Autor Wątek: X52 Flight Control System  (Przeczytany 4913 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

alik03

• Gość
X52 Flight Control System
« dnia: Listopada 02, 2004, 20:34:55 »
Czy ktoś ma może coś takiego i mógłby coś o tym napisać?

http://www.saitekusa.com/usa/prod/x52.htm

BG

• Gość
Saitek X52
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 02, 2004, 22:14:44 »
Tak więc ja dzisiaj zaprezentuje joystick pod nazwą Cyborg Rumble Force.Tutaj można go zobaczyć w całej okazałości. Joystick kosztował ~180 zł + ~20 zł dostawa co razem daje 200zł.Od razu podłączyłem joystick, jednak podczas instalowania sterowników program chciał żeby go znów odłączyć a potem znów włączyć.Oprócz tego instalcja i konfiguracja przebiegła bez problemów.Joystick posiada 5 klawiszy + POVa i 4 klawsisze na podstawce oraz przepustnice.Joystick ten nie nadaje się ani do gry w lomacka z powodu małej ilości klawiszy, ani do gry iłka z powodu sprężyny u podstawy.Po prostu, żeby zrobić najlżejszy ruch trzeba popchnąć joystick z dużą siłą.
Podsumowując:
+Łatwa instalcja i konfiguracja.
+Dokładna przepustnica.
+Dobry FF
-Głupio zrobiona sprężyna która utrudnia celowanie.
-Troche mała ilośc klawiszy
-Joystick jest troche za drogi.
-Cały czas skrzypi.
Ocena ogólna 5/10.Gdyby nie ta sprężyna dostałby 8-9/10.
Tak więc działa tu stara zasada "Ile dasz tyle masz".Dlatego lepiej troche oszdzędzać i kupić saitek x45.

noe

• Gość
Saitek X52
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 02, 2004, 22:33:24 »
Posiadam Saiteka Cyborg Evo który ma taką sama sprężynę i w żaden sposób to nie przeszkadza w lataniu-jest bardzo precyzyjny.Jest wielu użytkowników Saiteków i jeszcze chyba nikt nie powiedział anie nie ocenił tak źle tej firmy jak Ty to zrobiłeś.Dziwne! :shock:

Kos

• Gość
Saitek X52
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 02, 2004, 22:48:07 »
Niestety, pozwole sobie nie zgodzic sie z kolega i to w wiekszosci punktow. Inatalacja jest zupelnie bezproblemowa pod warunkiem, ze wykona sie ja w odpowiedniej kolejnosci tzn najpierw oprogramowanie a pozniej podlaczenie joya, klawiszy posiada 9 z tego 4 o znacznej powierzchni nacisku umieszczone na podstawie, osmiopozycyjnego HATa ulatwiajacego rozgladanie sie po wirtualnym niebie oraz przepustnice zarowno dla graczy prawo- jak i leworecznych. Rekojesc zaopatrzona jest w podstawke umozliwiajaca oparcie na niej nadgarstka co przy dlugich dolotach nad cel zapobiega szybkiemu meczeniu sie dloni. Jesli chodzi o Lomaca to sie nie wypowiem, nie gram w ta gre, natomiast co do gry w ILa to w zupelnosci wystarcza a mowie to na podstawie niemal poltorarocznego grania nim wlasnie w ILa. Nieprawda jest rowniez i to, ze do zmiany polozenia rekojesci nalezy uzyc duzo sily - wrecz przeciwnie, bardzo malo a sama sprezyna jest tak obliczona by jedynie niwelowc wszelkie luzy i centrowc polozenie rekojesci w punkcie srodkowym. Idac dalej - sprezyna w zadnym stopniu nie utrudnia celowania bo niby w jaki sposob? 9 klawiszy w zupelnosci dla ILa starcza, w moim przypadku mam jeszcze dwa wolne. co do ceny to zalezy: jesli 175 PLn jest za drogo to faktycznie lepiej sie wyjdzie kupujac X45 hehehe. Nie ma mowy rowniez o zadnym skrzypieniu. Wystarczy jedynie od czasu do czasu uzyc znikomej ilosci odpowiedniego smaru nakladajac go na powierzchnie stykajace sie i trace o siebie aby joy chodzil leciutko i cichutko. Nastepca tego joya jest (o ile sie nie myle) Saitek Cyborg Evo i prosze zapytac ludzi uzywajacych go czy zgodza sie z opinia kolegi bo jest on niemal tak samo zbudowany jak Rumble Force a rozni sie ksztaltem.

