Autor Wątek: Eliminacja Dźwięku Pracy Komput. czyli instal. obudowy PC w innym pomieszczeniu  (Przeczytany 5902 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Silesian

• Gość
Jest to kontynuacja idei zaczętej w tym wątku

Gwoli przypomnienia.
Przesłanką poniższych dywagacji jest rządza ciszy  i nośny slogan :
Jeżeli nie można rozwiązać problemu może się go lepiej pozbyć ….
Proszę tu weryfikację hipotetycznego (na razie) rozwiązania:
- Dlaczego z komputerem nie postąpić podobnie jak z klimatyzatorem i nie wyeksmitować go z naszego bezpośredniego otoczenia np. do innego pokoju, piwnicy czy na strych.

Reasumując moje skromne informacje z założeniami przedstawię ciągle nurtujące mnie pytania.
Jeżeli to może mieć jakieś znaczenie to sprawa rozegra się na tej konfiguracji (strony w linkach są przypadkowe i maja jedynie cel poglądowy):
LCD:  Eizo L578
CPU: AMD Athlon 64 3200+
MB: Gigabyte GA-K8NXP-SLI
VGA: Leadtek GeForce 6800GT 256MB (PCI-E)
RAM: 2 GB GeIL (2 x 1GB) PC-400 CL3
DVD: LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4163

PC złożony został w lutym 2005 r. jeżeli projekt wypali następne pewnie też powielą ten układ.

Komputer znalazłby się na poddaszu (zwanym dalej pokój A), bezpośrednio nad pomieszczeniem w którym z niego korzystam (zwanym dalej pokój B),. Długość połączenia to 10 metrów i w zasadzie dotyczy to tylko przewodu monitora, pozostałe mogą być krótsze.

I   Połączenia  w A
Obudowa zostanie umieszczona w pokoju A, gdzie zostanie do niej doprowadzone zasilanie i Internet. Ewentualna drukarka również zostanie podłączona w A lub będzie działała bezprzewodowo.

II  Połączenia do B

Przez otwór w ścianie chcę poprowadzić następujące przewody.
1. Przewód do monitora
2. Przewód Hi-Speed USB 2.0
3. Przewód wy audio (głosniki)
4. Przewód we audio (mikrofon)
5. ? Przewód Firewire 1394a ?
6. Przewody przycisków start i reset
7. ? Przewód z wyłącznikiem zasilania ?

Ad 1.      Eizo FlexScan L578/ Leadtek GeForce 6800GT
Według serwisu dystrybutora produktów Eizo na naszą Krainę standard DVI-D gwarantuje jakość sygnału przewodem o długości do 6 m. Przy 10 m ? Nie poleca się domowego wykonywania tego przewodu. Znalazłem 10 m kabel, według danych rewelacja.
Duże znaczenie może mieć też karta graficzna a dokładniej zastosowane w niej dławiki lecz nie wiem czy parametr ”mocy” generowanego sygnału jest podawany lub można sprawdzić to przed zakupem. Jeżeli podłączymy sygnał do gniazda analogowego to długość przewodu może mieć ponad  20 m. Serwis wykonał test z 15 m przewodem. Według nich użytkownik nie powinien dostrzec różnicy  sygnałów  DVI-D i D-SUB.
Pytania:
1a     - Czy ma ktoś jakieś informacje dotyczące zakupu wysokiej jakości przewodów DVI-D lub opinie z praktyki ?
1b      - Moja karta ma 2 x DVI-D czy przejściówka na D-SUB ma wpływ na sygnał ?

Ad 2. Przez złącze USB zamierzam podłączyć/używać :
- Nagrywarkę DVD
- Klawiaturę z myszką
- Joystick
- Pamięć Flash
- Niebawem może TrackIR 4

