Autor Wątek: Rosyjskie bomby klasyczne - micro poradnik  (Przeczytany 10987 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Rosyjskie bomby klasyczne - micro poradnik
« dnia: Maja 06, 2005, 21:13:45 »
Czy zdarzyło się kiedyś wam,przedzierać na głębokość 300km na wysokości 10m nad terytorium wroga, po drodze prześlizgując, sie pomiędzy kilkunastoma zestawami plot.I w końcu, kiedy docieramy do celu i umiejscawiamy siatkę celownika na wrogim lotnisku,pasie startowym lub imperialistycznym, F-15 zaparkowanym na stojance, nagle okazuje się,że nie ma tej przeklętej autoryzacji zrzutu uzbrojenia? A tak bardzo chcieliśmy załatwić sprawę przy pierwszym podejściu.
To, dlatego,że nie zachowaliśmy odpowiednich warunków lotu potrzebnych do zrzutu konkretnego typu uzbrojenia,czyli prędkości.wysokosci i kąta ataku.W takim wypadku mamy dwa wyjścia:
1.Przełączamy w tryb Setka, ( 8 ) w którym możemy dokonać zrzutu bez autoryzacji, ale nie liczmy na to,że trafimy w cel szczególnie w przypadku bomb.
2.Wkuwamy na pamięć lub przyklejamy na monitorze tabelkę z rodzajami bomb,obok których wpisujemy, z jaką prędkością,  na jakiej wysokości i pod jakim kątem nurkowania, należy wykonać atak, aby spełnić warunki do zrzutu konkretnej bomby.
A więc:

Bomby burzące

FAB-100

Ładunek bojowy -45kg
Prędkość zrzutu - 500-1000 km/h
Minimalny pułap zrzutu – 50m
Optymalny pułap zrzutu – 250m
Optymalny kąt ataku - 5˚ - 10˚

FAB-250/FAB-250P

Ładunek bojowy -120kg
Minimalny pułap zrzutu – 250m
Optymalny pułap zrzutu – 400m
Optymalny kąt ataku - 10˚

FAB-500

Ładunek bojowy – 240kg
Minimalny pułap zrzutu – 300m
Optymalny pułap zrzutu – 500m
Optymalny kąt ataku - 15˚

Bomby odłamkowo-burzące

PB-250SzN

Jest to wersja wyposażona w spadochron hamujący do zrzutów z niskiego pułapu
Ładunek bojowy – 150kg
Minimalny pułap zrzutu -100m
Maksymalny pułap zrzutu – 300m

Bomby paliwowo powietrzne

ODAB-500

Ładunek bojowy -193kg
Minimalny pułap zrzutu – 500m
Optymalny pułap zrzutu – 700m

Bomby i zasobniki kasetowe

RBK-250

Ładunek bojowy – 150 bomb odłamkowo-burzących
Prędkość zrzutu - 500-2300 km/h
Minimalny pułap zrzutu – 200m
Maksymalny pułap zrzutu – 10 000m
Optymalny kąt ataku - 10˚- 15˚

RBK-500AO

Ładunek bojowy – 108 bomb odłamkowo-burzących
Prędkość zrzutu - 500-2300 km/h
Minimalny pułap zrzutu – 200m
Maksymalny pułap zrzutu – 10 000m
Optymalny kąt ataku - 10˚- 15˚

KMGU-2f/b

Zasobnik kasetowy do zrzutów z niskiego pułapu
Prędkość zrzutu - 500-900 km/h
Minimalny pułap zrzutu – 30m
Optymalny pułap zrzutu – 150m

Bomby przeciwbetonowe

BetaAB -500ShP

Bomba z przyspieszaczem rakietowym do niszczenia pasów startowych
Ładunek bojowy – 77kg
Prędkość zrzutu - 550-1100 km/h
Minimalny pułap zrzutu – 100m
Maksymalny pułap zrzutu – 1000m
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 07, 2005, 00:04:48 »
Ja tylko chciałem dodać do powyższego świetnego posta, że za pomocą trybu "cetka" można naprawdę wykonać bardzo efektowny i skuteczny wjazd do cudzej bazy, za pierwszym podejściem zza krzaków łapiąc wszystkich z majtkami na kostkach. Tyle że wymaga to znajomości uzbrojenia "na pamięć", i paru ładnych minut ćwiczeń z nieskończoną liczbą amunicji. No i pamiętać trzeba że takim FABikiem 500 to sobie można też krzywdę zrobić, jak się jest za blisko miejsca upadku. Ale warto poćwiczyć, ten pozornie niemożliwy do trafienia w cokolwiek tryb może być naprawdę ciekawym rozwiązaniem taktycznym.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 07, 2005, 00:56:45 »
ja preferuje  SHOABY z 12 subpociskami, potrafi nawet zrobić kuku takiemu marderowi oraz kg2f ( chyba sie nie pomyliłem) , które robi już krzywde wszystkiemu :) na duzej powierzchni