Offline Leon

• Global Moderator
Saitek X52
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 02, 2004, 23:07:08 »
:D  :DTez się troszkę zdziwiłem czytając iż  sprężyna Siteka jest " za cięzka"... Jak pisałem mi wydawała się aż za delikatna dlatego zmniejszyłem długośc jej skoku. Może to wynikać także z tego, iż grając nie za bardzo mam o co zaprzeć łokieć - dlatego też wolałem cięzej "chodzący" kontroler.
Natomiast idąc dalej:
- instalacja bezproblemowa
- intalacja w Ile, FB i PF także,
- zbyt mała liczba przycisków??? - Np Cyborg posiada "shift" i umiejetne posłużenie sie Profilerem pozwala na przypisanie dwukrotnie wyzszej liczby klawiszy - ja osobiście tego nie stosuję gdyz 10 klawiszy wystarcza mi w zupełności - resztę obrabiam klawiaturą.

Sitek Cybor Evo jest moim 6 joystickiem na przestrzeni 8 lat  - i pomimo tego, iz jest troszeczkę mniej ergonomiczny niz produkty Logitecha mogę go zdecydowanie polecić.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

BG

• Gość
Saitek X52
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 03, 2004, 15:30:21 »
Np Cyborg posiada "shift" i umiejetne posłużenie sie Profilerem pozwala na przypisanie dwukrotnie wyzszej liczby klawiszy - ja osobiście tego nie stosuję gdyz 10 klawiszy wystarcza mi w zupełności - resztę obrabiam klawiaturą.

Cyborg 3D Rumble Stick ma shift?To się czegoś nowego dowiedziałem.
Posiadam Saiteka Cyborg Evo który ma taką sama sprężynę i w żaden sposób to nie przeszkadza w lataniu

Jak sam powiedziałeś posiadasz Cyborg Evo, a nie 3D Rumble Stick.To są 2 różne joye.
9 klawiszy w zupelnosci dla ILa starcza, w moim przypadku mam jeszcze dwa wolne.
Mi też do iła wystarczy.Jednak to lomacka jest to troche za mało.
Nastepca tego joya jest (o ile sie nie myle) Saitek Cyborg Evo i prosze zapytac ludzi uzywajacych go czy zgodza sie z opinia kolegi bo jest on niemal tak samo zbudowany jak Rumble Force a rozni sie ksztaltem.

Wydaje mi się że, ta sprężyna została poprawiona już w nowym modelu.
Powiem, że problemem jest głównie nie samo latanie po prostej, ale celowanie, w szczególności  na dużej odległości.I nie mówie że wszystkie saiteki są złe.Tylko ten model jest jakiś do d&#y.Dlatego przestrzegem przed kupnem tego modelu.
EDIT:Czy moderatorzy mogli by przenieść ten temat do działu"Szukasz joysticka to wpadnij tu".

Kos

• Gość
Saitek X52
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 03, 2004, 15:47:07 »
Cyborg 3D Rumble Stick ma shift?

Nieco wyzej napisales "...Rumble Force" a teraz piszesz Rumble Stick, no wiec jak to jest? O ktory Ci chodzi?

Wydaje mi się że, ta sprężyna została poprawiona już w nowym modelu.
Powiem, że problemem jest głównie nie samo latanie po prostej, ale celowanie, w szczególności na dużej odległości.I nie mówie że wszystkie saiteki są złe.Tylko ten model jest jakiś do d&#y.Dlatego przestrzegem przed kupnem tego modelu.

Sprezyna jest identyczna we wszystkich modelach . Natomiast nie bardzo rozumiem co masz na mysli mowiac, ze problemem jest celowanie w szczegolnosci z duzej odleglosci? Mowisz o sobie? czy ogolnie. Jaka to w/g Ciebie odleglosc: 200, 500 a moze 800 metrow? W czym ta trudnosc sie w/g Ciebie objawia? Dodam, ze dla mnie nie ma zadnego problemu z odkladaniem poprawki poslugujac sie tym joyem (mowie o Saiteku 3D Rumble Force, tak jak to pisales na poczatku). Ja natomiast szczerze polecam tego joya wszystkim chcacym latac wirtualnie i to nie tylko w ILa.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Saitek X52
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 03, 2004, 16:42:56 »
hmm, jak dla mnie duża odległość w ilku, to coś powyżej mojego punktu zerowego KM'ów, czyli powyżej 274 metrów :D Mam Evo i powiem, że na sprężynę w życiu bym nie narzekał, gdyby nie to, zę po pół roku używania joy'a zauważam, że moja ręka staje sie coraz silniejsza, a sprężyna nie :D więc podobnie jak Leon zmniejszyłem jej skok nakładkami tekturowymi - o ponad 10mm, chwilowo mi to wystarcza, ale dzięki Ręce zabieram sie powoli do mojego odwleczonego wcześniej planu skonstruowania swojego własnego joy'a, przepustnicy i orczyka, no cóż powoli zaczynam zauważać, że 3 oś w rączce joy'a to jednak jest zły pomysł i potrzebuję czegoś lepszego, również brak możliwości osobnego sterowania silnikami w takich samolotach jak Su-33 i P-38 zaczyna mi delikatnie mówiąc przeszkadzać :D

Co do joy'a - jakiegokolwiek Cyborga, bo miałem ich kilka, nie mam żadnych zastrzeżeń, poza tymi moimi zachciankami :) Jednak przyznam się, że nie miałem doczynienia z FF Saiteka, może to on sprawia problemy ? Osobiście nie przepadam za tym systemem, z prostego powodu - wychowałem się na suszarkach, a tam na drągu po prostu nie ma dodatkowych sił z zewnątrz, bo wszystko jest przetwarzane przez układy sterujące aktywne, lub półaktywne.