Nie wiem na jaką odległość przewiduje standard USB 2.0 przesył sygnału i zasilania. Z komputera powinien biec jeden przewód USB tzw. przedłużacz rozgałęziony jakimś Hubem, zapewne z dodatkowym zasilaniem.
Nagrywarkę DVD  zamontuje w zewnętrznej obudowie w B. Jest duży wybór takich obudów, maja niezależne zasilanie i są podłączane do gniazda USB lub Firewire 1394a.
Moja klawiatura i mysz to bezprzewodowy zestaw Microsoft Desktop Elite, podobie jak bezprzewodowy joy wpinane w gniazda USB.
Pytania:
2a     - Podobnie jak przy przewodzie DVI-D proszę o jakieś informację co do realizacji tego połączenia. W ofertach sklepów widzę max 5m kable, czy dłuższy przewód można zrobić lub zamówić, co z jakością ?
2b     - Kolejna sprawa to Hub, moja wiedza o tych urządzeniach póki co jest żadna a widzę są różne rodzaje o znacznej rozpiętości cenowej np. 1   
2   3   4   5. Proszę poradźcie.
2c     - Przy obudowie na nagrywarkę mam dylemat, które połączenie lepiej by się sprawdziło: USB czy Firewire ?  Firewire jest mi totalnie nieznanym standardem.
2d     - Czy ktoś użytkuje taką obudowę, jakieś problemy ? Spotkałem się z komentarzem o sytuacji gdzie nagrywały się tylko płyty DVD (przy USB).
2e     - Komuś znane są ewentualne problemy w działaniu tak podłączonej klawiatury, myszy lub joya ?
2f     - U kogoś wystąpił problem z działaniem pamięci Flash przy dłuższym połączeniu ?

Ad 3 i 4. Audio we/wy
W obu przypadkach popularny przewód zakończony wtykiem/gniazdem MiniJack.
 3a    - Ten chyba można by samemu zrobić. Należy tu zainwestować w dobrej klasy przewód ?
3b     - Może jest dostępny zdublowany przewód w jednym kablu ?

Ad 5. Na temat Firewire wiem, że nic nie wiem dlatego na razie to jako opcja.
 5a    - Gniazdo jest przy obudowie na nagrywarkę – może warto ? Jakby to dobrze zrobić?

Ad 6. Dobrze by było zamontować np. przy nagrywarce przyciski start i reset jak w obudowie + diody kontrolne. W budzie jest to podłączone cienką listwa, powinien być odpowiednik żyłowy przewodu.
6a     - ktoś dostrzega potencjalne problemy w działaniu.

Ad 7. Przewód z wyłącznikiem odcinającym zasilanie do kompa jako opcja.
By nie latać w razie potrzeby.

Gdy założenie uda się zrealizować to owa realizacja powinna mieć zbliżone kształty

Jeżeli materializacja mojej myśli pełznie lub dowiem się sam czegoś sensownego przedstawię to tu.
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2006, 01:06:05 wysłana przez KosiMazaki »

Online some1

• Global Moderator
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Odp: Eliminacja Dźwięku Pracy Komput. czyli instal. obudowy PC w innym pomieszczeniu
« Odpowiedź #2 dnia: Października 11, 2006, 09:02:16 »
Kabel do Start możesz sobie śmiało darować -  w BIOSie masz zapewne opcję uruchamiania kompa z klawiatury. Powinny być opcje: skrót klawiszy, hasło, dowolny klawisz. Gorzej z resetem - tą funkcję będziesz musiał doprowadziś do swojego pokoju kabelkiem. Inaczej w razie zwiechy czeka cię wycieczka do komputera  :118:. Kwestia poddasza: czy w lecie nie jest tam za gorąco, a w zimie za zimno ? Weź to pod uwagę w swoich kalkulacjach. Jeśli jest ono nieużytkowe i nie izolowane termicznie, to zimą temp. spada tam poniżej 0*C. Co na to HDD i np witraki ? Z kolei w lecie podczas upałów może tam być 40-50 *C, co też raczej uniemożliwia korzystanie z kompa.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Schmeisser

• Gość
Odp: Eliminacja Dźwięku Pracy Komput. czyli instal. obudowy PC w innym pomieszczeniu
« Odpowiedź #3 dnia: Października 11, 2006, 10:04:57 »
http://www.allegro.pl/item131288376_aktywny_przedluzacz_usb_repeater_usb_2_0_5m_fv_.html

