Autor Wątek: 9 Kompania  (Przeczytany 11085 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
9 Kompania
« dnia: Grudnia 09, 2005, 13:07:04 »
Wczoraj dane mi było oglądać dobry film traktujący bądź co bądź zdeko pomijanym okresie a mianowicie wojnie w Afganistaine. Powiem tylko że scena w której palący chyba An-10 ze starą kadrą waca na lotnisko i wszyscy się ewakułują bardzo mi się podobał. Do tego stopnia że od rana łupię w Su25 wszystko nad czym przelatuję :D. Pozatym nie ma cukrzenia jak to w Hollywoodzie bywa,  zdjątka całkiem całkiem, zakapiory też konkretne, no i jest na faktach oparty. Oto w skrócie:

Produkcja: Finlandia , Rosja , Ukraina
Rok produkcji: 2005
Rodzaj: Dramat Wojenny
Wersja językowa: Rosyjska
Tytuł Polski: 9 kompania
Realizatorzy
Reżyseria: Fyodor Bondarchuk
W rolach głównych:
Fyodor Bondarchuk, Aleksei Chadov, Mikhail Evlanov, Ivan Kokorin,
Artyom Mikhalkov, Konstantin Krukov, Artur Smolyaninov, Mikhail Porechenkov,
Irina Rakhmanova, Aleksei Serebryakov, Mikhail Yefremov, Aleksei Kravchenko,
Andrei Krasko, Stanislav Govorukhin, Aleksandr Bashirov
O filmie:
Film o radzieckiej inwazji w Afganistanie zawojował rosyjskie kina. "9 Kompania" Fiodora Bondarczuka pokazuje brzydotę i bezsens wojny. "Nie wiedzieliśmy, że za dwa lata zniknie mocarstwo, w którego imieniu walczyliśmy" - mówi bohater filmu

"9. Kompania" pobiła już wszelkie kasowe rekordy kina rosyjskiego. Po dwóch weekendach wyświetlania w Rosji, Kazachstanie i na Ukrainie film zarobił 15,4 mln dol., obejrzało go 3,8 mln widzów. Dotychczasowego rekordzistę - "Turecki gambit", obejrzało "tylko" 5 mln osób. Czym afgańska historia potrafiła przyciągnąć tak wielu Rosjan?

Film osnuto na autentycznej historii radzieckiej 9. Kompanii, której zadaniem podczas wojny w Afganistanie była ochrona Wzgórza 3234. Zaciągano do niej "najtwardszych rekrutów" - niektórzy z nich pochodzili ponoć ze światka przestępczego - ale to spośród żołnierzy tej jednostki rekrutowało się najwięcej Bohaterów Związku Radzieckiego. Bondarczuk pokazuje jednak w swym filmie świat pozbawiony fascynacji odwagą i kultu żołnierskiego męstwa. Moi bohaterowie są ludźmi schwytanymi w wojskowy system, który z nich robi masę. A właściwie traktuje ich jak zwierzęta - mówił Fiodor Bondarczuk w jednym z wywiadów.

Rosyjscy recenzenci podkreślają związki "9 Kompanii" z filmami Siergieja Bondarczuka (ojca Fiodora), który w latach 50. dokonał w radzieckim kinie przełomu w pokazywaniu II wojny światowej - w takich arcydziełach jak "Los człowieka" otwarcie pokazywał brzydotę wojny i opowiadał historie zaplątanych w nią ludzi. Obficie szafujący efektami specjalnymi i niewolny od hollywoodzkiego naśladownictwa Fiodor Bondarczuk nie pokusił się o filmowanie II wojny światowej (musiałby się równać z dziełami ojca), a ze względów politycznych nie chciał się też zająć trwającym konfliktem w Czeczenii. Wojna w Afganistanie to w rosyjskiej polityce temat już martwy. Temat, w którym reżyser mógł bez obaw pozwolić sobie na nowatorstwo.

Powstał więc pierwszy w rosyjskim kinie tak gorzki obraz bezsensu inwazji w Afganistanie. Jego bohaterowie niepotrzebnie poddają się zwierzęcemu drylowi, by walczyć w imieniu radzieckiej ojczyzny. Niepotrzebnie walczą, broniąc Wzgórza 3234, bo Moskwa już wkrótce zadecyduje o wycofaniu się z Afganistanu. Giną w walce o utrzymanie posterunku, bo dowództwo nie zdążyło ich poinformować, że jest już on radzieckiej armii niepotrzebny. "Nie wiedzieliśmy, że za dwa lata zniknie mocarstwo, w którego imieniu walczyliśmy. Nie wiedzieliśmy, że jeszcze przez wiele lat gdzieś tam na górze będą się spierać, czy ta wojna była potrzebna" - kończy film głos zza kadru.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2005, 13:10:25 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
Odp: 9 Kompania
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 09, 2005, 13:30:48 »
No fajnie, fajnie, ale wersja językowa tylko rosyjska, a ja niestety nie znam tego pięknego języka... Chyba, że jakiś dobry człowiek upublicznił w necie swoje tłumaczenie :020:
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 09, 2005, 13:41:40 »
Dobrym filmem o Afganistanie jest też "Bestia", ale to bardziej coś dla Schmeissa i jego małego czołgu T-72

