Widzę, że nikt poza mną tego nie zauważył a problemu więc sam sobie poradziłem a okazuje się, że ten bug jest opisany na forum ubisoftu.
http://forums.ubi.com/groupee/forums/a/tpc/f/63110913/m/66910933/p/1Plik machinegun jest odpowiedzialny za broń o kalibru do 20mm. Autocannon za większe kalibry (widać różnicę od 23mm). W edytorze można zobaczyć, że ma mniejszą częstotliwość oscylacji i jest intensywniejsza. Obydwie są falami piłokształtnymi które zastąpiłem (podobnie jak w Blade's Force Feedback Effects for IL-2) falą piłową. Zmniejszyłem też intensywność aby można było łatwiej przymierzyć w cel.
Efekt mortar występuje przy broni o bardzo dużym kalibrze (P39Q11, Ju-87 G-1). Niestety domyślny plik jest skopany - w ogóle nie działa. Ja bardzo rzadko latam takimi "armatami" i szczerze mówiąc nie mam pomysłu jak zrobić dobry efekt bo armaty różnią się szybkostrzelnością więc jedna ustalona częstotliwość nie załatwia problemu. Można podmienić ten plik na punch ale wtedy odczujemy uderzenie przy pierwszym pocisku.
Jednak drgania broni przenoszone są też na płatowiec a za ten parametr odpowiedzialny jest plik shake. Zamiast wibracji pionowej o przebiegu trójkątnym zastosowałem dwie symultaniczne fale sinutoidalne - jedna działająca na elevator - szybsza, a druga na aileron - wolniejsza. Wrażenia wpadania w stall są bardziej realistyczne (drżą wszystkie powierzchnie nośne). Ustawienie intensywnego trzęsienia wprawdzie utrudnia celowanie ale lepiej ostzega przed stallem. Ten parametr musimy dobrać wg. swojego uznania drogą eksperymentów. Warto zauważyć, że strzelanie np. spitem v z 4 browningów powoduje więcej drgań niż ze szkasów lecąc migiem 3 ud więc trzeba uważać i testować różne maszyny.
Plik Spring to sprężystość drążka. Ustawione na maxa - nie ruszam. Można by się pokusić o zróżnicowanie sprężystośći obu osi, np. elewator twardszy a ailerom miększy ale nie wiem czy to będzie realistyczne (niech się wypowiedzą piloci).
Punch to efekt uderzenia kołami w płytę lotniska, turbulencje przy złej pogodzie, ostrzelanie maszyny czy wybuch 88ki w pobliżu płatowca czyli pojedyncze "kopnięcie w joyskick".
Chyba większość zgodzi się ze mną, że ten efekt jest mocno przesadzony. Zmniejszyłem więc go, lądowanie "kangurem" już się nie zdarza.
Jednak największym bugiem, który udało mi się rozwiązać jest plik bomb. Odpowiedzialny jest za uczucie zrzutu bomb czy odpalenie rakiet. Najlepiej go zamienić plikiem punch. Nie jest taki miękki ale przynajmniej da się normalnie strzelać.
Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów.