Autor Wątek: Optymalne ustawienia Lock On  (Przeczytany 28656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl

• Gość
Optymalne ustawienia Lock On
« dnia: Grudnia 28, 2004, 01:34:23 »
Szanowni Forumowicze,

Przez ostatnie kilka dni dość intensywnie eksperymentowałem z różnymi ustawieniami LO oraz różnymi ustaw. sterowników karty graficznej. Chwaliłem się w innym wątku  :oops: ale mój obecny konfig umożliwia mi przetestowanie ustawień "high" w rozsądnym wymiarze czasu...
Chciałbym rozpocząć wątek - w sumie - techniczny, w którym byśmy mogli wymieniać uwagi na temat ustawień naszej ulubionej  :wink: gry, ponieważ imho pewne nawet - wydawałoby się drobne - różnice w usawieniach mogą istotnie wpłynąć na płynnośc i ilośc fps w grze. Oczywiście nie jest sensowne "głębokie tweakowanie" systemu w celu uzyskania kilku fps na +..

Mój konfig:

GF6800 GS Ultra Gainward, P4 3.2HT@~3.5 (FSB 222), 1GB RAM Dual Chanel, Deton. 66.97.

Ustawienia sterowników (profil) dla LO: AA pod kontrolą aplikacji czyli bez AA, Filtr Anizotropowy 8x, wysoka wydajność.

Usatawienia LO: wszystko na HIGH, preload MED, cienie: ALL PLANAR, 32b, 1152x864

Okazuje się, że przy ustawieniu AF (filtra anizo.) na wartość x8(x16) można zrezygnować z AA, które bardzo mocno pożera fpsy. Tak więc lepiej ustawić większe AF i zrezygnować z AA, różnica w jakości obrazu jest - jak dla mnie - do zaakceptowania. Różnica pomiędzy AFx8 i AFx16 jest również niezbyt wielka, jednak zysk fpsów przy x8 nie jest dramatyczny. W moim przypadku nie widać dramatycznych różnic pomiędzy trybem 1024x768 a 1152x864... tak więc tutaj też warto poeksperymentować, bo może się okazać, że gra na wyższej rozdziałce zwolni miniamlnie.

Wniosek mój jest taki: AA pochłania najwięcej zasobów.

FOTY

pozdrawiam,
qrdl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Optymalne ustawienia Lock On
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 28, 2004, 02:30:12 »
To jest niestety smutna prawda a to za sprawa wygladzanie (AA) polega na nalozeniu dodatkowych pikseli o mniejszym nasyceniu niz piksele obiektu oraz zmienia polozenie ich wzgledem krawedzi.

Wygładzanie krawędzi rysunku (łuków, okręgów oraz innych krzywych) poprzez nałożenie dodatkowych pikseli o mniejszym nasyceniu i jasności niż piksele obiektu oraz poprzez niewielką zmianę położenia pikseli w pobliżu krawędzi.    Tak oto pozbywamy sie "schodkow" ale tracimy na wydajnosci i troszke jakosc obrazu (za to czcionki sa ostrzejsze i wyrazniejsze). Ten efekt mozna zniwelowac przez filtr anizotropowy oczywoscie kosztem wydajnosci :)

NIemniej kazda firma stara sie cos w kierunku zniwelowania strat zrobic i takim przykladem jest Temporal AA od ATI ktory pozwala osiagnac efekt podobny kosztem mniejszego zuzycia mocy jednak nie ma rozy bez kolcow i aby to osiagnac musi byc min. 60 fps oraz z tego co pamietam Vsync wlaczony.

Krotko mowiac jakosc za wydajnosc :?

Tyle wlasnych przemyslen :) mam nadzieje ze Qrdl sie nie zezlosci  8)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Blackmessiah

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 13, 2005, 23:02:22 »
No to co ja mam powiedziec:

Athlon XP 1700+, 512 MB RAM, GeForce 2 Titanium 64 MB

Mam juz wyrzucic ten komputer, czy jakos mi on pociagnie LockOna w rozdzielczosci 800x600?

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 14, 2005, 08:23:03 »
Hehehe ja grałem jeszcze miesiąc temu dokładnie na tym samym co ty sprzecie,tylko z 256 MB ramu buachahha ,to się nazywa determinacja :mrgreen:
Z 512 już jest cudownie ale oczywiscie wszystko okrojone.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Blackmessiah

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 20, 2005, 23:50:31 »
Hehehe!

