupujesz w sklepie kość to oczywiście wiesz ze nikt jej nie macał?

Gratuluje temperatury, mam nadzieję że za każdym razem miałeś te same warunki zarówno panujące w wewnątrz kompa jak i na zewnątrz? Tak z ciekawości te 8 stopnii to zmierzyłeś czym? patrzałeś na ten termometr poglądowy na Geilu czy może miałeś jakiś laserowy miernik?

Co do memtesta i macania pamięci raczej nie zauważyłem żeby to jakoś negatywnie wpłyneło na ich dziłanie tudzież na błędy, podobnie na wspomnianym Radeonie. IMHO jeżeli krzem jest uszkodzony to mogę macać go dobólowo bo to i tak nie ma znaczenia. Z resztą i tak jest jeszcze obudowany więc tylko trzepnięcie go z młotka albo spalenie prądem może mu krzywdę zrobić. A co myslisz o szlifowaniu np. GPU?

Geile rewelacja, tylko jeden drugiemu nie równy. porównując serię value to pewnie wiesz ze są na różnych kościach, począwszy od hynixa d43, kończąc na BH5 UTT, oczytwiście Ty jako mgr informatyk umiesz to zdiagnozować bez ściągania radiatora porównując je do Geili ONE które bywały na TCCD jesteś mi w stanie zagwarantować że każda z tych pamięci bedzie się kręcić tak samo? Więc mówiąc krótko firma Geil jak każda inna firma sprzedaje różne układy pod swoim szyldem i dwie identyczne pamięci wcale nie muszą chodzić tak samo.

Wiesz co? to tak jakbym polecał każdemu Kingstone'y wszystkie rewelacyjne tylko szkoda ze te najtańsze są na kościach remarkowanych.

Pozatym z tego co wiem to przy pamieciach markowych bez mieszania ich z innymi markami NIGDY nie bylo problemow z kompatybilnoscia

Ciekawa teoria, to ja mówię że jak kupisz Dual Kit to nie będziesz miał problemów a 128bitowa praca nie jest możliwa na dwóch różnych kościach o zgrozo nie takich samyczy czyli 333 i 400 w dodatku róznych firm.

Wiesz co rzuciłeś mnie na kolana...widzę że znasz się na rzeczy, jesteś pr0, a ja zbłądziłem i tylko piszę bzdury bo trzaskam statystyki na forum. Następnym razem jak będę szukał gratów do kompa a zwłaszcza pamięci to się uśmiechnę do Ciebie...rotfl.

Tymczasem kończę tą jałową dyskusję.
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2006, 17:42:45 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #10 dnia: Października 31, 2006, 17:42:37 »
O kutwa… a ja się tylko coś o tych specyficznych DDRach dowiedzieć chciałem :061:
Jazda jak na urodzinach u kumpla :banan

To ja chyba jednak przy TSOPach pozostanę tylko jakichś CL3 poszukam

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i rozrywkę przy okazji
(to nie ironia) no offence :004:

pozdrawiam

E.S.P.

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 31, 2006, 18:34:49 »
bedzie krotko
nie chce mi sie klocic (jakos wizja lufy lugera skierowanej pomiedzy moje kolana mi nie pasuje)
co do doswiadczenia - 3 lata pracy jako admin - zlota raczka (niestety nie udokumentowanej koszulka) + iles tam dziesiatek komputerow zlozonych/serwisowanych wsrod znajomych

temperatura mierzona czyms co sie zwie czujnik temperatury dolaczony z badziewnym panelem przednim aerocool'a
nie potrzebuje tez sciagac radiatorow z geili aby zobaczyc na jakich kosciach jest- mam taki programik co sie everest zwie :118:
pozatym kupuje pamieci tylko te ktore sa zamkniete w jakims pudeleczku (kingstone geil itp)

pozatym:
TAK! jestem dumny ze mam mgr inz! zajelo mi to mase czasu i wiele trudow aby to osiagnac :020:

na reszte zdan nie odpowiem - musialbym wystawic fakture (zwykle tak robie jak musze dyskutowac z kims o wyzszosci swiat bozego narodzenia a wielkanocy kto ma pojecie o swietach tylko na podstawie tego co przeczytal na forum onetu) - a siedze na forum dla przyjemnosci - nie po to aby sie uzerac ze znawcami-praktykami :)

Macias chcial pomocy to mu odpowiedzialem - reszta mazaczku masz gratis  :021:

« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 01, 2006, 02:52:59 »
Ja nie mam koszulki informatyka ani tytułu mgr informatyk, to mogę zapytać?

Czemu cpu-z pokazuje mi max bandwith 200Mhz skoro pamięci są 400Mhz?
a pamięci moje to Kingston kvr400ak2/1gr dual king

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 01, 2006, 09:24:56 »
Ja jestem inzynierem chemikiem i studiowałem 9 lat w tym 3 razy powtarzając czwarty rok , więc z należnym szacunkiem proszę  :D

Pierwszy mój komputer włąsnoręcznie pokładany to 386 SX 16 Mz z cwiartką VGA ( panowie informatycy co to cwiartka VGA : P )

Co ma informatyka do znajomośći budowy komputera , lol ?
Nic, poza laborką z TOSu przez pierwsze dwa lata nauki. Więc nie ma sie co sadzić , bo to temat o sprzęcie a nie sortowaniu bąbelkowym :D

Panowie , prosze merytorycznie dalej, Ty zaś ESP zostałes kiedyś 'zmaltretowany' niesłusznie przez jakiegoś moda? Bo masz irytująca manierę wspominania co chwile o tym że za mówienie czegoś co może byc nie po modowskoadminowej mysli jest tutaj karane z całą moca stronniczego prawa, jakbys conajmniej chciał wysłac czytelna informację do przyszłych pokoleń 'uważajcie bo to straszne QRY z adminów'

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 01, 2006, 09:37:20 »
Wy Schmeisser macie rajstopy i szeleszczący płaszcz, nie wystarczy?

Nie przebijecie mojego XT na 8088 z CGA :P A ćwiartkę też miałem ale już w 286 i koprocesor nazistowskiej firmy simmens

Panowie , prosze merytorycznie dalej, Ty zaś ESP zostałes kiedyś 'zmaltretowany' niesłusznie przez jakiegoś moda? Bo masz irytująca manierę wspominania co chwile o tym że za mówienie czegoś co może byc nie po modowskoadminowej mysli jest tutaj karane z całą moca stronniczego prawa, jakbys conajmniej chciał wysłac czytelna informację do przyszłych pokoleń 'uważajcie bo to straszne QRY z adminów'

:509: a nie?;-)