Raz zrzuciłem takie 4 zasobniki na gniazdo hawków , polecialem sobie po lini wyznaczonej przez skrajne wyrzutnie i stację radaru w środku - po ataku natychmiast przełączyłem sobie na niekierowane w trybie salwy i zawracam z dymem ze skrzydeł , byle szybciej :D żeby skończyc tych co przezyli.  Jak sięokazało niepotrzebie się spieszyłem bo niewiele przeżyło

Bombka którą darze wielką estymą :D to FAB-500 , ze względów oczywistych :D to jedyny znajomy mi akcent w locku :D. Potrafie zaliczyć fabem 500 centralkę w Vulcana z 4500 m - to kwestia wytrymowania i dobrego podejscia. Dobrego czyli spokojnego.

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 07, 2005, 15:46:33 »
Podane przez Kuscha dane dotyczą zakresów użycia bomb, czyli po w prowadzeniu balistyk  do wyliczników (maszyn cyfrowych, bo jeszcze nie komputerów) obliczał on punkt zrzutu na podstawie danych celowania, jeżeli tylko samolot znajdował się w podanych wysokościach z tymi prędkościami.
Inaczej sprawa się ma z tzw. "ręcznym" bombardowaniem, czyli sam pilot sprowadza parametry do nakazanych (obliczonych) i w jednym jedynym punkcie "ciepie" bombę do celu.

Takim wygodnym zakresem jest bombardowanie ze zmiennego kąta. Wygląda to tak:
- lot poziomy - prędkość około 800 km/h (przyrządowa);
- wysokość - 650 metrów, można ją osiągnąć robiąc przed celem górkę;
- podziałkę celownika -(minus) 9 stopni położyć na cel i "wypychać drążek tak by uzyskać na wysokości około 550 metrów kąt nurkowania 10 stopni, ciagle utrzymując celownik na celu;
- na tej wysokości nacisnąć "zrzut".
Należy pamiętać o strefie rozlotu odłamków (np. OFAB100  ≈750 metrów) oraz o tzw. czasie przebywania odłamków w powietrzu, ważne gdy bombarduje się jako drugi (dla wspomnianej bomby ≈30 sekund).

Podane warunki są różne dla różnych bomb, lecz ogólnie są one zbliżone do siebie.
Niestety nie mogę przetestować tego rodzaju bombardowania, ponieważ mój komp nie uciagnie LockOna. Jak się komuś chce pobawić niech podzieli się później swoimi wrażeniami.

I jeszcze jedno:
zwiększenie prędkości  -> bomba "dłuższa" i odwrotnie
zwiększenie wysokości -> jak wyżej
zwiększenie kąta -> bomba "krótsza"

I na koniec można popróbować coś a'la stand off, czyli bombardowanie na wznoszeniu.   :D

Jak znajdę notatki z okresu kiedy byłem "bombolkiem" to podam dokładne dane do bombardowania.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 07, 2005, 16:49:57 »
Cytat: Toyo
Należy pamiętać o strefie rozlotu odłamków (np. OFAB100 ≈750 metrów) oraz o tzw. czasie przebywania odłamków w powietrzu, ważne gdy bombarduje się jako drugi (dla wspomnianej bomby ≈30 sekund).

Cytat: Toyo
Jak znajdę notatki z okresu kiedy byłem "bombolkiem" to podam dokładne dane do bombardowania.

No własnie takich "drobnostek" nam tutaj brakuje :D
I jeżeli można by rozwinąc temat bombardowania na wznoszeniu.Czy w Su-22 była podawana do tego typu zrzutu informacja na wskazniku przeziernym? Czy tylko "po przyżądach" i jak wyglądała celność przy takim zrzucie zakładając,że nie dysponujemy bombą jądrową :mrgreen:

Fotka trybu setka.Samolot to Mig-21

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 09, 2005, 13:02:41 »
Jak się komuś chce pobawić niech podzieli się później swoimi wrażeniami.

Ja sobie wyedytowałem misję do takich bombardowań , pewne problemy powoduje niemożność zapięcia bomb OFAB100  'by default' , ale po zainstalowaniu moda i to rozwiązało się. Moge obecnie zapiąć wiązkę OFAB'ów-100.