NetzGerat sprawdzony i wytestowany. Ni ten model co prawda , ale działa

Co do kabli audio to nie polecam pakowania wszystkiego w jedną wiązkę bo moga się wzajemnie przygłuszac , etc. Przynajmniej ja miałem taki problem z oryginalnym kabelkiem do płyty gigabyte - wyprowadzenie na zewnątrz spidfa , mic, input line, etc. Cały czas przydzwięk było słychac , po rozdzieleniu wiązki zniknęło

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
Odp: Eliminacja Dźwięku Pracy Komput. czyli instal. obudowy PC w innym pomieszcz
« Odpowiedź #4 dnia: Października 11, 2006, 10:22:43 »
Nie lepiej wyeliminować dźwięk poprzez wywalenie najgłośniejszych elementów w PC, czyli wiatraków ??
1. Karta graficzna np http://www.skleppc.pl/index.php?m=item&id=9451 = 0dB
2. Procesor http://www.svc.com/cl-p0019-14.html = 0dB
i tak z resztą grzejących się elementów. Nie wyeliminujesz co prawda dysku twardego, lecz to jest hałas który spokojnie można pominąć.

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 11, 2006, 22:30:56 »
> Dzięki some1 i Schmeisser za linki.

> Kelso
W zimie nie spada tam poniżej 4-5 C ale mogę podać link do strony gdzie ludzie podłączają agregaty od lodówek by zmrozić kompa, cały jak to się tu mówi Gerat jest w całkiem estetycznej skrzynce i można to od nich kupić. Co do lata to w tym PC to ja mogę i jakąś trąbę powietrzną zamontować do chłodzenia bo i tak nic nie usłyszę, ale i bez tego powinno być ok.

>GerOnimO
To rozwiązanie zawsze będzie skazane na jakieś kompromisy. Kiedyś marzyłem by się pozbyć z biurka tej skrzyni - monitora i mamy obecnie LCD, które dla ironii im większe tym lepiej. Klawiatura taka jaka jest, jest funkcjonalna i żadne z nich nigdy nie buczało. Teraz może chociaż teoretycznie uda mi się znaleźć (dokładnie to sprecyzować) sposób pozbycia się budy PC.

Tak na marginesie to rozwiązanie (jak to często bywa) mogło by przyjść z lotnictwa tzn wykorzystywane tam przewody optyczne. Takim kablem można podłączyć monitor 100 m dalej a USB pociągnąć spokojnie 500 m.
Elementem zaporowym będzie jednak cena – koszt 10 m przewodu DVI-D tu to 430 $ czyli ok 1300 PLN ale to firma z uesa. Wie może ktoś gdzie w Polsce lub UE można kupić taki przewód, ciekawe ile by wyszło ?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Października 12, 2006, 11:34:42 »
IMHO: Idzieś w slepą uliczkę podobnie jak jeden taki co dysk zabetonował w podłodze bo mu terkotał a akurat miał remont. Byli też tacy co chcieli w oleju transformatorowym trzymać kompa. A lodówka do kompa też ma swoje wady i to nie jest takie różowe rozwiązanie jak Ci się wydaje.

Jeżeli chcesz mieć cichy komp to przede wszystki zacznij od żródła hałasu. Porządne wiatraki np. Fandery, maty wygłuszające, pochłaniacze drgań, regulatory obrotów, Heatpipe'y, Cool & Quiet. Nie jest to tania zabawa ale napewno mniej kłopotliwa i mniej problemowa niż przedłużanie kabli, dbanie o poziom sygnału itp. A za 1300zł mozna już śmiało się porwac na skonstrułowanie własnej budy, mysle że dało by się to zrobić.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Ice

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 13, 2006, 14:01:30 »
Własna buda + woda = cisza i brak problemów z temperaturą.