Polecam
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 09, 2005, 13:53:53 »
Dobrym filmem o Afganistanie jest też "Bestia", ale to bardziej coś dla Schmeissa i jego małego czołgu T-72
Polecam
To ten film o załodze T-ileś tam (bodajże 55), która odłącza się od stadka i trafia na terytorium kontrolowane przez partyzantów? Jeśli tak to widziałem, naprawdę mocne kino...
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 09, 2005, 14:13:00 »
Są polskie napisy.
"Bestia" to klasyk i ten film ma podobny klimat.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 09, 2005, 16:02:19 »
T -62
Większe działo grubszy pancerz, sam czołg dłuższy. Ogólnie niewiele się różnił od T 55, poza kilkoma szczegółami, btw. film przedni oglądałem go jeszcze za czasów pierwszej prywatnej telewizji SkyOrunia  (telewizja kultowa dla okolic 3city)

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 09, 2005, 17:27:19 »
"Bestię kręcono w Izraelu, którego armia wykorzystuje dużo ruskiego sprzętu. Tylko śmigłowiec Frelon mi tam nie pasował. Poza tym film super.     

Angelripper

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 10, 2005, 16:16:59 »
"Bestia" extra film...oglądałem z 5 razy z czego chyba 3 jeszcze jak był niemiecki Teleclub

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 10, 2005, 17:11:35 »
Wczoraj oglądałem 9 kompanie u Jagdtigera, szefa forum strategicznego. Film wypaśny, po prostu bardzo bardzo super. Zdjęcia świetne, moment gdy opada klapa An-a a za nią wyłania się wiszący Mi-24 po prostu wymiata  :021:
Moment śmierci "Wróbla" zrobił na mnie piorunujące wrażenie...
Do tego ostrzał BM-21 Grad. Prawię się zsiusiałem na tym ujęciu  :020:
Wniosek ? Tylko jeden. Kiedy do diabła polacy zaczną robić takie filmy ?! Tylko niech się "pasikonik" ze swoimi "demonami piaskownicy 2" nie wychyla !!

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 11, 2005, 15:22:23 »
Rywin siedzi, nie będzie więcej filmów  :002:

Zresztą nie ma specjalnie o czym robic filmu, bo albo się obrażą Czesi ze Słowakami, albo rząd nie przepuści.
: Grudzień 10, 2005, 16:25:29
Obejrzałem ten film i jest świetny (mimo języka ;) )

To takie połączenie Black Hawk Down z Full Metal Jacket, świetne zdjecia, dobra muzyka, wie ktoś jaki miał budżet ? Bo wygląda na cholernie wysoki.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 11, 2005, 17:51:29 »

Zresztą nie ma specjalnie o czym robic filmu,

Jak to nie ma?
Jak się chce, można by zrobić świetny film o Monte Cassino, o Wrześniu, tematów jest mnóstwo, tylko jak ktoś "u nas" to zrobi, to zwali calą sprawę.
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 04, 2006, 11:34:01 »
Obejżałem wczoraj, pewnie w weekend zrobię to jeszcze raz :D.
Film jest poprostu świetny. Myślałem że Nocna Straż to tylko pojedyńczy błysk geniuszu, a tu taka niespodzianka :). Pozycja obowiązkowa dla miłośników Mi-24, kilkadziesiąt świetnych ujęć tej maszyny. Już teraz rozumiem, dlaczego "Duchy" na sam jej odgłoś mieli mokro w g...

Martin
PS "Teraz juz nie mam wątpliwości Black Shark kupię natychmiast po premierze :D"
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Marioosh

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 04, 2006, 13:10:53 »
Ma ktoś może napisy. Oryginał ma przyjaechać z Moskwy ok. lutego  :015:

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 04, 2006, 13:36:48 »
  polacy zaczną robić takie filmy ?
Boba - please co trzeba pisz DUŻĄ literą. Trochę słabo wygląda.

Btw - a skąd to filmidło można zdobyć/wypożyczyć/[ :icon_luger_148:]
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2006, 17:44:42 wysłana przez Kusch »

Bis zum bitteren Ende.