Szanowni Forumowicze,
Przez ostatnie kilka dni dość intensywnie eksperymentowałem z różnymi ustawieniami LO oraz różnymi ustaw. sterowników karty graficznej. Chwaliłem się w innym wątku

ale mój obecny konfig umożliwia mi przetestowanie ustawień "high" w rozsądnym wymiarze czasu...
Chciałbym rozpocząć wątek - w sumie - techniczny, w którym byśmy mogli wymieniać uwagi na temat ustawień naszej ulubionej

gry, ponieważ imho pewne nawet - wydawałoby się drobne - różnice w usawieniach mogą istotnie wpłynąć na płynnośc i ilośc fps w grze. Oczywiście nie jest sensowne "głębokie tweakowanie" systemu w celu uzyskania kilku fps na +..
Mój konfig:
GF6800 GS Ultra Gainward, P4 3.2HT@~3.5 (FSB 222), 1GB RAM Dual Chanel, Deton. 66.97.
Ustawienia sterowników (profil) dla LO: AA pod kontrolą aplikacji czyli bez AA, Filtr Anizotropowy 8x, wysoka wydajność.
Usatawienia LO: wszystko na HIGH, preload MED, cienie: ALL PLANAR, 32b, 1152x864
Okazuje się, że przy ustawieniu AF (filtra anizo.) na wartość x8(x16) można zrezygnować z AA, które bardzo mocno pożera fpsy. Tak więc lepiej ustawić większe AF i zrezygnować z AA, różnica w jakości obrazu jest - jak dla mnie - do zaakceptowania. Różnica pomiędzy AFx8 i AFx16 jest również niezbyt wielka, jednak zysk fpsów przy x8 nie jest dramatyczny. W moim przypadku nie widać dramatycznych różnic pomiędzy trybem 1024x768 a 1152x864... tak więc tutaj też warto poeksperymentować, bo może się okazać, że gra na wyższej rozdziałce zwolni miniamlnie.
Wniosek mój jest taki: AA pochłania najwięcej zasobów.
FOTYpozdrawiam,
qrdl