Autor Wątek: ktoś w końcu pomyślał o "lataczach" ;)  (Przeczytany 1853 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ktoś w końcu pomyślał o "lataczach" ;)
« dnia: Sierpnia 29, 2006, 07:56:10 »
Witam.

http://www.in4.pl/komentarze.htm?kbt=N&news_id=10721

Ciekawi mnie tylko cena i rozwiązanie problemu z 3 portami DVI.

Odp: ktoś w końcu pomyślał o "lataczach" ;)
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 29, 2006, 08:19:08 »
Ale chyba trochę za późno!
Stworzenie i spopularyzowanie TRACK IR (i podobnych urządzeń) skutecznie zniecheciło chyba większość - no może za wyjątkiem tych najbardziej "napalonych" maniaków kokpitów - do tworzenia układów wielomonitorowych. Oczywiście nie mam tu na myśli układu np. dwumonitorowego wykorzystywanego do pracy z programami użytkowymi (sam taki mam), ale o tworzeniu takich "bajerów" do gier. Przy pomocy TRACK IR (itp. lub jego nastepców) pójdzie to raczej w wielkość pojedynczego monitora niż w zwiększanie ilości ekranów.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 29, 2006, 13:32:37 »
Szkoda, że nie jest zaokrąglony, a kanciasty. Ale pewnie tak taniej i prościej przy obecnej technologii.

Piniol

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 29, 2006, 14:43:18 »
Ja bym wolał jakiś garnek na głowe z małymi LCD o rozdzielczości przyzwoitej jakiejś. Tu pole widzenia jest dobre tylko w osi x. Poza tym będą na pewno przekłamania perspektywy. Jestem na nie. Track ir to lepszy i tańszy wybór.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 29, 2006, 15:03:58 »
Ja , kilka lat temu już wstecz pracowałem w Synelecu - i montowałem u klienta display'e scienne  dowolnych rozmiarów będących wielokrotnością 1024x768, bo tyle miał pojedynczy projektor, przy rozmiarach około 80 cm szerokości i proporcjonalnie do tego wysokości - nie pamiętam ile  dokładnie to było. U klienta czyli np. w dyspozytorni elektrociepłowni kogeneracja we wrocławiu, czy w sali zarządczej sieci TPsa w katowicach.
Nie odpuściłem żadnej grze :D wszystkie przetestowałem... i kiszka. to nie jest wygodne ani poręczne - za dużo biegania oczami po za duzym obszarze, w efekcie cały czas czuć lekki dyskomfort.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 29, 2006, 15:10:56 »
Zdecydowanie najlepsze rozwiązanie, które zresztą jest teraz wykorzystywane w symulatorach lotu, to 6 paneli LCD i zamontowane przed nimi pięciokątne soczewki fresnela, wszystko to złożone w wycinek sfery. Może być to na tyle duże, żeby objąć cały nasz zakres widzenia, symuluje efekt 3D, no i można z tym używać Tracka.

http://www.rickleephoto.com/mosaicfresnel.htm

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 29, 2006, 15:15:07 »
Za drobne ile k$ ?

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 29, 2006, 15:18:19 »
Sundowner jak zwykle prezentuje wszystko z iście hamerykańskim rozmachem :D
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 29, 2006, 15:31:05 »
Taki już jestem :D

Co do ceny, wszystko tak na prawdę zależy od soczewek, bo one są tutaj najdroższe, szczególnie, że nikt tego nie produkuje jeszcze na rynek cywilny, a na wojskowy produkuje sie trochę większe zestawy niż ten na zdjęciu - ten konkretny jest tylko częścią systemu monitorów, które mają otaczać cały kokpit symulatora, wiec sa trochę mniejsze ;)

Ale akurat taki rozmiar by nam chyba pasował. Soczewki trzeba by wykonać na zamówienie, zależy czy ze szkła, czy z PCV, powinny kosztować nie mniej niż odpowiednio 600 i 400zł. Do tego 6 matryc, 15" wystarczą z matrycą TN mogą kosztować 400zł sztuka nówka, do tego trzeba by jeszcze zrobić pewien prosty układzik elektroniczny, który odpowiednio dystrybuował obraz na konkretne monitory, odpowiednio przesunięty i obrócony. Jak by sie sprężyc i mieć możliwość załatwienia wszystkiego po sensownych cenach, to można coś takiego u siebie w domu złożyć za tyle co kosztuje jakiś bardzo dobry rzutnik. Z tym, że 6 matryc LCD zżera mniej prądu od takiego rzutnika  :118:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #9 dnia: Września 07, 2006, 12:44:52 »

« Odpowiedź #10 dnia: Września 07, 2006, 13:13:11 »
Tak, ciekawe ale z dużo belek obudowy w tym zestawie ;)

Sky

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 07, 2006, 19:17:27 »
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2006, 19:23:34 wysłana przez Sky »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #12 dnia: Września 07, 2006, 19:57:50 »