Autor Wątek: jak sprawnie zarządzać kontrolerami gier w Windows XP?  (Przeczytany 3750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elabor

• Gość
jak sprawnie zarządzać kontrolerami gier w Windows XP?
« dnia: Lutego 28, 2004, 18:05:38 »
Może mi ktoś powie jak sprawnie zarządzać kontrolerami gier w Windows XP?

O co chodzi?...

Otóż latając  z jednym Joystickiem np: na USB wszystko działa ok.
Po podłączeniu drugiego ( w moim przypadku do portu gier ) WindowsXP dodaje go na pierwsze miejsce na liście kontrolerów przez co przesuwa podstawowy Joystick na drugą pozycję ( zmieniając mu numer ID  z 1 na 2 ).
W rezultacie tego w oknie INPUT gry FB Sturmovik pojawia się nowo podłączony Joistick natomiast podstawowy jest nieczynny do momentu ponownego zainicjowania w opcjach
HOTAS CONTROL ( jeden z wpisów wygląda wtedy tak:  X Axis ID2 )
Problemem jest więc to , że podstawowego Joisticka z numerem ID2 nie można wyregulować suwakami w opcjach INPUT.

Jak zatem zrobić aby przestawić numery kolejne kontrolerów?
Czy gameport jest może domyslnie nadrzędnym wejściem i kontrolery podłaczone do niego są umieszczane na pierwszej pozycji ?
Ewentualnie jak wyregulować charakterystykę Joisticka majacego numer ID2 ?
Może jest jakiś dobry program służący do takich rzeczy?

Może macie jakieś spostrzeżenia i propozycję? Bardzo proszę o pomoc i poradę.
Pamiętam w Windows 98 sprawa wygladała owiele łatwiej.

Zoom

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 28, 2004, 18:56:27 »
Nie miałem takiego problemu. Chociaż miałem 2 joy-e.
W XP chyba nie da się tego zmienić, ale gra widzi oba joy-e i traktuje je równoprawnie. Teraz musisz wejść do menu control i po prostu zadeklarować, poruszając odpowiednio rączką, osie tego joy-a do odpowiednich funkcji. Identycznie jak się to robi z klawiszami, tylkko tutaj deklaruje się osie.
Nie pamiętam dokładnie, bo teraz mam jeden joy, ale jeżeli to nie pomoże, to musisz wejść do conf.ini w FB i tam jest taka sekcja rts_joystick. Tam możesz na twardo wpisać ustawienia jakie chcesz mieć na suwakach. Każdy joystick ma swoją część w tej sekcji.
Mnie się jakoś tak udało, że mimo iż joy był jako drugi to w FB był traktowany jao pierwszy. Musisz pogrzebać w conf.ini.

Gegnar

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 28, 2004, 19:56:11 »
Tak jak napisal Zoom w conf.ini w sekcji rts_joystick masz dane suwaczkow tych z menu gry a dokladnie:

Joystick nr 1 ma linijke x=        y=
Joy nr 2 linijka 1x1=     1y1=     orczyk 1rz1=

Mołego motania z cyferkami

A jeszcze jedno pierwsza liczba to dead zone a ostatnia filtrowanie.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 28, 2004, 20:19:37 »
http://saitekhelp.simhq.com/utilities.htm#tmpp

sciagnij sobie i zainstaluj thrusmaster pro panel
dziala nawet jesli nie masz joya tej firmy, pozwala zmieniac w locie id controlerów

qrde-

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 28, 2004, 22:52:23 »
dzieki Shmeiss, tez tego szukalem :wink:

edit: niestety podany link: http://www.cvscorp.com/thrustmaster.htm ,z ktorego mozna by sciagnac program nie dziala. pewnie kwestia czasu 8)

elabor

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 28, 2004, 23:04:35 »
Zdaje się, że problem został rozwiązany.
Rzeczywiście zmiany według wskazówek Gegnara zaowocowały powrotem do dawnej charakterystyki podstawowego Joysticka.
Oto mi bynajmniej chodziło. Dzieki Schmeis także za programik napewno się przyda...  ciekawa stronka.
Grzebałem w tych ustawieniach w config.ini ale jakoś nie mogłem do tej pory trafić.
1X1=...  to rzeczywiście tyczy się Joysticka  ID2.

Dzięki za szybką odpowiedż wszystkim.

303_Hornet141

• Gość

robert2800

• Gość
Odp: jak sprawnie zarządzać kontrolerami gier w Windows XP?
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 02, 2006, 12:16:52 »
Witam
http://saitekhelp.simhq.com/utilities.htm#tmpp

sciagnij sobie i zainstaluj thrusmaster pro panel
dziala nawet jesli nie masz joya tej firmy, pozwala zmieniac w locie id controlerów

owszem mam wrażenie że to byłby dokładnie ten program ale wskazany link nie działa niestety
czy masz może jekiś inny dostęp do tego programu ?

THRUSMASTER PRO PANEL

Do pobrania stąd:
http://www.mbnet.fi/ajuriapaja/info.asp?AID=2023&TID=2273&OS=1

Hornet znalazłem nie mam pojęcia jaki to jezyk :) ale to program tylko pod windę 95 wiec chyba nie bedzie chodził pod XP
chyba że sie mylę