Autor Wątek: Nowy sofcik "Cam2Pan"  (Przeczytany 36177 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BigMac

• Gość
Odp: Nowy sofcik "Cam2Pan"
« Odpowiedź #150 dnia: Lutego 13, 2007, 20:30:43 »
Hmm, vito, janweg, odpalcie dostarczone z kamerkami programy do nagrywania/telekonferencji itp. i zobaczcie, czy one też jedzą tyle procka.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #151 dnia: Lutego 13, 2007, 22:15:19 »
Programy do telekonferencji żrą trochę mniej, właśnie próbuję 3 kamerkę, najlepsza  z nich zabiera 18-22% z Cam2Pan, a w swoim programie do telekonferencji 5-15%.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: Lutego 14, 2007, 00:24:56 »
Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to ustawiony zbyt długi czas ekspozycji...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #153 dnia: Lutego 14, 2007, 07:48:19 »
Witam!

U mnie działa Cam2Pan + NewView 37d i jeśli chodzi o wydajność to:
1) na liście zadań TaskManagera bierze on mniej więcej 5-10% zajętości procesora
2) na graficznej zakładce TaskManagera zielony pasek podchodzi do nawet 40%, ale to razem z grafiką TaskManagera :-)

Uwagi dodatkowe:
a) kamera QuickCam Express
b) rozdzielczość najmniejsza możliwa, z pakowaniem przesłania (uwaga - przy większej rozdzielczości np. 640x480 rzeczywiście procesor głównie zajmuje się przetwarzaniem obrazu i np. ilość FPS w Il2 spada z ok. 20-30 do 1-2 !!!)
c) zwykła dioda IR, na kamerze filtr domowej roboty do pracy przy włączonym świetle z prześwietlonego filmu do aparatu ;-)
d) Cam2Pan - najistotniejsze wg. mnie są ustawienia prędkości X i Y (ja mam na 35 procent), nie do skompensowania przez NewView, poza tym dolne suwaki: wyższy na zero, niższy na 100%
e) w NewView dla mnie najbardziej użyteczne było podłączenie przycisków (centrowanie i chwilowy widok przed siebie) oraz ustawienie krzywej reakcji (ostatnia zakładka hotas) - uwaga! starać się ustawiać obie krzywe reakcji jako linie proste!
f) domyślnie Cam2Pan działa w trybie priorytetu wykonywania powyżej normalnego. Można spokojnie dać na dół.
g) Kamera w ustawieniach ma wyłączoną automatykę i ustawienie klatek na 30 (przy zazaznaczeniu ustawienia 60Hz). Inaczej ilość klatek spadła by radykalnie - obraz na kamerze jest bardzo ciemny.

Całość działa bez zarzutu, choć trochę mocy bierze. Widać to głównie nie w lataniu offline, ale online, kiedy elementów stacjonarnych jest sporo, graczy wielu i np. artyleria przeciwlotnicza grupy lotniskowców dużo strzela. Wtedy to procesor wymaga sporo mocy dla przetwarzania sytuacji w grze, a kamera bierze ciągle soje , więc ilość klatek chwilowo spada drastycznie!

Pozdrawiam,
Piotr.

PS: W mojego Cam2Pan+NewView+LED na słuchawkach wrzuciłem tyle pracy, że choć mógłbym kupić TrackIR, to pewnie tego nie zrobię z sentymentu do swojego zestawu. Wolę zainwestować w Intel Core2Duo i dodać trochę power-u komputerkowi. (Przynajmniej do czasu aż nie zacznę potrzebować w grach 6-ciu stopni swobody zamiast dwóch z kamerki....)

PS: Do testów wydajności proponuję zawsze ten sam track z Il-2, a mianowicie "Kamikaze 2". Morze, samoloty, trochę walki, obrona przeciwlotnicza i sporo detali statków. Polecam.

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #154 dnia: Lutego 14, 2007, 10:39:05 »
Czas ekspozycji ustawiałem zawsze najniższy możliwy, ilość klatek 29-30/min, obciążenie procesora badałem nie tylko na wykresie ale także na liście zadań (jest to samo).  Widać wyraźny spadek FPS o 30% (to za dużo). Używam diody niebieskiej a nie IR, może tu jesy problem?. Spróbuję w przyszłym tygodniu z IR, jeżeli dalej będzie taki spadek FPS p kupuje TrackIr'a (chociaż uważam, że jest u nas za drogi).

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #155 dnia: Lutego 14, 2007, 12:15:33 »
Wątpie, żeby kolor diody miał znaczenie. Ja też miałem niebieską.
A TrackIR możesz kupić w UK jeśli nie spieszy Ci się bardzo, oszczędzisz stówkę łącznie z kosztami transportu. Tylko czekania z tydzień albo dwa.

« Odpowiedź #156 dnia: Lutego 14, 2007, 13:36:34 »
Pytałem serwis o problem obciążenia procesora przez kamerę.Kazali mi przynieść sprzęt do siebie
pozdrawiam
vito_zm
ps
dzień lub 2 nie będę miał dostępu do sieci

« Odpowiedź #157 dnia: Lutego 14, 2007, 14:52:53 »
Witam!
Na wstępie dzięki za wasze podpowiedzi odnośnie konfiguracji cam2pan i nv.
Mój zestawik to:
- kamerka Logitech QuickCam Express Plus
- dioda ir z pilota od TV (starego - żona by mnie udusiła za rozbieranie działającego sprzętu :003:) umieszczona na czapce z zasilaniem z paluszka
- programy: cam2pan i nv.

fot. Czapka z diodą ir

fot. Kamera Logitech QuickCam Express Plus

Chciałbym wam pokazać jak to u mnie działa. W tym celu spreparowałem trzy filmiki pokazujące domowy trackir w akcji:
http://www.youtube.com/watch?v=MFbk6ZOqPiY
http://www.youtube.com/watch?v=xlJl5Xp8sYk
http://www.youtube.com/watch?v=Kq_56eaPW60

Pozdrawiam.

