Autor Wątek: Samolot dla FSX: RWD-8pws  (Przeczytany 27591 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Samolot dla FSX: RWD-8pws
« dnia: Marca 27, 2008, 23:09:28 »
Wzorem Empecka i Some1 zakładam nowy wątek poświęcony pracom nad kolejnym polskim samolotem pod FSX.
Tym razem na "tapecie" znalazł się RWD-8, samolot podstawowego pilotażu stosowany w szkołach wojskowych oraz aeroklubach. Prosty jak cep, tani. Zbudowano go w ilości ponad 500 sztuk, co czyni go najliczniejszym samolotem zbudowanym przed wojną w Polsce.
Samo 3D pochodzi z naszego projektu War over Poland. Autorem modelu jest Bociek, który jak na warunki TW sobie zaszalał, robiąc modelik z dużą ilością super szczegółów. Jakiś czas temu, rozmawiałem z Empeckiem o jego potencjalnej konwersji do FSX. Nasz forumowy miszczu od 3D wyraził zgodę na podjęcie prac, a oryginalny autor na dalsze prace nad modelikiem.
Obecnie samolot ma niekompletne animacje: brakuje mu elementów animacji śmigła oraz całego podwozia. Jest już wykonana animacja lotek, steru kierunku i sterów wysokości. Wszystko połączone ze sobą z kompletem linek i popychaczy. Empeck odwalił kawał świetnej roboty. Tymczasem ja oswajam się z nowinkami 2D: czyli normalmapami oraz specularem. Powoli to ograrniam i jestem już w miarę zadowolony z efektu. Przygotowane będą dwa malowania wojskowe: CWL Dęblin oraz ET z 1.PL. Do tego harcerski SP-ZHP (co prawda to była inna wersja samolotu, czyli oryginalny RWD-8dwl, ale fajnie mieć jakieś malowanie cywilne). Planuję też wykonać malowanie Luftwaffe, lotnictwa węgierskiego, rumuńskiego, izraelskiego oraz przedwojenne z Palestyny.
Projekt jest z gatunku pobocznych. Ale myślę, że za kilka miesięcy zostanie sfinalizowany. Szczególnie, że jak pisałem, konstrukcja jest prosta jak cep, brak oświetlenia, elektryki, hamulców, itp :) Zegary będą z Lublina, jako, że były prawie identyczne. OK, przejdźmy do obrazków ;)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

empeck

• Gość
Odp: Samolot dla FSX: RWD-8pws
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 27, 2008, 23:47:27 »
Świetnie erwudziak się prezentuje. Bardzo fajnie, że będzie więcej polskich maszyn w FSXowym światku, miejmy nadzieję, że na tym się nie skończy i będzie ich coraz więcej.

Nasz forumowy miszczu od 3D

:icon_redface:

Empeck odwalił kawał świetnej roboty

Nie przesadzaj, zanimowanie tych linek nie było aż tak trudne. Respekt należy się Boćkowi za świetny model 3d, oraz Tobie za textury. Ja robię tylko stosunkowo prostą konwersję.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 28, 2008, 10:44:27 »
Noooo, świetne. Tylko znowu ze śmigłem. ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 28, 2008, 14:56:35 »
Eee, coś małe zainteresowanie  :003:
Empeck kupił mi wczoraj Air Wrench. Zacząłem zabawę z modelem lotu. Po pierwszych testach, maszyna wyciąga te swoje 170-175 km/h. Na maksymalny pułap, 4200 m, wchodziła ze 40 minut :) Jeszcze trzeba będzie przetestować zasięg. Dopracowania wymaga punkt środka ciężkości. Ale to wieczorem, jak Empeck poda mi punkty zaczepienia modelu w Gmaxie. Narazie jest wszystko "na oko" ;)

Pozdrawiam!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 28, 2008, 14:57:43 »
Powiem wam, że jestem bardzo szczęśliw.
Już któraś z kolei osoba zaczyna budować własny samolot i to naprawdę niezłej jakości.
Trzymam kciuki.
PS:Tylko szkoda, że się jeszcze scenerii polski pod fsx nie robi  :001:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 28, 2008, 15:09:47 »
Z tą budową to nie jest tak do końca. Ot, mam z kolegami na boku projekt poświęcony 1920 i 1939 po inny silnik gry. No i pomyśleliśmy z Empeckiem, że fajnie by było go przewalić na FSX. Bociek, oryginalny autor wyraził zgodę i Empeck dostał źródła 3D. Z tym też wiąże się fajna historia. Model był robiony we freewarowym Wings 3D. Następnie został przemielony przez Blendera, potem do XSI i na koniec do Gmaxa, żeby nadać mu FSXowe materiały i animacje.

PS: Sceneria, a właściwie kilka, się robią ;) Tyle, że to będą lotniska aeroklubowe i jedna przedwojenna baza.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 28, 2008, 15:16:15 »
PS: Sceneria, a właściwie kilka, się robią ;) Tyle, że to będą lotniska aeroklubowe i jedna przedwojenna baza.

Zabawne, że wszystkie te addony robią max cztery osoby :P

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 28, 2008, 16:43:39 »
A Łoś ???

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 28, 2008, 17:12:14 »
Muminek zaoferował pliki źródłowe do łosia z tego co pamiętam, żeby ktoś go dokończył.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 30, 2008, 23:37:16 »
Seria zapowiada się naprawdę świetnie. Klimat przedwojennej Polski murowany!

Zajawka fazy Alpha:

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2008, 23:34:12 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 01, 2008, 00:14:11 »
Tak pozazdrościłem tego eRWuDziaka, że machnąłem go do... Iłka  :002:

wiecej http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9495.msg164921.html#msg164921

Przy okazji... czy mógłbym wykorzystać tekstury z Waszego RWD ?
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 01, 2008, 00:16:37 »
Tam z tyłu ?  :020:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

empeck

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 01, 2008, 00:19:10 »
Yoyo - co to za sceneria na dwóch ostatnich screenshotach?

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 01, 2008, 10:03:58 »
Ranwers, jak żeś go zmontował ?? :) Można już eksportować 3D do iłka, czy jest to "składak" z różnych komponentów innych maszyn ?

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 01, 2008, 10:33:27 »
Składak, ale jaki ! :banan
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym