iq85PolBaj zrobił piękny orczyk i generalnie będę się wzorował na jego "produkcie", tyle że z jednym znacznym uproszczeniem.
To właśnie tyczy się zakresu ruchów i przeniesieniu tego na potencjometr.
Mam potencjometr o długości 10cm (podwojny za jakieś 5zł), umieszczę go równolegle do ruchu pedałów, ale nie na końcu tylko bliżej środka (zaczepiony o kątownik sprzęgający oba pedały) wykorzystując jednocześnie cały zakres pota i zakres ruchu orczyka jaki będzie mi się podobał (najprawdopodobniej zrobię skok pedałów jak w MiGu-29 czyli 91mm)
Do iq85Dzikuję za uznanie

Co do sposobu montażu potencjometra, to ja też chciałem zamontować pota tak jak ty to planujesz i niestety musiałem zmienić plany. Dla czego

Ano dla tego, że jak zamontowałem tak pota, to okazało się że ruch orczyka będzie w takim wypadku wynosił ok. 2.5cm do przodu i 2,5cm do tyłu na każdym pedale (wszystklo przez potencjometr, na który przełożenie z orczyka wynosiło 1:1 więc zakres ruch na potencjometrze = zakresowi ruchu orczyka,,,,, dokładnie tyle i nic więcej). Jak wiadomo precyzja z takim patentem będzie koszmarna. Dzięki mojemu patentowi montażu pota zakres ruchu jest 9cm do przodu i 9cm do tyłu na każdym z pedałów bo poprzez linke zrobiło się przełożenie, a pot wykożystywany
(wykorzystywany) jest w 99%
Takie sa moje doświadczenia w tym temacie co nie znaczy że jest to prawda ostateczna. Twój pomysł jest o wiele bardziej oczywisty podczas budowania, niestety u mnie się nie sprawdził. Może to była wina potencjometru. W końcu to jest zwykły Telpod 100ko
Pozdrawiam Ja
PolBaj - pisownia!