P.S. Mój konfig sprzętowy: Athlon 3000 64bit / 1Gb ram / Asrock DualSata2 / WD 160 Gb SATA2 / WD 80 Gb / Galaxy GF 7900GS Zalman Edition 256Mb GDDR.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: Lutego 14, 2007, 14:59:19 »
Fajne filmiki, ale widać na nich właśnie te skoki przy małych ruchach.

« Odpowiedź #159 dnia: Lutego 14, 2007, 15:17:47 »
Właściwie widać skoki tylko w FS9 tam gdzie pracuje sam Cam2pan. W GTR2 i WTCC cam2pan współpracuje z nv i podczas gry chodzi to płynnie.

« Odpowiedź #160 dnia: Lutego 14, 2007, 18:33:25 »
Witam ponownie.Podobnie jak Janweg jestem trochę zniechęcony i gdyby nie optymistyczny post Sobifera to bym prawdopodobnie się poddał.Na początek chcę przedstawić sprzęt:Microstar K7N2 Delta2 Platinium,1GB RAM (Kingston Hyper),ADM Athlon xp2500 Barton,Radeon 9600 Pro Hercules 3D Prophet 128 MB DDR.Kamera Logitech Quick Express,dioda LD274,spadek na diodzie 1.17V prąd około 15,6mA.Prąd dobrałem intuicyjnie ponieważ nie mam danych katalogowych.
Gdyby nie post Janweg to nie zwróciłbym uwagi na obciążenie procesora.Ponieważ u mnie wystąpił podobny problem to zwróciłem się o pomoc do serwisu komputerowego.W rozmowie telefonicznej próbowano mnie zachęcić do zmiany sterowników itp.Ponieważ nie czuję się zbyt pewnie w tej dziedzinie to pojechałem z pc i kamerą do serwisu.
I tutaj zdziwienie,ponieważ sama kamera bez Cam2Pan obciążała procesor do 30%.Cam2Pan dodawał 10%.Stwierdzono,że to jest dopuszczalne.Przypuszczano,że może połączenie internetowe powoduje wzrost obciążenia.W domu zacząłem od nowa badać obciążenie procesora podłączając tylko kamerę.Wyniki były rewelacyjne kamera obciążała procesor tylko w 13-16%.Połączyłem pozostałe USB łącznie z modemem internetowym.Wynik nadal bardzo dobry ale fps na poziomie 15.Wynik zaczął się pogarszać gdy zacząłem zmieniać ustawienia kamery chcąc uzyskać 30fps.Uzyskałem następujące wyniki po uzyskaniu 30fps:
sama kamera 22-38%
Cam2Pan      33-43%
Cam2Pan  z włączonym flashlight setting (histogram) 63-67%.
Nie wiem co o tym sądzić.Przy okazji mam pytanie, czy włączenie  flashlight setting (histogram) jest tylko do testów a nie do gry?Do gry należy włączyć tylko Cam2Pan z zaznaczoną opcją  flashlight?
pozdrawiam
vito_zm

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #161 dnia: Lutego 15, 2007, 08:58:50 »
No cóż,

Cam2Pan + NV działa i jestem zadowolony (umiarkowanie). Notabene zestaw Freelook + NV działa także OK i straty "mocy" komputera są porównywalne.

Niestety rzeczywiście straty są widoczne, szczególnie przy dużym obciążeniu gry online (artyleria+inni gracze). Osobiście polecam zestaw Cam2Pan + NV jako tani substytut TIR-a i tyle. I raczej do zestawów z lepszym prockiem i kartą graficzną tak, aby spadek FPS nie bolał za dużo.

Polecam wątek na Avia forum, który ciągnie się od 2004 do dzisiaj :-) Link
http://forum.sukhoi.ru/showthread.php?t=20119

PS: Zastanawiam się kochani jaką stratę mocy dostają kompy przy podłączeniu TrackIR-a. Wydaje mi się, że sama elektronika jest po prostu wydajną kamerą IR i tak czy inaczej przesyła ramki do kompa. Takie rozwiązanie nasuwa mi się samo, szczególnie, że wydaje się iż Vector Expansion to rozszerzenie software-owe. Owszem, mogę się mylić i np. hardware przesyła do kompa tylko np. trójkąt, z którego dostajemy wszystkie osie zmiany, ale jakoś nie wierzę... Zysk może wynikać z algorytmu, który zamiata obraz szukając najjaśniejszych punktów a klatki przesyłane są w niskiej rozdzielczości i w BW a nie w kolorze (bardzo krótkie ramki)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #162 dnia: Lutego 15, 2007, 10:03:07 »
U mnie Track IR 2: 10 MB pamięci i 0-3% czasu procesora podczas pracy w FS2004. Ostatnie posty w wątku o Track IR też są właśnie na ten temat.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #163 dnia: Lutego 15, 2007, 10:34:09 »
Mam trywialne pytanie.Jak podczas działającej gry np.FalconAF włączyć i obserwować wydajność procesora.Gdy jest włączona tylko kamera to nie ma problemu włączyć Menadżera Zadań Windows,ale jak to zrobić podczas gry
pozdrawiam
vito_zm

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #164 dnia: Lutego 15, 2007, 11:16:31 »
Uruchomić w trybie okienkowym zamiast pełnoekranowego.

Nie wiem, czy AF się da.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"