A ja sie skapnalem, ze mi jedna kosc 256 MB nie dziala. I to od jakiegos czasu. I gram na 256 MB zamiast na 512 MB. LockOn mi chodzi, chociaz dziwilem sie, czemu FB+AEP+PF sie troche krzaczy przy ladowaniu. Jeszcze miesiac gwarancji zostal. Czy ProLine we Wrocq jeszcze prosperuje? :)))

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 21, 2005, 12:35:52 »
Cytat: Blackmessiah
Czy ProLine we Wrocq jeszcze prosperuje? :)))

Zyje i ma sie dobrze  :D  :mrgreen:  :wink:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 21, 2005, 14:29:04 »
Proline w moich oczach się skompromitował dokumentnie, muszę przyznać, że niegdyś dużo u nich kupowałem i nawet lubiłem ich za ceny... teraz nie polecam. Niegdyś zarezerowałem u nich telefonicznie procesor (gadałem ze sprzedawcą z komórki z 10 minut, tak więc trochę w to zainwestowałem..). Po wielokrotnych zapewnieniach, zapisaniu danych, byłem święcie przekonany, że na drugi dzień odbiorę procesor, który fizycznie był u nich na stanie w momencie rezerwacji. Po przyjściu do sklepu, okazało się, że proca już nie ma... na pytanie dlaczego, sprzedawca po chwilowej konsternacji, odparł: "był zepsuty, został odesłany". No comments.. dodam, że był to P4 BOX, tak więc zapudłowany i ze 2x popblombowany - dokładnie wiem jak BOX wygląda, bo miałem 2 takie proce i mam teraz trzeciego... Tak więc pytaniem pozostaje jak "zdiagnozowali", że proc padnięty?! Widać telepatia, albo dar Wróżki S. ;-) Nie polecam tej firmy. Kawałek dalej jest arest.pl gdzie się udałem po przykrym incydencie z proline, i - wyobraźcie sobie - też tam nie mieli proca... ale za 3h był - sprowadzili specjalnie dla mnie :-) Miło z ich strony i diametralnie różne podejście do klienta, a poza tym TANIEJ... Proline się skończył..

pozdrawiam,
qrdl

Blackmessiah

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 21, 2005, 15:16:11 »
Ok, wroclawskie sklepy to ja znam:)
Chodzilo mi tylko, czy dzialaja.
Jesli dzialaja to ok.

Na marginesie: wszystkie sklepy komputerowe graja w ch...

Od 3 lat procesuje sie z firma COMMA z Wrocka i dopiero uzyskalem klauzule wykonalnosci wyroku. Bagatela: zadam 500 zl za niewymieniony dysk na gwarancji. Ale teraz to juz Pan Komornik im zrobi z d... jesien sredniowiecza.

mmm

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 21, 2005, 18:29:20 »
Mogę też dodac ,że lock pracuje płynniej i bez zacięć,gdy przeładuję tą samą misję dwu,trzy krotnie wychodząc z niej i wchodząc.Ma to związek zapewne z ramem.Polecam także darmowy prpgramik fs autostart.Potrafi odzyskać dla locka ok 10,15%ramu.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 22, 2005, 14:38:44 »
Niestety w LockOn został powielony błąd/wada występująca we Flankerze 2.xx, która objawia się intensywnym doczytywaniem scenerii, w momencie kiedy zasiadamy za sterami 1 raz, nie ma tutaj większego znaczenia, że mam 1GB ramu. Osobiście doradzam - przed rozpoczęciem misji - porozglądanie się na około, a jeśli to jest możliwe, to widok zewnętrzny wokół samolotu... Z tego m.in względu misje offline zaczynają się spauzowane, w zamierzchłych czasach ludziska marudzili, że rozpoczęcie misji "z buta" powoduje nieznośne doczytywanie, a tak przy pauzie można się spokojnie porozglądać, bez straty cennej sekundy :-), a komp doczyta swoje.

pozdrawiam,
qrdl

mmm

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 22, 2005, 17:48:40 »
Dodam od siebie,że na płynność gry decydujący wpływ ma dobry procek+ram.Mam słabą ti 4200,ale athlon podkręcony do 2017mhz+1 gig ramu pozwalają wmiarę płynnie grać na wysokich ustawieniach.Po włozeniu parę dni temu fx 5900,fpsy nie skoczyły zbytnio na starych moich ustawieniach.Limitował je zatem przepływ danych między ramem i prockiem.Znaczy to ,że karta nie była zbyt obciążona grafą,bo te ustawienia to był jej ułamek możliwości.Po włączeniu wszystkich bajerów w FX5900,klatki nie spadły ,płynność także.ustawiłem więc locka na max i nadal karta sie wyrabiała na dawnym poziomie.moim zdaniem ilość fps nie jest ściśle związane z grafiką,a raczej z obliczeniami FM i innymi.