BG

• Gość
Saitek X52
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 03, 2004, 16:49:34 »
Nieco wyzej napisales "...Rumble Force" a teraz piszesz Rumble Stick, no wiec jak to jest? O ktory Ci chodzi?

To jeden i ten sam joy.
Sprezyna jest identyczna we wszystkich modelach . Natomiast nie bardzo rozumiem co masz na mysli mowiac, ze problemem jest celowanie w szczegolnosci z duzej odleglosci? Mowisz o sobie? czy ogolnie. Jaka to w/g Ciebie odleglosc: 200, 500 a moze 800 metrow? W czym ta trudnosc sie w/g Ciebie objawia? Dodam, ze dla mnie nie ma zadnego problemu z odkladaniem poprawki poslugujac sie tym joyem (mowie o Saiteku 3D Rumble Force, tak jak to pisales na poczatku). Ja natomiast szczerze polecam tego joya wszystkim chcacym latac wirtualnie i to nie tylko w ILa.

Nie jestem pewny czy sprężyna jest taka sama.Skąd wiesz.Jeśli chodzi chdzi o celowanie to jeszcze nie jest spycjalnym probemem trafic z 200m ,ale z 500 metrów to katastrofa.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Saitek X52
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 03, 2004, 16:55:28 »
łomatko, to idziesz na snajpera ? :D

Mały przykład, z KM'u Browning M2 .50" na takiej odległości w samolot wielkości Foki trafia  coś koło 1 na 15 pocisków wystrzelonych przy idealnym wycelowaniu.

BG

• Gość
Saitek X52
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 03, 2004, 17:54:36 »
Mały przykład, z KM'u Browning M2 .50" na takiej odległości w samolot wielkości Foki trafia coś koło 1 na 15 pocisków wystrzelonych przy idealnym wycelowaniu.

Co innego pocick KM'u , a co innego 4X20mm.Jak leci prosto to nawet z 700m trafie, jednym czasem dwoma pociskami.Jak jakiś samolot zaczyna kręcić to wtedy 150m-300m.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Saitek X52
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 03, 2004, 17:57:57 »
Cytat: BG
Co innego pocick KM'u , a co innego 4X20mm.Jak leci prosto to nawet z 700m trafie, jednym czasem dwoma pociskami.Jak jakiś samolot zaczyna kręcić to wtedy 150m-300m.

no comment 700 metrow  :572:  :572:  :572:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

303_Shpacoo

• Gość
Saitek X52
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 03, 2004, 18:24:27 »
"No bo w Kłejku było można" :mrgreen:  :wink:

Max. odległość z jakiej powinno się strzelać z działek, to 300m (250m dla MK108, NS37, T9), z karabinów można co prawda z 500 (przy baterii 8 rurek jak w dzbanku i tak sporo jeszcze wejdzie). Ale tylko wtedy, jak masz 100%, że seria wejdzie. W przeciwnym wypadku jest to tylko straszenie groszkiem pewnego zaawansowanego wiekiem, acz znamienitego wielce, Klucznika. Ja dla Foki mam wewn. na 300, zewn. na 180, więc max zasięg, z jakiego można w miarę celnie walić to ok. 5/3 odległości konwergencji działek zewnętrznych (przy strzelaniu całą baterią). W Kucyku (w starych, dobrych czasach Normandii na VWF miałem ustawione na 250-300 w zależności od misji).

BG

• Gość
Saitek X52
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 03, 2004, 19:38:27 »
no comment 700 metrow  

Z 700 metrów trafie 1-2 pociskami gdy leci idealnie prosto.Powiedziałem że potrafie strzelić z takiej odległości, a nie że zawsze tak strzelam.Przecież gdybym strzelał z tak daleka to szybko skończyła by mi się amuniacja.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Saitek X52
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 03, 2004, 21:31:38 »
Cytat:
Np Cyborg posiada "shift" i umiejetne posłużenie sie Profilerem pozwala na przypisanie dwukrotnie wyzszej liczby klawiszy - ja osobiście tego nie stosuję gdyz 10 klawiszy wystarcza mi w zupełności - resztę obrabiam klawiaturą.
....
Cyborg 3D Rumble Stick ma shift?To się czegoś nowego dowiedziałem.

Jako taki sam joy nie posiada klawisza shift, potrzebne jest oprogramowanie saiteka, Profiler, w ktorym mozna dowolnemu klawiszowi przypisac shift, pozatym mozna tworzyc makra i takie tam podobne bajery.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...