Autor Wątek: Joystick THRUSTMASTER T.16000M  (Przeczytany 3720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Joystick THRUSTMASTER T.16000M
« dnia: Grudnia 25, 2009, 14:39:34 »
Witam,
Co sadzicie o tym joyu? http://www.thrustmaster.com/product.aspx?ProductID=153&PlatformID=5 Może ktoś go eksploatuje itp.? Wprawdzie na jednym z wątkow bylo coś wspominane ale liczę na więcej informacji...

Odp: Joystick THRUSTMASTER T.16000M
« Odpowiedź #1 dnia: Października 25, 2010, 23:14:58 »
Hej.

Odgrzeje kotleta, bo szkoda zakładać identycznego wątku.

Jeżeli są na tym forum użytkownicy tego joysticka, to prosiłbym na odpowiedź na kilka pytań. Pomoże mi to podjąć decyzje o ewentualnym kupnie tego sprzętu.

Otóż gdzieś w necie wyczytałem że podpórka na nadgarstek w tym modelu zawadza o podstawę przy maksymalnym wychyleniu drążka w którąś ze stron... Czy ktoś mógłby zaprzeczyć, ewentualnie potwierdzić tą tezę?
Nie wydaje mi się aby producent dopuścił się takiej niedoróbki, ale pytam dla pewności.

Druga rzecz to grzybek przełączania widoków (hat). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć ilu kierunkowy on jest? Na ten temat również znalazłem sprzeczne informacje.

Trzecia rzecz to przepustnica. Zastanawiam się czy nadaje się ona do czegokolwiek, czy istnieje tylko po to żeby opis produktu wyglądał atrakcyjniej...

Pozdrawiam!

p.s. To mój pierwszy post na forum więc witam Wszystkich!
Born to fly. Forced to work.

« Odpowiedź #2 dnia: Października 26, 2010, 08:12:37 »
Wiam,
Sorki, że nie odpowiedziałem na wiadomość prywatną ale mój joy grzeje ławę od dłuższego czasu z powodu braku czasu... Osie X i Y są bardzo precyzyjne. Na pozostałe pytanka odpowiem w najbliższym czasie...

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 08, 2010, 19:20:05 »
Damdam jak dasz rade to skrobnij coś o tym joysticku na forum. Dzięki

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 08, 2010, 20:04:35 »
Przepraszam że dwa razy ale nie zdążyłem edytować

Znalazłem taki oto filmik

http://www.youtube.com/watch?v=XnRFDepi3uI&feature=related

Powiem szczerze że mnie ta precyzja się bardzo podoba. Wygląda to bardzo zachęcająco :)

Pytanie czy ster kierunku też jest na czujniku Halla?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 09, 2010, 22:08:06 »
No cóż, ten joystick deklasuje mojego Saiteka w teście, takich linii i kółeczek nie uświadczysz u mnie... Szkoda, ale trudno.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 09, 2010, 23:36:27 »
A jaka bombowa manetka gazu.
Chyba zapożyczona z klocków LEGO. No i jej wybujała precyzja.
Sama rozkosz, którą tylko te halotrony przebijają o mały włos.
Tylko stały trening czyni Cię Mistrzem. Niech Moc będzie z Wami wirtualni lotnicy.
WSP dla Orłów. - od EKG_PIT

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 10, 2010, 11:14:35 »
Zapytam przy okazji może.
Skąd wytrzasnąć taki JoyTester? Chciałbym swojego sprawdzić w taki sam sposób, jak to wygląda. A szczególnie dlatego że ma lekki opór przy wychyle który mnie wkurza (chyba trzeba by nasmarować go jeszcze) i chciałbym zobaczyć jak duży wpływ ma ten przeskok.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 10, 2010, 13:39:25 »
Zapytam przy okazji może.
Skąd wytrzasnąć taki JoyTester? Chciałbym swojego sprawdzić w taki sam sposób, jak to wygląda. A szczególnie dlatego że ma lekki opór przy wychyle który mnie wkurza (chyba trzeba by nasmarować go jeszcze) i chciałbym zobaczyć jak duży wpływ ma ten przeskok.
google: joytester2

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 10, 2010, 18:36:09 »
A jaka bombowa manetka gazu.
Ja mam przepustnice od X52 :) więc moge sobie zrobić bass boss X52 fighter system  16000M coś tam....
Ta precyzja podoba mi się bo w joystick-ach które miałem do tej pory to zawsze były jakieś niekontrolowane ruchy osi (poza Evo jak był nowy). To bardzo mnie wkurza. Mam nadzieje że ten ma inaczej dlatego czekam aż Damdam cos napisz wtedy będę mądrzejszy.

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 19, 2021, 21:53:27 »
Mam następujący problem z tym joystickiem. W oparciu na dłoń występuje taki minimalny luz, który powoduje, że samą podpórkę można lekko przesunąć wokół osi Z. Tzn. nawet trzymając grip nieruchomo, można okręcić samo oparcie w lewo/prawo (minimalnie ale jednak). Są tam trzy śrubki, wszystkie dokręciłem na fest, ale za wiele to nie pomogło. Czy osoby, które mają ten joystick też spotkały się z czymś takim i wiedzą jak to naprawić? Nie jestem w stanie powiedzieć czy problem występował od początku, bo joystick już trochę lat ma.

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 20, 2021, 07:10:30 »
Niestety ten typ chyba tak ma.
Obecnie mam do spacesimów dwa takie oraz miałem wcześniej jeszcze kilka i chyba w każdym był ten luz w podpórce.
Podpórka rusza się o 1-2 mm do przodu i do tyłu. Prawdopodobnie jest to efektem konstrukcji umożliwiającej w łatwy sposób dostosowanie joy-a dla osób leworęcznych.
Przyznam, że jakoś to mi nie przeszkadzało i nawet nie próbowałem kasować tego luzu.

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 20, 2021, 22:31:36 »
Ok, dzięki za potwierdzenie. Nie będę się nad tym pastwił. To nie jest jakaś wielka niedogodność, ale czasem czuję jak ta podstawka się porusza. Dokręcenie tych śrubek jednak zmniejszyło jednak nieco ten luz, choć całkowicie nie da się go wyeliminować.