Blackmessiah

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 22, 2005, 18:39:10 »
A ja mam inny problem. Nie dzialaja mi stery kierunku ani przepustnica. Nie wiem jak mam to ustawic w opcjach (wg mnie sa nieczytelne), bo przy ustawieniach joya nie mozna przypisac odpowiednich przyciskow przez ruch przepustnica (tak jak to bylo w Il2). Nie mam pojecia jak to zrobic.

Ponadto nie wiem jak bym sie staral (lecial na cel do samego konca) - nie moge nic zestrzelic z dzialka (ani uszkodzic). Widze strzaly (latam zawsze F-15), lece na obiekt (np. na wiszacy Mi-26) i nic. Strzelam prosto w cel.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 22, 2005, 19:10:39 »
Można ustawić przepustnicę i ster kierunku przez kręcenie (przesuwanie) dzojstikiem, lock sam odczyta co ma przypisać do danej funkcji!
Robisz to tak, w ustawieniach INPUT: DEVICE - zmieniasz z klawiatury na swojego joya, następnie nastawiasz przełącznik na AXES, potem podświetlasz np. RUDDER, potem naciskasz przycisk CHANGE i kręcisz joyem... program odczyta z twojego joya czym kręcisz i zaproponuje przypisanie tego do danej funkcji.
Skuteczne strzelanie wymaga zalokowanie celu i przejście w tryb działka klawiszem `C`. Czyli np wciskasz 7 [o ile dobrze pamiętam ;-)] czyli tryb nachełmowy, bierzesz w okręg cel (hatem albo klawiaturą numeryczną) naciskasz `TAB` czyli lokujesz cel, powinno to być widoczne choćby przez wyświetlenie na hudzie parametrów celu i pojawieniu się mniejszego, wewnętrznego okręgu. Następnie naciskasz `C` tryb działka i pojawia się celownik, który musisz zsynchronizować z celem - tzn. komputer w zależności od parametrów twoich i celu, ustala gdzie należy strzelać, żeby trafić, jak pokryjesz celownik z celem, to strzelaj.... trochę to mętne, ale mam nadzieję, ża da się zrozumieć :-)

pozdrawiam,
qrdl

[ Dodano: Sob Sty 22, 2005 9:13 pm ]
ach, procedurę strzelania opisałem dla mig29/su27 a nie f15... nie latam tym sprzętem

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 22, 2005, 21:15:22 »
Cytat: qrdl
Skuteczne strzelanie wymaga zalokowanie celu i przejście w tryb działka klawiszem `C`. Czyli np wciskasz 7 [o ile dobrze pamiętam ;-)] czyli tryb nachełmowy, bierzesz w okręg cel (hatem albo klawiaturą numeryczną) naciskasz `TAB` czyli lokujesz cel, powinno to być widoczne choćby przez wyświetlenie na hudzie parametrów celu i pojawieniu się mniejszego, wewnętrznego okręgu. Następnie naciskasz `C` tryb działka i pojawia się celownik, który musisz zsynchronizować z celem - tzn. komputer w zależności od parametrów twoich i celu, ustala gdzie należy strzelać, żeby trafić, jak pokryjesz celownik z celem, to strzelaj.... trochę to mętne, ale mam nadzieję, ża da się zrozumieć :-)

pozdrawiam,
qrdl

Można też strzelać celując za pomocą takiego --W-- na hudzie. Jakoś nigdy mi to nie przeszkadzało, a był znacznie prostsze niż wciskanie tych wszystkich guzików, z których każdy tylko pika i nic więcej nie robi.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 22, 2005, 21:32:40 »
Coś czuję Szpaczq, że dla Ciebie ideałem jest "Dziki" z "1941". To dopiero był pilot :-))

pozdrawiam,
qrdl