Autor Wątek: Kontrolery gier w SVMapper  (Przeczytany 3873 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kontrolery gier w SVMapper
« dnia: Kwietnia 19, 2011, 08:16:23 »
Ostatnio natrafiłem na problem z mapowaniem przycisków w ramkach MFD w symulatorze FalconOF.Napisałem o tym tutaj http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9322.690.html strona 47.Z podobnym problemem walczy kolega Jawor tutaj http://www.il2forum.pl/index.php/topic,10113.195.html strona 14 .
Kilka słów wstępu.Kontrolery gier np.Cougar,MJoy czy ramki MFD są widziane w SVMapper.Są też widziane częściowo np.MJoy w Windows oraz setup symulatorów.W setup Falcona  (AF,OF) można mapować klawiaturę oraz przyciski np.ramek MFD.W moim przypadku raczej z rutyny zrobiłem mapowanie przycisków ramek MFD w SVMapper dla AF oraz OF.Okazało się,że w AF symulator działał prawidlowo a w OF pomimo widocznego ruchu przycisku w ramkach MFD na ekranie symulatora nie było widać efektu w grze.Okazało się,że trzeba dla OF mapować przyciski ramek w setup.
W związku z czym mam pytanie jak to jest z tymi kontrolerami gier,które udają klawiaturę.Jawor także ma problemy z notebook keypad w OF.Czy problemy dotyczą tyko Falcona OF czy innych symulatorów także.Teraz jest modny DCS,gdzie można także zastosować ramki MFD,czy są tutaj także jakieś problemy.
EGHI zasugerował wykorzystanie HSC do mapowania ramek MFD.Sprawdziłem czy są widziene przez HSC i tutaj nowa niespodzianka.Mam u siebie podłączone 5 kontrolerów:Cougar,MJ16,MP71 oraz 2 ramki F16-MFD.HSC widzi tylko MP71,jest to MJoy tylko z inną nazwą.Zapytam o to Codeking w innym wątku,ponieważ ten nie jest bezpośrednio związany z HSC.Tyle wspępu do dyskusji.Może koledzy mają lub mieli podobne problemy.

Odp: Kontrolery gier w SVMapper
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 19, 2011, 15:20:44 »
Mam u siebie podłączone 5 kontrolerów:Cougar,MJ16,MP71 oraz 2 ramki F16-MFD.HSC widzi tylko MP71
HSC widzi wszystkie kontrolery,zapomniałem o opcji konfiguracja.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 29, 2011, 09:29:14 »
Czytam to co powyżej i nie wierze chciałem założyć przed chwilą podobny wątek a taki temat juz tu jest  :002:. Wczoraj siedziałem do 2.00 w nocy bo Falcon nie reagował na ramki MFD. Przypisałem sobie do ramek kombinacje klawiszy w Mjoymapperze chyba nawet standardową ctrl+alt+1, ctrl+alt+2 ctrl+alt+3 itd itp sęk w tym, że Falcon reaguje tylko na ostatni przycisk z tej kombinacji czyli na 1, 2, 3. U mnie SVmapper w ogóle nie widzi mjoya dlatego męczę Mjoymappera. Teraz zastanawiam się nad HSC, chyba że uda mi sie wszystko w setupie Falcona przypisać tak jak sugeruje Vito.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 29, 2011, 12:53:38 »
Nie ma problemu z przypisaniem w setup Falcona OF, nie ma także problemu z HSC. Co do SVMappera to sprawdź które kontrolery są w nim widziane. Prawdopodobnie joy, 2 ramki MFD i może coś jeszcze. SVMapper widzi tylko 4 kontrolery i to wg. numerów ID. Jeśli ID MJoya jest mniejsze od pozostałych kontrolerów to nie będzie widziany. Tak jest u mnie (mam 5 sterowników) i dlatego jeden z nich musi być  mapowany w HSC.