A na pewno masz wymuszenie wprost wpisane w ustawieniach 3D karty? Nie masz może jakiś profili tylko do gry, które to jakoś nadgrywają? Usuń profile, jak są, i wpisz wymuszenie VSync'a, powinno być OK... Aha - i włącz obsługę TrackIR w conf.ini, nawet jak nie używasz...
Dla pewności, sprawdzam to po kilka razy. Można się pogubić, więc sprawdzam ponownie.
Więc... Szukałem w necie, znalazłem dwie strony z opisami:
http://www.gog.com/en/forum/il_2_sturmovik_1946/make_il2_pretty_guideZastosowałem się do tego opisu - faluje.
Znalazłem inne ustawienia, pod filmik opis po rozwinięciu.
http://www.youtube.com/watch?v=1snfOI86wSMTeż to zrobiłem.
Efekt taki, że na mapie nagle jakby pojawiło się więcej drzew :karpik Nie, jedynie zmieniły odcień, z płaskiej ciemnej zieleni, na jaśniejszą, bardziej cieniowaną w 3d - z pozycji na ziemi.
A teraz to co mam w CCC. Po kolei od zakładki 3D w dół się przesuwając:
Ustawienia standardowe: Użyj niestandardowych.
Antyaliasing: x4.
Adaptacyjny antyaliasing: nieaktywne.
Filtrowanie Anizotropowe: x4 - tutaj to powiem prawdę, że się już nieco pogubiłem. Ale co nie włączę/wyłączę, to falowanie ma i tak przy OpenGL.
Poziom szczegółowości mipmap: Jakość - suwak do prawej na maksa.
Wszystkie ustawienia:
Pomijam AA i Anizotropowe, jest powyżej.
Catalyst AI: wyłączone.
Czekaj na odświeżanie pionowe: Wydajność/wyłączone.
Ustawienia bibliotek OpenGL
Potrójne buforowanie: nie aktywne.
Il2set:
Sterownik: OpenGL
Grafika: Dopasuj, ale tu ustawiałem inaczej... samo przeskoczyło, miałem na wybór karty ATI z rozwijanej listy

.
Zmieniłem na wartość podaną w poście po angielsku na GOG, czyli x800 i zaraz sprawdzę.
Aha, w conf.ini mam OpenGL.
Z tym TrackIR mnie zaskoczyłeś, nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy, ale generalnie rozglądam się płynnie hatem z joy`a. Czasami mam problem, zablokuje, nie działa, ale F1 i wszystko wraca do normy. Czasami tylko przeskakuje, niezbyt płynnie, miast odwrócić mi "głowę" w lewo, nagle ląduję z widokiem na prawe skrzydło, albo na odwrót, ale to pewnie kwestia Extr 3DPro

W conf.:
trackIRUse=1
No, to tyle co mogę napisać teraz
Edycja.
Szybkie wejście do gry. Hm, falowanie jest nadal. Poza tym, mam dziwnie wyglądający ekran/tło. Jak ładujesz misję (mam szybką full z lotniskiem nieopodal Berlina -Berlin Autumn mapa) to piękny Bf na sepii niebie... otóż niebo ma grafikę jakby z bitmapy wyjętą. Nie jest to gładka powierzchnia, tylko ze smugami. Cieniowanie widoczne, brak płynnego przejścia. Powiem prawdę, że... Już nie wiem co robić
Chyba muszę ciut od tego odpocząć.
Dzięki za wszelkie porady i sugestie.