Nie mam pojęcia co widzę w trybie Siatki ( wybaczcie 'setka' bardziej mi się kojarzy z obchodami trafienia w cel, jakie mają miejsce po locie :) ), a Najwspanialsza Instrukcja Lock-On'a nie raczy oświecić mnie w tej materii.

kaa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 31, 2005, 12:05:48 »
szukałem info o trybie setka - tylko taki obrazek znalazłem

Svarog

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 03, 2005, 20:37:01 »
There is difference between a fixed grid in LO and real one, because function model of
ASP-17B (aviatsionny strelkovyj pricel) in LO maybe simplificated a little bit. In realality pilots kan use two mode - "manual" and "auto" to aim, but even in "auto mode" they ofen use fixed grid (not aim pipper) to aim to target. Its give more exact date input to ballistic computer...etc.
For "manual case" there are special ballistic tables with input parameters for every kind of weapon - guns, rockets and bombs.
So what exactly you want to know about fixed grid?

kaa

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 03, 2005, 23:15:49 »
exactly how to use it i.e. what does each mark mean and what is it's purpose (especially the bars on the vertical line). i suppose we'd need some tables for different kinds of free-fall bombs and unguided rockets at various altitudes and distances

Svarog

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 04, 2005, 12:47:19 »
Basicly"fixed grid" represent traditional "collimator aim sight" that can be used for attack air and ground targets. Marks gradueted in "mili radians" that usially converts in " thousandths".
For begining you can try to read information about it in my old home page. It not realy works but I activated Chapter 5 "Air gunfiring" so just click on this on the left colomn...

http://home.rixtele.com/~Antarctica/index.htm

Later I can try to fix info about "fixed grid" in modern aircrafts.

[ Dodano: Wto 13 Wrz, 2005 20:57 ]
I hope its will be not a problem to convert radian to thousandths...

http://home.rixtele.com/~Antarctica/archive/mig29_fixed_grid.pdf

kaa

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 15, 2005, 19:14:55 »
thnx!

[1.02] "odkryłem" (coś mi się kołacze, że jest w instrukcji...) fajną metodę ataku: otóż w trybie gnd po wybraniu bomb, w locie poziomym (np. 500m nad ziemią) w pewnej odległości od celu (3~5km) naprowadzamy wskaźnik na cel (przydaje się zbliżenie) i wciskamy spust... nic się nie dzieje, a my kontynuujemy nasz spokojny lot w stronę celu cały czas trzymając spust. wskaźnik przyklei się do punktu celowania i będzie pokazywał malejącą odległość (łuk). w odpowiednim momencie jajka same polecą. właśnie eksperymentuję z autopilotem trzymającym wysokość ("H") na odcinku między wciśnięciem spustu a zwolnieniem bomb.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Rosyjskie bomby klasyczne - micro poradnik
« Odpowiedź #11 dnia: Września 18, 2012, 17:57:56 »
No dobra, co prawda juz i DCS i Worldowy Su-25 Tango, ale dzialanie w wiekszosci takie samo jak w FC2.

Czy da sie zrzucac pojedynczo, albo parami Fab-100 umieszczone na dwoch wozkach podskrzydlowych (racks)? Albo jest to bug w DCS albo po prostu sie nie da - niezaleznie od roznych ustawien na WCS ida od razu wszystkie. Manipuluje interwalem oraz wielkoscia salwy, czyli dowma pokretlami.

Jakies pomysly?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: Września 18, 2012, 19:17:38 »
Kiedyś czytałem, że w realu się nie da, ale głowy nie dam bo to było trochę temu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Września 18, 2012, 20:49:23 »
Ogólnie wg. zaleceń to dla tego wyrzutnika pierwsze pokrętło powinno być ustawione na godz "6" czyli СЕРИЯ КМГУ-МБД.

Wg. samej instrukcji do FC2 takie ustawienie daje interwał - 0.3, ale nic nie ma o tym, że można FAB'y jeszcze podzielić na ilość zrzucanych jajeczek.

Zwane jest to też MER.

Dodam od razu: "MERs always release all attached weapons together. It is not possible to command individual
bomb release from the Su-25T’s MERs."

Czyli raczej faktycznie niestety.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #14 dnia: Września 18, 2012, 21:06:38 »
Trzeba by też dodać, że z tego co pamiętam ustawienie pokrętła na Po1 działa tylko na wewnętrznych węzła. Z każdego innego i tak zrzuci symetrycznie.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT