Jest to kontynuacja idei zaczętej w
tym wątkuGwoli przypomnienia.
Przesłanką poniższych dywagacji jest rządza ciszy i nośny slogan :
Jeżeli nie można rozwiązać problemu może się go lepiej pozbyć ….Proszę tu weryfikację hipotetycznego (na razie) rozwiązania:
- Dlaczego z komputerem nie postąpić podobnie jak z klimatyzatorem i nie wyeksmitować go z naszego bezpośredniego otoczenia np. do innego pokoju, piwnicy czy na strych.
Reasumując moje skromne informacje z założeniami przedstawię ciągle nurtujące mnie pytania.
Jeżeli to może mieć jakieś znaczenie to sprawa rozegra się na tej konfiguracji (strony w linkach są przypadkowe i maja jedynie cel poglądowy):
LCD: Eizo L578
CPU: AMD Athlon 64 3200+
MB: Gigabyte GA-K8NXP-SLI
VGA: Leadtek GeForce 6800GT 256MB (PCI-E)
RAM: 2 GB GeIL (2 x 1GB) PC-400 CL3
DVD: LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4163PC złożony został w lutym 2005 r. jeżeli projekt wypali następne pewnie też powielą ten układ.
Komputer znalazłby się na poddaszu (zwanym dalej pokój A), bezpośrednio nad pomieszczeniem w którym z niego korzystam (zwanym dalej pokój B),. Długość połączenia to 10 metrów i w zasadzie dotyczy to tylko przewodu monitora, pozostałe mogą być krótsze.
I Połączenia w AObudowa zostanie umieszczona w pokoju A, gdzie zostanie do niej doprowadzone zasilanie i Internet. Ewentualna drukarka również zostanie podłączona w A lub będzie działała bezprzewodowo.
II Połączenia do BPrzez otwór w ścianie chcę poprowadzić następujące przewody.
1. Przewód do monitora
2. Przewód Hi-Speed USB 2.0
3. Przewód wy audio (głosniki)
4. Przewód we audio (mikrofon)
5. ? Przewód Firewire 1394a ?
6. Przewody przycisków start i reset
7. ? Przewód z wyłącznikiem zasilania ?
Ad 1. Eizo FlexScan L578/ Leadtek GeForce 6800GTWedług serwisu dystrybutora produktów Eizo na naszą Krainę standard DVI-D gwarantuje jakość sygnału przewodem o długości do 6 m. Przy 10 m ? Nie poleca się domowego wykonywania tego przewodu. Znalazłem
10 m kabel, według danych rewelacja.
Duże znaczenie może mieć też karta graficzna a dokładniej zastosowane w niej dławiki lecz nie wiem czy parametr ”mocy” generowanego sygnału jest podawany lub można sprawdzić to przed zakupem. Jeżeli podłączymy sygnał do gniazda analogowego to długość przewodu może mieć ponad 20 m. Serwis wykonał test z 15 m przewodem. Według nich użytkownik nie powinien dostrzec różnicy sygnałów DVI-D i D-SUB.
Pytania:
1a - Czy ma ktoś jakieś informacje dotyczące zakupu wysokiej jakości przewodów DVI-D lub opinie z praktyki ?
1b - Moja karta ma 2 x DVI-D czy przejściówka na D-SUB ma wpływ na sygnał ?
Ad 2. Przez złącze USB zamierzam podłączyć/używać :- Nagrywarkę DVD
- Klawiaturę z myszką
- Joystick
- Pamięć Flash
- Niebawem może TrackIR 4
Nie wiem na jaką odległość przewiduje standard USB 2.0 przesył sygnału i zasilania. Z komputera powinien biec jeden przewód USB tzw. przedłużacz rozgałęziony jakimś Hubem, zapewne z dodatkowym zasilaniem.
Nagrywarkę DVD zamontuje w
zewnętrznej obudowie w B. Jest duży wybór takich obudów, maja niezależne zasilanie i są podłączane do gniazda USB lub Firewire 1394a.
Moja klawiatura i mysz to bezprzewodowy zestaw
Microsoft Desktop Elite, podobie jak bezprzewodowy
joy wpinane w gniazda USB.
Pytania:
2a - Podobnie jak przy przewodzie DVI-D proszę o jakieś informację co do realizacji tego połączenia. W ofertach sklepów widzę max 5m kable, czy dłuższy przewód można zrobić lub zamówić, co z jakością ?
2b - Kolejna sprawa to Hub, moja wiedza o tych urządzeniach póki co jest żadna a widzę są różne rodzaje o znacznej rozpiętości cenowej np.
1 2 3 4 5. Proszę poradźcie.
2c - Przy
obudowie na nagrywarkę mam dylemat, które połączenie lepiej by się sprawdziło: USB czy Firewire ? Firewire jest mi totalnie nieznanym standardem.
2d - Czy ktoś użytkuje taką obudowę, jakieś problemy ? Spotkałem się z komentarzem o sytuacji gdzie nagrywały się tylko płyty DVD (przy USB).
2e - Komuś znane są ewentualne problemy w działaniu tak podłączonej klawiatury, myszy lub joya ?
2f - U kogoś wystąpił problem z działaniem pamięci Flash przy dłuższym połączeniu ?
Ad 3 i 4. Audio we/wy W obu przypadkach popularny przewód zakończony wtykiem/gniazdem MiniJack.
3a - Ten chyba można by samemu zrobić. Należy tu zainwestować w dobrej klasy przewód ?
3b - Może jest dostępny zdublowany przewód w jednym kablu ?
Ad 5. Na temat
Firewire wiem, że nic nie wiem dlatego na razie to jako opcja.
5a - Gniazdo jest przy obudowie na nagrywarkę – może warto ? Jakby to dobrze zrobić?
Ad 6. Dobrze by było zamontować np. przy nagrywarce
przyciski start i reset jak w obudowie + diody kontrolne. W budzie jest to podłączone cienką listwa, powinien być odpowiednik żyłowy przewodu.
6a - ktoś dostrzega potencjalne problemy w działaniu.
Ad 7. Przewód z wyłącznikiem odcinającym zasilanie do kompa jako opcja.
By nie latać w razie potrzeby.
Gdy założenie uda się zrealizować to owa realizacja powinna mieć zbliżone kształty

Jeżeli materializacja mojej myśli pełznie lub dowiem się sam czegoś sensownego przedstawię to tu.