Odp: Eliminacja Dźwięku Pracy Komput. czyli instal. obudowy PC w innym pomieszcz
« Odpowiedź #8 dnia: Października 13, 2006, 19:19:01 »
Początkowo myśl wywalenia kompa z pokoju wydała mi się irracjonalna, ale jak zaczołem(zacząłem) myśleć o tym w pracy (zadużo wolnego czasu) doszedłem do wniosku że to może być całkiem ciekawy pomysł. Niestety po przyjściu do domciu i kalkulacji okazało się że wcale niewygląda to tak różowo.
Zacznijmy od prostych spraw, monitor
Przedłużacz kabla do monitora; 10m powinno wystarczyć
http://www.znak.pl/index.php?cid=125&scid=455&prid=przedMon10m+%2B+ferryt
Teraz mysz z klawiaturą, oczywiście USB, więc przedłużacz wraz z HUBem USB
HUB x2; http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=24327
przedłużaczUSB x2; http://www.proline.pl/shop.php?prodid=PRZED%A3U%AFACZ+USB+5M
No i teraz jest problem. co zrobić z DVD ?! Są oczywiście zewnętrzne na USB ale kosztują ok.150zł więcej niż taki sam napęd wewnętrzny.
Podliczając to wyjdzie nam ok 425 zł. Oczywiście jeśli by poszukać lepiej to wyjdzie taniej. Ale jednak za tą cenę można się pokusić o watercooling lub naprawde pożądne radiatory i wymienić je z wentylami.
Ja osobiście myślę nad dwoma rozwiązaniami.
Radiatory plus wentyle i włącznik który by sterował nimi. W czasie kiedy gram niepotrzebuje aż takiej ciszy więc wentyle mogą sobie pracować, a na wieczór kiedy chcę pooglądać filmy, zmniejszam taktowanie grafiki oraz procka oraz wyłączam wentyle.
Inny pomysł to W/C z tym że pompke (mocną z akwarium) wraz z chłodnicą wywaliłbym za scianę i wyprowadziłbym tylko rurki doprowadzające i odprowadzające wodę. Bardziej podoba mi się druga opcja jednak przyznam że niemam zaufania do wody.
A może jednak zatopie cały komp w oleju transformatorowym ? :021:

« Ostatnia zmiana: Października 13, 2006, 19:28:47 wysłana przez Kos »

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 17, 2006, 05:06:11 »
Obawiam się, że nie zostałem dobrze zrozumiany, może temat jest nieprecyzyjny ?

W spektrum mojego zainteresowania nie leżą działania wyciszające komputer inne niż wydłużenie przewodów sygnałowych we/wy obudowy. Wszelkie odniesienia do modyfikacji chłodzenia (H2O, Freon itp.) miały charakter dygresji. Za dygresję uznajmy też wzmiankę o 10 m kabla za 1500 PLN.
W standardowo zmontowanym PC jego elementy są oddalone od siebie o ok. 1,5 m. W układzie, który staram się wypromować różnica polega tylko na tym, że przewody którymi podłączycie elementy zestawu umożliwią oddalenie ich o np. 10 m. Będzie to parametr, który umożliwi radykalną redukcje emisji dB a przy opcji umiejscowienia obudowy w innym pomieszczeniu może zapewnić zupełną jej bezgłośność.

Czyli celem mojej pisaniny jest stworzenie czegoś na kształt instrukcji dla chcących odsunąć obudowę PC o 5 lub 10 m. Przy dłuższych połączeniach dla 90% zainteresowanych koszty realizacji staną się zaporowe.

Po krótkiej wizji lokalnej jestem zainteresowany dwiema wersjami 5 i 10 m.
Wygarnę jak to obecnie widzę:   

1. Przewód monitora. Ja mam standard DVI-D.
Tu jest prz. oferta przewodów.
Ta kwestia nie wydaje mi się problematyczna, przy D-SUB powinno być taniej .
2. Przewód USB
  5 lub 10 m zakończone hubem z dodatkowym zasilaniem do którego podłączę:
- klawiaturę
- mysz
- joystick
- nagrywarkę DVD.
Nie zamierzam kupować zewnętrznej, podłączę standardową z zestawu poprzez zewnętrzna obudowę – jest tu spory wybór.
3. Przewody audio
- wy
- we
4. Cienki 8-żyłowy przewód. W obudowie na nagrywarkę zamierzam zdublować przyciski start/reset i diody power/HD z głównej obudowy.
5. Zasilanie.
Do  rozważenia dwie opcje:
- poprowadzenie przewodu z wyłącznikiem odcinającym zasilanie
- przewód zasilający z listwy, z pokoju.

