Z tego co wiem raczej próbowano przerobic samego "Admitral Hipper"ale nie bedę sie sprzeczał 
1. Kwestia przebudowy
"Seydlitz'a" jest zaczerpnięta m.in z książki Krzysztofa Zalewskiego "Lotniskowce II Wojny Światowej" cz.1
2.
"Admiral Hipper" pozostawał w czynnej służbie do 28.02.1943, kiedy to został wycofany ze służby w Wilhelmshaven (po prowizorycznych naprawach). Do listopada 1943 był używany jako okręt szkolny. Potem remontowany w Gdyni skąd wypływa 30.01.45 i dociera do Kilonii.
3. W czasie gdy reaktywowano niemiecki program budowy okrętów lotniczych czyli pod koniec 1941 roku, prace rozpoczęto na początku 1942 -
"Admiral Hipper" znajdował się co prawda w remoncie (celem remontu było zwiększenie zasięgu okrętu), ale już w marcu 1942 został przebazowany do Trondheim. Przez cały 1942 rok okręt był intensywnie eksploatowany m.in operacje "Rösselsprung", "Zarin", "Regenbogen".
4. Niemiecki program budowy lotniskowców został ponownie zawieszony w 1943 roku, a tymże roku (w lutym) "Hipper" powrócił do Niemiec. Więc jeżeli nawet padła taka propozycja to chyba nawet nie osiągnęła fazy projektu - ale się z tym nie spotkałem (jak zawsze mogę się oczywiście mylić).
5. Planowano przebudować na lotniskowce jeszcze 2 statki pasażerskie
"Europa" i
"Potsdam".6. Niemcy weszły w posiadanie lotniskowca włoskiego
Aquila (z chwilą kapitulacji Włoch we wrześniu 1943), przebudowanego ze statku pasażerskiego
Roma, który był gotowy do prób w morzu, ale okrętu nie uruchomiono - było to głównie spowodowane z zaniechaniem koncepcji budowy okrętów lotniczych przez Niemcy.
7. Przejęto jeszcze nieukończony lotniskowiec
Sparviero (przebudowany statek pasażerski
Augustus), który został jednak zatopiony jako blokada portu Genua - nie było prób kontynuacji budowy.
8. Zdobyte po kapitulacji Francji w 1940 roku częściowo ukończone kadłuby budowanych tam lotniskowców
Joffre i
Painleve - złomowano.
To chyba tyle jeżeli chodzi o niemiecką "przygodę z lotniskowcami".