Biorę jeszcze pod uwagę przewód Firewire 1394. Na temat Firewire ciągle wiem, że nic nie wiem. Obudowy nagrywarek mają to złącze. Może warto puścić i ten ?
Parametry przesyłu wyglądają tak:
480Mbps przez port USB2.0 
FireWire-800 (IEEE-1394b)
FireWire-400 (IEEE-1394a)
I
….. lecz jeżeli nagrywarka ma złącze IDE(ATA) czyli to i tak będzie 100Mbps ?

Dalej ciekawi mnie:
Czy jest różnica pomiędzy Hi-Speed USB 2.0 i USB 2.0, czy to tylko marketing ?
Czy są jakieś negatywy podłączenia klawiatury i myszy przez hub?
Komuś znane są ewentualne problemy w działaniu tak podłączonej klawiatury, myszy lub joya ?
Czy ma ktoś jakieś informacje dotyczące zakupu wysokiej jakości przewodów DVI-D lub opinie z praktyki ?
Czy ktoś użytkuje zewnętrzna obudowę z nagrywarką, jakieś problemy ?
Coś tu można poprawić?

Jak wszystko tak i to rozwiązanie ma pewnie plusy i minusy. Jak wszystko tak i ta modernizacja wiąże się z kosztami ..ale są i zyski. Dla mnie sama obecność obudowy kompa jest złem koniecznym, emisja dB to chyba problem wszystkich.

« Odpowiedź #10 dnia: Października 18, 2006, 14:09:45 »
- nagrywarkę DVD.
Nie zamierzam kupować zewnętrznej, podłączę standardową z zestawu poprzez zewnętrzna obudowę – jest tu spory wybór.
No właśnie tutaj jest twój błąd, niema takiej szansy żebyś tradycyjny wew. napęd DVD podłączył kablem o długości ok 10m. z płytą główną. Takich kabli niema i sam też takiego niezrobisz bo poprostu sygnał niebędzie dochodził. Jedyne wyjście to zakup zewnętrzego napędu na USB. Który jak wspomniałem jest dużo droższy od wewnętrzego.

damos

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 18, 2006, 14:26:17 »
No właśnie tutaj jest twój błąd, niema takiej szansy żebyś tradycyjny wew. napęd DVD podłączył kablem o długości ok 10m. z płytą główną. Takich kabli niema i sam też takiego niezrobisz bo poprostu sygnał niebędzie dochodził. Jedyne wyjście to zakup zewnętrzego napędu na USB. Który jak wspomniałem jest dużo droższy od wewnętrzego.
Są specjalne obudowy z elektroniką - wkładasz zwykły DVD/HDD ATA/EIDE a obudowę podpinasz przez USB/FireWire

« Odpowiedź #12 dnia: Października 18, 2006, 16:51:35 »
Są specjalne obudowy z elektroniką - wkładasz zwykły DVD/HDD ATA/EIDE a obudowę podpinasz przez USB/FireWire
Wot technika, o tym niesłyszałem  :011: Mam tylko nadzieje że niemowicie o barebone(kadłubki).

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Października 18, 2006, 21:16:10 »
Wot technika, o tym niesłyszałem  :011: Mam tylko nadzieje że niemowicie o barebone(kadłubki).

Wot a człowiek się naklepie … naklepie …
W pierwszym poście przy Ad 2 jest dwa razy link do takiej obudowy (obudowia na nagrywarkę i zewnętrzna obudowa), a na samym końcu jest ……………
zdjęcie.

« Odpowiedź #14 dnia: Października 19, 2006, 11:56:21 »
No to teraz powoli zaczynam zmieniać zdanie i całkiem możliwe że coś takiego sobie też wykombinuje. Ja jestem w otyle dobrej sytuacji że obok sypialni gdzie mam komputer jest spiżarnia, więc miejsce całkiem fajne bo raczej chłodnawe i nikomu niebędzie szum wiatraków przeszkadzał. Odległość też niejest duża bo biorąc po uwagę ułozenie kabli przy scianie tak by były niewidoczne to max ok.6 metrów ale zawsze lepiej mieć trochę w zapasie. Myśle że jeśli się dobrze pokombinuje i poszuka to spokojnie powinno się zmieścić w 220zł.